ΡΕΠΟΡΤΑΖ

H Όμικρον φέρνει τσουνάμι κρουσμάτων – Νοσούν και εμβολιασμένοι

H Όμικρον φέρνει τσουνάμι κρουσμάτων – Νοσούν και εμβολιασμένοι

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος δεν απέκλεισε σήμερα να δούμε ακόμη και 100.000 κρούσματα την ημέρα, σε λίγες εβδομάδες ενώ ο επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Ρετροϊών στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης επιμένει ότι η μόνη λύση είναι ένα μερικό lockdown που να αφήνει μεν την κοινωνία να δουλέψει, αλλά να περιορίζει περισσότερο τις ανθρώπινες επαφές.

Ο κ. Παυλάκης, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε τα λεγόμενα περί ηπιότητας της Όμικρον ως «επικίνδυνο φύλο συκής για να καλύψουν κάποιοι την ανάγκη τους να μην παίρνουν μέτρα και διόλου δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, ενώ η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τα πρωτεία σε θανάτους σε όλη την Ευρώπη, γονατισμένη ήδη από την Δέλτα. Όταν η Όμικρον, όπως είπε, βρίσκει μια χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ήπια και ακίνδυνη και να εφησυχάζει τον κόσμο την στιγμή που, απεναντίας, θα έπρεπε να χτυπούν καμπάνες συναγερμού».

«Οχυρώνονται πίσω από κακές λέξεις για να φέρνουν το αποτέλεσμα που θέλουν, είναι ηττοπαθείς και ριψάσπιδες, λένε ότι η κοινωνία δεν θα δεχθεί lockdown. Όμως γιατί άλλες  κοινωνίες το δέχονται; Το δέχονται επειδή απλούστατα φέρνει αποτέλεσμα. Δεν λέμε να κλείσουν τα πάντα, γιατί η κοινωνία πρέπει να δουλέψει, αλλά χρειάζονται πιο περιοριστικά μέτρα», είπε.

«Αν τα μέτρα αυτά ειχαν ληφθεί από το φθινόπωρο, θα είχαμε δεκαπλάσιο όφελος. Τώρα πάμε να σβήσουμε με νεροπίστολο μια φωτιά, όταν ο ιός κρατάει οπλοπολυβόλο. Είναι βέβαια προς την σωστή κατεύθυνση, γιατί δίνουν στην κοινωνία το μήνυμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, όμως δεν αρκούν. Έρχεται τσουνάμι κρουσμάτων. Η Ολλανδία εφάρμοσε lockdown ενώ έχει τους μισούς θανάτους από την Ελλάδα. Αυτό λέει πολλά. Και εδώ αντί να θορυβηθούν, η ψαλίδα με τους θανάτους σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη ανοίγει κι άλλο. Στην Ελλάδα δεν χρειάζεται η Όμικρον για να τρομάξουμε. Έπρεπε να μας φτάνει η Δέλτα», είπε.

Για τα σχολεία εκτιμά ότι δεν πρέπει να ανοίξουν αλλά να παραταθούν για λίγο οι διακοπές και μετά “βλέποντας και κάνοντας”. Συνέστησε ο κόσμος να αποφύγει τις συναντήσεις με πολλά άτομα και να κάνει τεστ. Προσέθεσε ότι «ο κόσμος προσέχει σε ποσοστό 70%, και εμβολιάζεται, και μπαίνει μόνος του σε lockdown χωρίς να του το επιβάλει κανένας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι αυτό σαμποτάρεται από το 30% που ούτε εμβολιάζεται ούτε προσέχει. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ανάλογη της απειλής και ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει υποχρεωτικός σε όλους».

Εμβολιασμός και Όμικρον

Στο ερώτημα πολιτών ότι παρά τους εμβολιασμούς ο ιός ξαναμολύνει και η πανδημία δεν υποχωρεί, είπε: «Αν είχαν όλοι εμβολιασθεί εγκαίρως, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Όμως, για να αποδώσει το εμβόλιο θέλει επίσης το χρόνο του. Για παράδειγμα, με το εμβόλιο της ιλαράς, όταν έγινε αναγκαστικό, ο ιός δεν εξαφανίστηκε μέσα σε 2-3 χρόνια. Θέλει χρόνο για να αποδώσει ο μαζικός εμβολιασμός. Ούτε είναι βέβαιο αυτό που λένε πολλοί ότι ο ιός εξαφανίζεται σε δύο-τρία χρόνια ή ότι εξασθενεί σταδιακά. Την γρίπη την έχουμε 150 χρόνια. Όμως με την τρίτη δόση όσον αφορά στον κορονοϊό προστατευόμαστε σε σημαντικό βαθμό από την βαριά νόσηση».

Προσέθεσε επίσης την σημαντική παράμετρο της έλλειψης εμπειρίας αλλά και παιδείας στους νέους. Καθώς οι νέοι γονείς δεν έχουν ζήσει άλλες επιδημίες ούτε έχουν διδαχτεί επαρκώς στο σχολείο την χρησιμότητα των εμβολίων, αντιμετωπίζουν με άλλο τρόπο την πανδημία. «Οι νέοι γονείς δεν καταλαβαίνουν τι σημαινει πανδημία, είναι η πρώτη στις νέες γενιές, δεν καταλαβαίνουν τι πάει να πει “δεν πάω όπου θέλω” ή “δεν μπορώ να φιλήσω”, ο ιός όμως το επιβάλλει».

Κατέληξε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι ανθρώπινο μάλλον, όμως αυτό «δεν θα γίνει αυτομάτως, δεν θα το πετύχουμε αν δεν κάνουμε τα σωστά. Ο Ηράκλειτος είχε πει “τα πάντα ρει” και δεν μπορείς να πλύνεις τα πόδια σου στο ίδιο ποτάμι δυο φορές. Όλα μεταβάλλονται διαρκώς και πρέπει να παίρνουμε κάθε στιγμή τα ανάλογα μέτρα, μέχρι να ξέρουμε με σιγουριά πόσο σοβαρή νόσο προκαλεί ή όχι η Όμικρον και να μη βγάζουμε συμπεράσματα από χώρες με άλλες δομές υγείας και διαφορετική σύσταση πληθυσμού».

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, είπε ότι ακόμα ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την Όμικρον, η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι».

Τεστ και μοριακός έλεγχος

Ερωτηθείς για τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 την ημέρα αλλά το θετικό είναι ότι δεν φαίνεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους –ότι δηλαδή με τόσο πολλά κρούσματα από άλλη παραλλαγή του ιού τα νοσοκομεία θα είχαν πλημμυρίσει, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Προέβλεψε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες. Προσέθεσε πάντως ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν, θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια μέτρα, όπως το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος προσέθεσε την σημαντική πληροφορία που από μέρες “ακούγεται”, ότι δηλαδή τα rapid test και τα self test δεν “πιάνουν” την Όμικρον όσο έπιαναν την Δέλτα και δεν πρέπει κάποιος με συμπτώματα να εφησυχάζει επειδή βγήκε αρνητικό το rapid.

O κ. Παυλάκης επ΄αυτού είπε ότι ή πρέπει να γίνεται ένα δεύτερο (και διαφορετικής μάρκας) rapid test ή self test ή, ακόμα καλύτερα, μοριακός έλεγχος. Ο μοριακός έλεγχος έχει και το πρόσθετο όφελος ότι μπορεί να υποδηλώσει αν πρόκειται για λοίμωξη από Δέλτα ή από Όμικρον, καθώς το PCR τεστ όταν πρόκειται για Όμικρον πιάνει μόνον δύο από τις πρωτεΐνες του ιού ενώ όταν πρόκειται για λοίμωξη από την παραλλαγή Δέλτα πιάνει και τις τρεις.

Αυτό δεν είναι απόλυτο πάντως, καθώς μπορεί και για άλλους λόγους το PCR τεστ να “πιάσει” μόνον τις δύο πρωτεΐνες. Δηλαδή, ενώ η “έλλειψη” της τρίτης πρωτεΐνης αποτελεί πιθανή ένδειξη ότι πρόκειται για λοίμωξη από Όμικρον, δεν αποκλείεται εντούτοις να πρόκειται για άλλη παραλλαγή του ιού ή και για Δέλτα. Ο γονιδιωματικός έλεγχος αργεί να δείξει αν πρόκειται όντως για Όμικρον. Η στατιστική “δείχνει” συνήθως αν πρόκειται για τη νέα παραλλαγή σε μια πόλη, όπου αυξάνονται αίφνης κάθετα οι λοιμώξεις, όμως σε ατομικό επίπεδο είναι δύσκολο να συνάγει κάποιος ασφαλές συμπέρασμα, καθώς η Δέλτα εξακολουθεί να κυριαρχεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι