ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γρίπη για την κυβέρνηση ο κορονοϊός – Χωρίς μέτρα τον επερχόμενο χειμώνα

Γρίπη για την κυβέρνηση ο κορονοϊός – Χωρίς μέτρα τον επερχόμενο χειμώνα

Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή των Ειδικών για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αν θα ληφθούν νέα μέτρα (π.χ. στα σχολεία που ανοίγουν ή στους κλειστούς χώρους εστίασης). Την ίδια στιγμή οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, περί κατάργησης ουσιαστικά των πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς και όσα διαρρέουν από μέλη της επιτροπής, δείχνουν πως (για την κυβέρνηση τουλάχιστον) ο κορονοϊός έχει μετατραπεί σε ένα είδος γρίπης.

Η αναπληρώτρια υπουργός κράτησε μόνον μια μικρή επιφύλαξη, μήπως εμφανιστεί ένα επιθετικό στέλεχος του κορονοϊού, πιο επικίνδυνο από τις τρεις υποπαραλλαγές της Όμικρον, που έχουν έως τώρα κυριαρχήσει κατά κύματα στην Ελλάδα. Η ίδια είπε ότι αναμένεται η απόφαση της επιτροπής, αλλά συζητώντας με μέλη της σχημάτισε την εντύπωση ότι τα παιδιά δεν θα φορούν μάσκες, ο εμβολιασμός θα πάψει να είναι υποχρεωτικός και δεν θα ζητείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ούτε θα γίνονται τεστ χωρίς να συντρέχει λόγος.

Όπως και ο υπουργός Υγείας, ανάφερε ότι δεν υπάρχουν πολλές νοσηλείες πλέον και κατά συνέπεια ο κορονοϊός δεν συνιστά απειλή όπως τον περασμένο χειμώνα, οπότε «τα σχολεία θα ξεκινήσουν λίγο πιο χαλαρά» και μάλλον χωρίς μάσκες. «Νομίζω ότι από εδώ και πέρα ο κορονοϊός μετατρέπεται σε ένα είδος γρίπης αυτό φαίνεται διεθνώς», είπε η αναπληρώτρια υπουργός. Αν υπάρχει κρούσμα στην τάξη, θα τηρείται πάντως κάποιο πρωτόκολλο, άγνωστο προς το παρόν.

Η κ. Γκάγκα τόνισε ότι ήδη έχει ανοσοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και τα κρούσματα δεν φαίνεται να αυξάνονται πολύ. Ειδικά για την Κρήτη ανέφερε ότι στα λύματα προκύπτει μικρότερο φορτίο σε σχέση με έναν μήνα πριν, και η ίδια θεωρεί ότι «ούτε ο τουρισμός μας επιβάρυνε». Η ίδια είπε τελικά όμως, ότι «ο κορονοϊός μας έβγαλε πολλές φορές ψεύτες, ο χειμώνας είναι ακόμη μπροστά μας». Επίσης, ενώ είπε ότι άλλον “ξεχνάμε” πια τα πιστοποιητικά και την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καλό είναι να κάνουν αναμνηστική ή τέταρτη δόση και οι μη ευπαθείς ενόψει του χειμώνα, δηλαδή ο γενικός πληθυσμός.

Τί είπαν Πλεύρης-Παγώνη

Και ο υπουργός Θάνος Πλεύρης τα ίδια είπε στον ΣΚΑΙ. «Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ», είπε ο Θ. Πλεύρης και είπε ότι θα γίνονται στοχευμένα και στα σχολεία. Για τη μάσκα είπε ότι θα παραμείνει στα μέσα μεταφοράς και στα νοσοκομεία. «Δεν θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα, αλλά θα δούμε την πορεία πως πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι», είπε συγκεκριμένα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δηλαδή των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, που είπε επίσης συνεντευξιαζόμενη στον ΣΚΑΙ ότι κατά τη γνώμη της δεν υπάρχει λόγος να φοράνε τα παιδιά μάσκα στο σχολείο, «αφού όλο το καλοκαίρι φιλιόντουσαν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες κι όμως τα κρούσματα μειώθηκαν». Πρόσθεσε όμως, ότι «καλό θα ήταν οι γονείς να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά τους πριν τα στείλουν στις σχολικές αίθουσες».

«Τα παιδιά μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες και σε περίπτωση που έχουμε κάποια επιπλοκή, που έχουμε δείκτες ανεβασμένους η επιτροπή εδώ είναι, να εισηγηθεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Αλλά όχι να φυλακίσουμε τα παιδιά τώρα και να τα στείλουμε με μάσκες στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας εντούτοις το εξής: Οι ηλικιωμένοι και οι νεότεροι ευπαθείς (π.χ. οι ανοσοκατεσταλμένοι) πρέπει να κάνουν τώρα την τέταρτη δόση και να μην περιμένουν τα νέα εμβόλια, που κατά την γνώμη της θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα αρχές Νοεμβρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι