Γιατί βροντάνε τα τσαρούχια τους οι Εύζωνοι

Γιατί βροντάνε τα τσαρούχια τους οι Εύζωνοι, Όλγα Μαύρου

Το βροντερό και επιβλητικό βάδισμα των Ευζώνων προκαλεί σε άλλους ρίγη και σε άλλους απορία, ή και τα δυο. Πολλοί νομίζουν ότι το ηχηρό βάδισμα είναι προς εντυπωσιασμό ή για να προκαλεί τρόμο στον εχθρό. Όμως, ο πραγματικός λόγος είναι άλλος. Η προεδρική φρουρά έχει περάσει από σαράντα κύματα ως προς τις ονομασίες, αλλά στην ουσία έμεινε ίδια από το 1868 μέχρι σήμερα – λεγόταν άγημα, ανακτορική φρουρά, βασιλική φρουρά, φρουρά του Αγνώστου Στρατιώτη και από το 1974 “προεδρική φρουρά”.

Η ανάρτηση της προεδρικής φρουράς στο Twitter κατά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, λίγα λεπτά πριν από την παρέλαση των Ευζώνων, ήταν η εξής: «Αν ακούτε στη ζωντανή μετάδοση να έπεσε ο ρυθμός της μπάντας, είναι γιατί ερχόμαστε». Σε προηγούμενο tweet είχε λύσει και την απορία πολλών βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους: «Οι Εύζωνοι κατά τον βηματισμό χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους. Σήμερα κατά την αποχώρηση τους από το Μνημείο, ηστην απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, το χτύπημα ακουγόταν ως Σύνθημα, για την νέα αρχή του Ελληνισμού». Οι Εύζωνοι λένε: «Θέλουμε να ακούνε οι πρόγονοι μας ότι είμαστε ζωντανοί και ελεύθεροι».

 

Στο παρακάτω βίντεο υπάρχουν συγκινητικές λεπτομέρειες για το συμβολισμό των στολών των Ευζώνων, όπως ότι το μαύρο στη φούντα είναι για τα 400 χρόνια σκλαβιάς και το πένθος για την απώλεια όσων έπεσαν υπέρ πατρίδος και το κόκκινο για το αίμα που χύθηκε. Μαθαίνουμε και πρακτικά πράγματα, γιατί μπορεί οι Εύζωνοι να είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι ως προς τις στολές, πάντα τιμή και καμάρι, αλλά κάποια πράγματα διαχρονικά αλλάζουν:  «Χρειαζόμαστε πλέον πιο πολλά μέτρα, έχουν ψηλώσει πολύ τα παιδιά, δεν φτάνεις να τους ντύνεις, πάνω από 2 μέτρα», λέει ο ράφτης, ενώ και τα τσαρούχια έχουν μεγαλύτερο νούμερο από εκείνα που χρειάζονταν πριν από 153 χρόνια οι άνδρες.

Οι Εύζωνοι (καλά ζωσμένοι) εκπαιδεύονται αρχικά στα 60 λεπτά ακινησίας και φτάνουν σταδιακά στα 120, αλλά εκπαιδεύονται παράλληλα και στην μη αντίδραση στα εξωτερικά ερεθίσματα. Αυτό δεν αποτελεί επίδειξη πειθαρχίας όπως νομίζουν ειδικά οι τουρίστες. Αν συμβαίνει κάτι (π.χ. ενοχλητικός τουρίστας ή πόνος ξαφνικός) ο Εύζωνας χτυπάει κάτω το κοντάκι του όπλου του και πάει κοντά του ο επόπτης με τον οποίο συνεννοούνται με βλέμματα. Πρέπει να είναι σιωπηροί από σεβασμό προς το κενοτάφιο των ηρώων, το μνήμα του Αγνώστου Στρατιώτη. Επιτρέπεται να κινούν μόνον τα μάτια τους. Στο βάδισμα υψώνουν ψηλά το ένα πόδι, όπως στο πεδίο της μάχης, όταν πρέπει να δρασκελίσεις έναν νεκρό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx