H Δέλτα ανεβαίνει, οι αντιεμβολιαστές κατεβαίνουν στον δρόμο
21/07/2021Τα σημερινά κρούσματα (2.972) είναι ιδιαίτερα αυξημένα, περίπου στα επίπεδα των χθεσινών με αναγωγή στον αριθμό των τεστ, καθώς την Τρίτη από 89.000 εξετάσεις καταγράφηκαν 3.565, ενώ τα σημερινά είναι αποτέλεσμα 75.000 ελέγχων. Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 18%, καθώς χθες εισήχθησαν 161 άτομα, ενώ προ μετάλλαξης Δέλτα οι εισαγωγές επί ένα μήνα ήταν ημερησίως 30 έως 40 το πολύ. Εν τω μεταξύ απόψε οι αντιεμβολιαστές κάνουν πάλι συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, κρατώντας σταυρούς και σημαίες.
Εν τέλει δε, τα επεισόδια δεν αποτράπηκαν. Διαδηλωτές κινήθηκαν προς τις αύρες και η Αστυνομία έκανε αμέσως χρήση χημικών, αλλά δόθηκαν και μάχες σώμα με σώμα. Στο Σύνταγμα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα. Παράλληλα όμως σημειώθηκαν και συγκρούσεις στα Προπύλαια μεταξύ αντιεξουσιαστών και αντιεμβολιαστών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και τραυματίας. Συγκρούσεις αντιεμβολιαστών και ΜΑΤ σημειώθηκαν και σε ανάλογη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση με τροπολογία υποχρεώνει τον υπάλληλο να επιδεικνύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του στον εργοδότη του και όχι απλώς να δηλώνει εμβολιασμένος. Ο νόμος ορίζει ότι θα ισχύει η υποχρέωση επίδειξης του πιστοποιητικού, μέσω της πλατφόρμας, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Ο νόμος πλέον οριστικοποιείται για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, αν και η Πυροσβεστική με δική της πρωτοβουλία είχε ήδη από διμήνου δηλώσει ότι θα μεταθέσει όσους άνδρες των ΕΜΑΚ αρνούνται να εμβολιαστούν.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Αυτό πριν από δύο ημέρες έγινε πράξη στην Κρήτη, όπου μετατέθηκαν επτά άνδρες που δεν ήθελαν να εμβολιασθουν. Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών είχε εκδοθεί στις 18 Μαΐου και ανέφερε: «Στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορoνοϊού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών, κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες». Τότε είχε δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι τις 11 Ιουνίου για να εμβολιαστούν οι ενδιαφερόμενοι.
Με την ίδια τροπολογία που αφορά στην υποχρέωση επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ρυθμίζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, απασχολουμένων σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία, καθώς και οι απασχολούμενοι στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας.
Στις τελευταίες περιλαμβάνονται τα διαγνωστικά κέντρα, τα κέντρα αποκατάστασης, οι ιδιωτικές κλινικές, τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας ή δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι μονάδες νοσηλείας, αλλά και όσοι εργάζονται στον ΕΟΔΥ. Οι ειδικότητες στις δομές υγείας περιλαμβάνουν τους πάντες: ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό. Όσοι αρνηθούν, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες ή διοικούντες να καλύπτουν το κενό με νεοπροσλαμβανόμενους με τρίμηνες συμβάσεις.
Μέχρις ότου παρέλθουν 14 ημέρες από τον εμβολιασμό, ο εργαζόμενος που είχε αρνηθεί να εμβολιαστεί τίθεται και παραμένει σε υποχρεωτική αργία χωρίς καταβολή μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και των εκπαιδευτικών ή και των φοιτητών. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αντίθετος με την τροπολογία της κυβέρνησης, απορρίπτοντας τον τρόπο με τον οποίο προωθείται αυτό το μέτρο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς θεωρεί πως δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια εφαρμογής συναινετικών μέτρων.