Γιατί στο Λονδίνο πεθαίνουν περισσότεροι από κορονοϊό

Γιατί στο Λονδίνο πεθαίνουν περισσότεροι από κορονοϊό, Γιώργος Πρωτόπαπας

H πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να σαρώνει στην Βρετανία καθώς περισσότερα από 100.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση και να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις που δέχεται. Οι ελπίδες της κυβέρνησης εναπόκεινται στην επιτυχία της εθνικής στρατηγικής εμβολιασμού, που όμως αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της δυσπιστίας που δείχνουν μουσουλμανικές και εθνοτικές ομάδες που διαμένουν στο Λονδίνο.

Η Βρετανία βρίσκεται στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον Covid-19. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αρμόδιας υγειονομικής αρχής, 8.98 εκατ. άτομα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Οι ειδικοί και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όλα τα εμβόλια θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 50% αποτελεσματικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού, όπως αυτή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μουσουλμανικών και των άλλων εθνοτικών ομάδων του Λονδίνου για την εθνική στρατηγική εμβολιασμού, ο υφυπουργός για τον εμβολιασμό Ναντίχμ Ζαχάουι ιρακινής καταγωγής και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν πακιστανικής καταγωγής, έκαναν έκκληση για να εμβολιαστούν κατά του Covid-19.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις από την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας έδειξαν ότι το 75% των ενηλίκων της Βρετανίας θα εμβολιάζονταν εάν συμβουλεύονταν γιατρό. Aλλά μεταξύ των ερωτηθέντων από τις κοινότητες των μαύρων, των ασιατών και των μουσουλμάνων (BAME) το ποσοστό έπεσε στο 57%.

Το γεγονός ότι οι BAME  –εθνοτικές ομάδες που δεν αναγνωρίζονται ως λευκοί Βρετανοί– εμφανίζονται δύσπιστες για το εμβόλιο, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, επειδή πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από το Covid-19 είναι υψηλότερα στις μουσουλμανικές και τις άλλες εθνοτικές ομάδες, σε σύγκριση με αυτές των λευκών ομάδων. Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας εντοπίστηκαν στο Λονδίνο, όπου το 40% του πληθυσμού αποτελείται από τις κοινότητες BAME.

Γιατροί και κορονοϊός

Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό, έχει να κάνει και με το ότι χιλιάδες γιατροί, οι οποίοι ανήκουν στις μουσουλμανικές και τις άλλες εθνοτικές ομάδες, δεν αισθάνονται ότι προστατεύονται από τον κορονοϊό, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, το 72% των ερωτηθέντων γιατρών από αυτές τις ομάδες, δήλωσαν ότι αισθάνονταν μόνο εν μέρει προστατευμένοι ή καθόλου προστατευμένοι από μόλυνση, σε σύγκριση με το 60% των ερωτηθέντων λευκών γιατρών.

Η έρευνα έγινε το Δεκέμβριο του 2020, σε 7.776 γιατρούς και φοιτητές ιατρικών σχολών στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Ταυτόχρονα, τα ευρήματα έδειξαν ότι το 14% των ερωτηθέντων γιατρών απο τις μουσουλμανικές και τις άλλες εθνοτικές ομάδες,  δήλωσαν ότι δεν είχαν αξιολογηθεί και θεωρούν ότι χρειάζονται προσαρμογές. Ωστόσο, το 15% δήλωσε ότι είχαν αξιολογηθεί, αλλά θεωρούν ότι τα μέτρα προστασίας τους από την πανδημία πρέπει ενισχυθούν.

Μια ακόμη έρευνα που έγινε από το βρετανικό Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) έδειξε ότι μόνο το 49% μαύρων Βρετανών ενηλίκων είναι πιθανό να εμβολιαστούν, συγκριτικά με το 85% λευκών ενηλίκων. Ταυτόχρονα το 28% των μαύρων ενηλίκων θεωρεί απίθανο να εμβολιαστεί, όπως και το 7% των λευκών ενηλίκων. Περίπου το 13% των ερωτηθέντων με μικτή εθνικότητα και το 8% ενηλίκων ασιατών Βρετανών δήλωσε ότι δεν είναι πιθανό να εμβολιαστούν.

Επίσης, στις αρχές Ιανουαρίου, η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης, σε έγγραφο που δημοσιοποίησε, διαπίστωσε ότι η διστακτικότητα για τη λήψη εμβολίου ήταν υψηλότερη στους μαύρους Βρετανούς, με το 72% να δηλώνει ότι είναι απίθανο/πολύ απίθανο να εμβολιαστεί.

Διαφοροποιήσεις της ασθένειας

Οι μουσουλμανικές και οι άλλες εθνοτικές ομάδες αντιδρούν στους εμβολιασμούς και εξαιτίας της ευρύτερης δυσπιστίας τους προς τους πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απευθυνθούν στα προβλήματα της καθημερινής τους διαβίωσης. Επίσης, οι παραπάνω ομάδες, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον εμβολιασμό τους, όπως για το τι περιέχει το εμβόλιο και για τον εάν η θρησκεία τους επιτρέπει να το κάνουν. Η βρετανική Αρμόδια Αρχή Φαρμάκων(MHRA) έχει επιβεβαιώσει ότι το εμβόλιο δεν περιέχει συστατικά από ζώα και οι ιμάμηδες έχουν δηλώσει ότι είναι χαλάλ (επιτρεπτό).

Επιπλέον, μια έκθεση βουλευτών του Δεκεμβρίου 2020, για την Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας του Κοινοβουλίου αναφέρει βάσει στοιχείων ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι μουσουλμανικές και άλλες εθνοτικές ομάδες σε σύγκριση με τους λευκούς Βρετανούς, βιώνουν τον κορονοϊό με πιο δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου. Οι φορείς του Covid-19, από τις παραπάνω ομάδες εμφανίζουν και μεταξύ τους διαφορετικά συμπτώματα.

Έτσι, η εξέλιξη του ιού είναι διαφορετική μεταξύ των μαύρων από την Καραϊβική και των μαύρων από την Αφρική, όπως και μεταξύ των ατόμων από το Μπαγκλαντές σε σύγκριση με τους Ινδούς και τους Πακιστανούς. Επίσης, σε σύγκριση με τους λευκούς Βρετανούς ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό για τους μαύρους Βρετανούς θεωρείται ότι είναι δυο φορές μεγαλύτερος.

Αποτελεσματικότητα εμβολίου

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Opinium που δημοσιεύτηκε στην αγγλική εφημερίδα Observer, το προηγούμενο δεκαπενθήμερο αυξήθηκαν τα θετικά ποσοστά της κοινής γνώμης για την εθνική στρατηγική εμβολιασμού. Το 60% των ερωτηθέντων εγκρίνει την εθνική στρατηγική, σε σύγκριση με το 47% που εμφανίστηκε πριν από το δεκαπενθήμερο, ενώ μόνο το 15% την απορρίπτει.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση ανέδειξε και τους προβληματισμούς των ερωτηθέντων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Το 60% εκφράζει μεγάλη ανησυχία για το εμβόλιο, δηλώντας ότι εάν ο υιός μεταλλαχθεί μπορεί να το καταστήσει αναποτελεσματικό, ενώ το 31% πιστεύει ότι οι πληροφορίες από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στερούνται αξιοπιστίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι