H ηθική υποχρέωση απέναντι στα ασυνόδευτα παιδιά

H ηθική υποχρέωση απέναντι στα ασυνόδευτα παιδιά, Χρήστος Καπούτσης

Υπάρχουν προβλήματα, πολύ σοβαρά, που δεν θα πρέπει να τα προσπερνάμε , να τα αγνοούμε ή να αφήνουμε τη διαχείριση τους στους άλλους. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, είναι μείζων πρόβλημα, μας αφορά όλους και η επίλυσή τους απαιτεί τη συμμετοχή των πολιτών. Είναι πρόβλημα, εθνικό, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πάνω από όλα είναι ανθρωπιστικό. Η κυβέρνηση, δια των υφυπουργών κ. Πέτσα και Αλκιβιάδη Στεφανή, ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, που είναι και ο συντονιστής για το προσφυγικό, παρουσιάζοντας τα μέτρα, μεταξύ άλλων είπε ότι δημιουργείται ένας ενιαίος φορέας Ελέγχου και Επιτήρησης των Συνόρων. Αποστολή του, είναι η ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Πως όμως; Όχι φυσικά να αποτρέψουν οι ελληνικές αρχές (το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό), με τη βία να φτάσουν οι πρόσφυγες στα Ελληνικά νησιά, αλλά να ειδοποιείται εγκαίρως η τουρκική ακτοφυλακή και να σταματήσουν, πριν ξεκινήσουν, από τα τουρκικά παράλια, οι βάρκες με τους μετανάστες.

Μα αυτό, απαιτεί την άριστη συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή και γενικά με τις αρχές της Τουρκίας. Αν όμως, η Τουρκία δεν έχει την πολιτική βούληση, για συνεργασία, ώστε να μην αποπλέουν οι βάρκες με τους πρόσφυγες και μετανάστες από τις ακτές της Τουρκίας, τότε το κυβερνητικό πρόγραμμά έχει αδυναμίες στην υλοποίησή του και πρόβλημα καθίσταται εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Στεφανής, ήταν σαφής: «Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, με τις 300 έως και 600 αφίξεις την ημέρα, μεταναστών και προσφύγων στα Νησιά του Αιγαίου, τότε, απλά, δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση! Η αντιμετώπιση του προβλήματος υπερβαίνει τις δυνατότητες της κρατικού μηχανισμού».

Συντονιστής για τα παιδιά

Ανάμεσα στα κυβερνητικά μέτρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, για το προσφυγικό, είναι και ο καθορισμός Εθνικού Συντονιστή για τα ασυνόδευτα παιδιά. Για παιδιά, ηλικίας κάτω των 14 ετών, που φτάνουν, από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, διάφορες χώρες της Αφρικής, μόνα χωρίς συνοδό, στην Ελλάδα, διότι κατά την διαδρομή από την πατρίδα τους προς την Ελλάδα, έχασαν και τους δυο γονείς τους ή είναι μόνα και έρημα και για ποικίλους άλλους λόγους. Κάθε παιδί και μια συγκλονιστική ιστορία.

Ο ορισμός λοιπόν Εθνικού Συντονιστή, για τα ασυνόδευτα παιδιά, τα προσφυγόπουλα, είναι άριστη κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά γίνεται αρκετά καθυστερημένα. Διότι από το 2014, έχουν καταγραφεί, από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές χιλιάδες παιδιά, που έφτασαν στην χώρα μας και μετά απλά “χάθηκαν”. Κανείς εκ των αρμοδίων δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση, τι έγιναν αυτά τα παιδιά.

Πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα, από τη Ελλάδα, την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να μάθουμε, τι απέγιναν αυτά δύσμοιρα τα παιδιά; ποια είναι η τύχη τους; που βρίσκονται; ποια κυκλώματα εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις αθώες παιδικές υπάρξεις, που έμειναν απροστάτευτες. Τι κάνουν τώρα; Πόσα από αυτά τα παιδιά είναι εν ζωή και πόσα, ενδεχομένως να περιμένουν τη βοήθειά μας, για να λυτρωθούν από το μαρτύριό τους, να σωθούν από πιθανή αιχμαλωσία. Πιθανόν, τα παιδιά αυτά, να είναι θύματα κυκλωμάτων δουλεμπόρων, πορνείας, εμπορίας ναρκωτικών ή και το χειρότερο, διακινητών ανθρωπίνων οργάνων.

Ποιά είναι η τύχη τους

Να δούμε επίσης, ποιος είναι ο ρόλος κάποιων ΜΚΟ και σε αυτή υπόθεση! Έστω και ένα παιδί να σωθεί, αξίζει τον κόπο, να σπεύσουμε , να κινητοποιηθούμε, να δράσουμε, να υιοθετήσουμε αυτά τα παιδιά. Είναι τεράστιο ηθικό και Ανθρωπιστικό ζήτημα, για το οποίο, δεν έχουμε το δικαίωμα, να κλείσουμε τα μάτια και να αδιαφορήσουμε… αν θέλουμε φυσικά, να λεγόμαστε άνθρωποι… (Το παραπάνω, είναι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο, όπως μεταδόθηκε στην εκπομπή «Ιχνογραφήματα» στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ984).

Παρέμβαση για τη φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα “Κανένα παιδί μόνο” έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε δήλωσή του ανέφερε πως θα αναλάβει προσωπικά την φροντίδα των παιδιών αυτών και σημείωσε πως θα κυνηγήσει το κράτος αμείλικτα όσους εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά.

«Υπάρχει, ωστόσο, και μία πληγή του προσφυγικού που μπορούμε να κλείσουμε αμέσως και μόνοι μας. Μας το επιβάλλει ο πολιτισμός, η ανθρωπιά, η ευαισθησία, η ίδια η παράδοσή μας. Μιλώ για την προστασία των ανήλικων παιδιών που βρέθηκαν εδώ ασυνόδευτα. Χωρίς κανέναν δίπλα τους και χωρίς ελπίδα μπροστά τους. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να χαθούν μέσα στην εκμετάλλευση και στο έγκλημα. Οι μικρές ψυχές του κόσμου δεν μπορεί να γίνονται θύματα των ενόχων του κόσμου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx