ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί βγήκαν τα μαχαίρια στο Κολλέγιο Αθηνών

Γιατί βγήκαν τα μαχαίρια στο Κολλέγιο Αθηνών, Όλγα Μαύρου

Εντύπωση προκάλεσε ότι η βία μεταξύ μαθητών εισήχθη και στο Κολλέγιο των Αθηνών, σχολείο το οποίο έχουν τελειώσει σχεδόν όλοι οι πρωθυπουργοί της χώρας και οι περισσότεροι υπουργοί. Η τελευταία φορά που το σχολείο είχε βρεθεί στα πρωτοσέλιδα ήταν το 2013, όταν καθηγήτρια –που εν συνεχεία απεβίωσε από χρόνιο νόσημα– κατήγγειλε ότι ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε παρέμβει για την απόλυσή της επειδή έπιασε το γιο του με σκονάκι.

Η υπουργός Παιδείας εμφάνισε την παρουσία ένοπλων εξωσχολικών στο σχολείο σαν «διαφωνία μεταξύ παιδιών του σχολείου και κάποιων άλλων παιδιών». Στο τρέχον επεισόδιο, όπως φαίνεται, όλα άρχισαν σε εξωσχολικό χώρο, όταν μαθητής του Λυκείου τσακώθηκε άσχημα με συμμαθητή του ενώ βρίσκονταν και οι δύο στην καφετέρια-μπαρ στην “Αβάνα”, στο Νέο Ψυχικό όπου συχνάζουν. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα αγόρια τσακώθηκαν για ένα κορίτσι και άλλες ότι ίσως η διαμάχη αφορούσε ναρκωτικά. Κάποια στιγμή ο ένας εκ των εμπλεκομένων μαθητών φέρεται να ζήτησε από γνώριμους του Αλβανούς να χτυπήσουν τον συμμαθητή του, αλλά ο δεύτερος έτρεξε και μπήκε στο σχολείο. Οι Αλβανοί νεαροί του φώναξαν ότι δεν θα τη γλιτώσει.

Εισβολή οπλισμένων με μαχαίρια

Όντως οι εξωσχολικοί, με ξυρισμένο κεφάλι και μαχαίρια, μπήκαν στις 9:15′ το πρωί της Πέμπτης στο σχολείο και άρχισαν να ψάχνουν τις τάξεις του Λυκείου για να εντοπίσουν το στόχο τους. Συνάντησαν έναν μαθητή και τον ρώτησαν αγριεμένοι και οπλοφορώντας πού βρίσκονται οι τάξεις του Λυκείου. Το αγόρι φοβήθηκε και τους υπέδειξε τον όροφο. Εν συνεχεία ο μαθητής είπε ότι χτύπησε το κουδούνι, οπότε μπήκε στην τάξη του και όταν πλέον ξαναβγήκε στο επόμενο διάλειμμα, δεν τους είδε και θεώρησε το επεισόδιο λήξαν.

Οι εξωσχολικοί, που κάποια Μέσα αναφέρουν ως 17χρονους, είναι πιθανόν γνωστοί πλέον στις αρχές. Πάντως όταν ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και άρχισε ο έλεγχος στο σχολείο, δεν βρέθηκε κανένας εξωσχολικός. Οι Αλβανοί μπήκαν στο σχολείο, πηδώντας από την μάντρα και ίσως έφυγαν με τον ίδιο τρόπο. Ο μαθητής που φέρεται να ζήτησε από τους νεαρούς Αλβανούς να χτυπήσουν τον συμμαθητή του, δεν είχε πάει χθες στο σχολείο. Ο δε μαθητής που έψαχναν οι εξωσχολικοί για να τον χτυπήσουν ή να τον μαχαιρώσουν, όταν έμαθε ότι τον ψάχνουν, αναζήτησε καταφύγιο “σε ασφαλές σημείο”.

Τι λένε διεύθυνση και υπουργείο

Το Κολλέγιο σε σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτα για μαχαίρια ή για οπλοφορούντες εξωσχολικούς ή για την διαμάχη των δύο μαθητών στην καφετέρια και την “επιστράτευση” Αλβανών στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Για το θέμα διενεργείται προανάκριση από το τοπικό αστυνομικό τμήμα και έχουν κληθεί για κατάθεση διάφορα άτομα, όπως ο φύλακας αλλά και μαθητές. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δεν έδωσε σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε σήμερα σε πρωινή εκπομπή. Της ξέφυγε κάποια στιγμή ότι «δεν βρέθηκε κάτι και το κεφάλαιο έκλεισε έτσι», αλλά μετά συμπλήρωσε βιαστικά ότι διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία.

Η χθεσινή ανακοίνωση του Κολεγίου προς τους γονείς, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σας ενημερώνουμε για περιστατικό που αναστάτωσε τη σχολική ζωή σήμερα στο campus του Ψυχικού. Πληροφορηθήκαμε για την παρουσία δύο εξωσχολικών στο campus, που δεν μπήκαν με φυσιολογικό τρόπο από τις πύλες του Σχολείου. Κρίναμε ότι το περιστατικό ενδεχομένως ενείχε κίνδυνο για την ασφάλεια των μαθητριών και των μαθητών μας, οπότε κινητοποιήσαμε όλον τον μηχανισμό ασφαλείας του Σχολείου και καλέσαμε την Αστυνομία, η οποία έσπευσε στο Σχολείο και ανέλαβε υπηρεσία για εξονυχιστικό έλεγχο του campus. Το προσωπικό ασφαλείας του Σχολείου μας κινήθηκε ακαριαία και οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν με τις μαθήτριες και τους μαθητές στις τάξεις τους. Με μήνυμα του President ενημερώθηκαν οι μαθητές, ώστε να μην ανησυχούν, μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές μας παρέμειναν ασφαλείς».

Ας σημειωθεί ότι το περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε γονείς, με αποτέλεσμα το Κολλέγιο να δέχεται έντονες επικρίσεις για το γεγονός ότι δύο Αλβανοί με μαχαίρια κατάφεραν να εισέλθουν και στο κεντρικό κτίριο του σχολείου, χωρίς να τους εντοπίσει και εμποδίσει κανείς, παρ’ ότι υπάρχουν φύλακες. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ένας μαθητής ανέθεσε “συμβόλαιο ξυλοδαρμού”, ή ακόμα και “συμβόλαιο μαχαιρώματος” συμμαθητή του.

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου κ. Συνολάκης πιέζεται ασφυκτικά να μην αφήσει το επεισόδιο να λησμονηθεί, αλλά να συλληφθούν οι ένοχοι και ο μαθητής και οι Αλβανοί, οι οποίοι –σύμφωνα με πληροφορίες– συνδέονται με εμπόριο ναρκωτικών.

Αντιδράσεις στα social media

Με το θέμα ασχολήθηκε εύλογα και το Twitter.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version