ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Green pass και για μπάνιο! – Δυσκολεύουν τη ζωή στους ανεμβολίαστους

Green pass και για μπάνιο! – Δυσκολεύουν τη ζωή στους ανεμβολίαστους, Όλγα Μαύρου

Η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει τυχόν επόμενο κύμα του κορονοϊού από την μετάλλαξη Δέλτα –κάτι που θα στοιχίσει ζωές αλλά και θα φέρει την οικονομία σε αδιέξοδο–, πιέζει τους νέους και τους μεσήλικες να εμβολιασθούν επιβάλλοντας (σύμφωνα με πληροφορίες) το “Green pass” εμβολιασμού για όλες τις μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς, των υπεραστικών λεωφορείων περιλαμβανομένων.

Συγκεκριμένα, αν ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές, το green pass που ισχύει από σήμερα πανευρωπαϊκά για τις μετακινήσεις από κράτος σε κράτος, η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να το καθιερώσει άμεσα και στις εσωτερικές μετακινήσεις σε όλα τα δημόσια μέσα μεταφοράς (πλοία, τρένα και λεωφορεία) και θα αφορά τη μετάβαση σε άλλη περιφέρεια.

Αν ισχύσει αυτό, για να μετακινηθεί κάποιος με δημόσιο μέσο μεταφοράς σε άλλη περιφέρεια, θα πρέπει να διαθέτει το πιστοποιητικό (έγγραφο ή σε ψηφιακή μορφή) και να το επιδεικνύει είτε επιβιβαζόμενος (π.χ. σε πλοίο) είτε σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά τη διαδρομή (π.χ. σε λεωφορείο, όπου είναι αδύνατον να ελέγχεται το πιστοποιητικό σε όσους επιβιβάζονται σε κάθε στάση των ΚΤΕΛ).

Τι περιλαμβάνει το πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό αυτό δεν προϋποθέτει απαραίτητα εμβολιασμό, αλλά για τους ανεμβολίαστους σημαίνει κόστος και ταλαιπωρία στις μετακινήσεις. Αναλυτικά, η φόρμα δίνει απλώς μια εικόνα της υγείας του ατόμου σε σχέση με τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα δείχνει αν κάποιος έχει εμβολιασθεί πλήρως ή έχει κάνει μία δόση, αν έχει νοσήσει προ 6-9 μηνών και άρα έχει φυσικά αντισώματα, αν έχει αρνητικό PCR (μοριακό) τεστ ή αν έχει αρνητικό rapid test.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε επιμείνει το “Πράσινο Πιστοποιητικό” να μην γίνει εργαλείο για δυσχέρεια στις μετακινήσεις και να χρησιμοποιηθεί απεναντίας για να ανοίξει τα σύνορα και να διευκολύνει. Ήταν αντίθετο προς την “αξιοποίηση” του από επιχειρήσεις ή άλλους φορείς για να επιβάλουν έμμεσα τον εμβολιασμό. Εντούτοις στο τέλος αφέθηκε ουσιαστικά στην διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους-μέλους η χρήση του πιστοποιητικού.

Αν ένας ανεμβολίαστος εργάζεται εκτός νομού ή θέλει να πάει διακοπές ή απλά θέλει να μεταβεί από την Αθήνα για μπάνιο στο Λουτράκι, το φθηνότερο που θα του στοιχίζει ο μη εμβολιασμός σε κάθε μετακίνηση, θα είναι το rapid test. Για να το κάνει δωρεάν, θα πρέπει να στήνεται σε ουρές. Οι ειδικοί δεν συνιστούν να γίνεται δεκτό το self test στις δημόσιες συγκοινωνίες, κυρίως γιατί ο έλεγχος δεν είναι στην πράξη εφικτός, ενώ τουλάχιστον για αεροπλάνα και πλοία η πλατφόρμα επαλήθευσης του green pass ή πιστοποιητικού είναι έτοιμη.

Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στόχος είναι η προστασία των επιβατών, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται όχι μόνον στα λεωφορεία, αλλά και στα καράβια στους μήνες αιχμής, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο. Και ναι μεν σε αεροπλάνα, καράβια και τρένα, θα επιδεικνύεται το πιστοποιητικό και θα σκανάρεται το QR (κωδικός που αποτρέπει την πλαστογράφηση), αλλά στα λεωφορεία αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει.

Άλλη μορφή πίεσης που η κυβέρνηση εξετάζει για να εξωθήσει σε εμβολιασμό όσους είναι επιφυλακτικοί ή αρνητικοί προς αυτόν, είναι αυτό που ουσιαστικά προανήγγειλε απειλητικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Όπως δήλωσε σε περίπτωση έξαρσης θα ισχύσουν περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν μόνον τους ανεμβολίαστους.

Επί παραδείγματι η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα ή και η παύση λειτουργίας καταστήματος με μη εμβολιασμένο προσωπικό. Τόνισε μάλιστα ότι «αυτοί οι περιορισμοί δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη όπως τώρα, καθώς ο μη εμβολιασμός πλέον δεν δικαιολογείται από την έλλειψη εμβολίων, και συνιστά ατομική επιλογή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι