ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η 30χρονη έγκυος θα μπορούσε να ζει – Ποιους απειλεί η πνευμονική εμβολή

Παραίτηση διοικητή νοσοκομείου μετά από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση

Στην κοινότητα της Κατούνας, που ειναι μάλιστα κεφαλοχώρι με 1.700 κατοίκους, πέθανε μια νέα γυναίκα στον 6ο μήνα της κύησής της, από μαζική πνευμονική εμβολή. Ο ιατροδικαστής σχολίασε ότι “δύσκολα σώζονται αυτά τα περιστατικά”, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι σώζεται υψηλό ποσοστό αν διακομισθεί άμεσα σε εξοπλισμένο κέντρο υγείας.

Οι κάτοικοι του χωριού, αλλά κι η ομοσπονδία εργαζομένων σε νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλουν ότι τη Μεγάλη Παρασκευή στο κέντρο υγείας της κοινότητας δεν υπήρχε ψυχή, καθώς αυτό λειτουργεί μόνον 6 μέρες την εβδομάδα 7 π.μ. έως 3 μ.μ. και όλοι εύχονται να αρρωσταίνουν μόνον πρωί και ποτέ σε αργία ή Σαββατοκύριακο. Η 30χρονη γυναίκα υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή, που όντως αντιμετωπίζεται δύσκολα, αλλά όχι όταν γίνεται εγκαίρως η διάγνωση και κυρίως όταν διαγιγνώσκεται το πρόβλημα προτού εξελιχθεί σε οξεία μαζική πνευμονική εμβολή. Την βρήκε λιπόθυμη (ή ήδη νεκρή) στο σπίτι ο σύζυγός της.

Μετά το τραγικό συμβάν, στην περιοχή πληθαίνουν οι οργισμένες φωνές για το Κέντρο Υγείας Κατούνας, που δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση, παρά μόνο για οκτώ ώρες τη μέρα. Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, «την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι, που το χρειάσθηκε η νεαρή άτυχη έγκυος ήταν αργία και δεν λειτουργούσε. Δεν υπήρχε ούτε ασθενοφόρο, για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διακομιδή της. Αντί λοιπόν να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε πέντε λεπτά της παρασχέθηκε σε μία ώρα». Και πριν από δυο χρόνια έτσι έχασε τη ζωή του ένας 65χρονος που είχε την ατυχία να πάθει έμφραγμα σε αργία. Ξεψύχησε στο αυτοκίνητο του γιού του, καθ’ οδόν προς το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας.

«Πολλά Κέντρα Υγείας, αγροτικού τύπου, όπως της Κατούνας, που βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία, λειτουργούν με ωράριο τραπεζών λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών κσι λοιπού προσωπικού, κάτι που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές σε έκτακτα περιστατικά αφού καθυστερεί η διακομιδή τους… Όταν σημειώνεται έκτακτο συμβάν ειδοποιείται ασθενοφόρο από την Αμφιλοχία που απέχει 25 χιλιόμετρα ή το Αγρίνιο που απέχει 45 χιλιόμετρα», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Από τα 215 Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου που λειτουργούν στη χώρα μας τα 100 λειτουργούν ως τράπεζες ή εφημερεύουν μέρα παρά ημέρα, ενώ δεν διαθέτουν ασθενοφόρο όλο το 24ωρο. Σε αυτά τα εκατό δεν μπορεί να γίνει ούτε απλή ακτινογραφία αλλά ούτε και μια απλή γενική εξέταση αίματος. Τώρα μάλιστα με τις μετακινήσεις νοσηλευτών, γιατρών των κέντρων υγείας προς τα νοσοκομεία λόγω αυξημένων αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κατάσταση στα κέντρα υγείας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους κατοίκους», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

«Μετά τις 2 το μεσημέρι απλά περιμένουμε να πεθάνουμε. Ντροπή και στην 6η ΥΠΕ που δεν επισκέφθηκε ούτε μια φορά το κέντρο υγείας Κατούνας και που ποτέ δεν μετέφερε το δίκαιο αίτημα μας στον υπουργό Υγείας», είναι το σχόλιο της Αφροδίτης Μπουμπούλη, που εκφράζει σε ανάρτηση της την θλίψη της για την 27χρονη έγκυο και την οργή της για την κατάσταση που επικρατεί. Η Μπουμπούλη είναι συγγενής της θανούσης. Εκείνη τη μέρα καυστικό σχόλιο ανήρτησε και ο διασώστης του ΕΚΑΒ Βασίλης Καραμάνης, που μαζί με συναδέλφους του που έσπευσαν από το Αγρίνιο με δύο ασθενοφόρα, κατέβαλε δραματικές προσπάθειες για να σώσει την άτυχη Μαρία, αλλά δεν μπόρεσε:

Τι είναι η πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή προκαλείται συνήθως από θρόμβο αίματος που προσβάλλει τους πνεύμονες, προερχόμενος κατά κανόνα από άλλες περιοχές (πόδια και χέρια). Μπορεί να βλάψει τμήμα του πνεύμονα λόγω της περιορισμένης ροής αίματος, να μειώσει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, καθώς και να προκαλέσει βλάβες σε άλλα όργανα. Οι μεγάλοι ή οι πολλαπλοί θρόμβοι αίματος μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόροι. Πνευμονική εμβολή μπορεί, σπανιότερα, να προκληθεί  όχι μόνον από θρόμβο αίματος, αλλά και από εμβολή αέρα, ξένων σωμάτων, αμνιακού υγρού, λίπους κ.α.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τους κινδύνους ενός ατόμου για πνευμονική εμβολή είναι πάρα πολλοί και τα συμπτώματα ποικίλα, στους δε νέους ειδικά, διαγιγνώσκεται ακόμα πιο δύσκολα:
Αεροπορικό ταξίδι μεγάλης διάρκειας, Παχυσαρκία, Κάπνισμα, Υπέρταση, Ακινησία, Κύηση, Μεγάλη ηλικία, Αντισυλληπτικά, Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, Κακοήθεια, Καρδιοπάθειες, Πνευμονοπάθειες, Διαβήτης, Πρόσφατος τραυματισμός, Ορθοπαιδικές ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, Θρομβοφιλία, Λήψη χημειοθεραπείας ή αντιψυχωσικών φαρμάκων.

Συμπτώματα

Αυτά ποικίλουν, με συνηθέστερο την ταχυκαρδία και την δύσπνοια ή την ταχύπνοια.  Το πιο κοινό σύμπτωμα της πνευμονικής εμβολής είναι πάντως η δύσπνοια, κάτι όμως αρκετά σύνηθες σε πολλά νοσήματα, οπότε το νόσημα συγχέεται με κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Εάν η δύσπνοια είναι ξαφνική, τότε είναι ακόμα πιο ύποπτη για εμβολή. Στους περισσότερους ασθενείς η κατάσταση εξελίσσεται με βραδύτητα και με ήπια συμπτώματα αρχικά. Άλλο σύμπτωμα ειδικά στους νέους είναι η έντονη ανησυχία ή νευρικότητα (που εύκολα αποδίδεται σε άγχος) και η ταχυπαλμία.

Σε κάποιους παρατηρείται μπλε απόχρωση στο δέρμα και  εφίδρωση, οπότε αυτό λειτουργεί ως συναγερμός. Επίσης σε άλλους εμφανίζεται βήχας, πόνος στο στήθος που μπορεί να εκτείνεται στο χέρι, το σαγόνι, τον λαιμό και τον ώμο,  λιποθυμικές τάσεις, αρρυθμίες, ζάλη. Πολλοί ασθενείς έχει τύχει να εισαχθούν και σε νοσοκομείο και πάλι να μη διαγνωσθεί η εμβολή. Στους ηλικιωμένους το βασικό σύμπτωμα συχνά είναι ένας “σφίξιμο” στο στήθος και δυσφορία. Όταν ο καρδιολογικός έλεγχος δεν δείξει τίποτα, τότε πρέπει να διερευνάται η εμβολή.

Στην Ελλάδα αναμένονται περίπου 15.000 νέα περιστατικά το χρόνο και άλλα 30.000 που θα μείνουν αδιάγνωστα με τη θνητότητα από τη νόσο αρκετά υψηλή. Το 10% των πασχόντων πεθαίνουν μέσα σε μια ώρα από την εισβολή της νόσου. Από αυτούς που επιβιώνουν μετά την πρώτη ώρα τα 2/3 θα παραμείνουν αδιάγνωστοι και μόνο στο 1/3 θα γίνει διάγνωση πνευμονικής εμβολής ώστε να λάβουν κατάλληλη θεραπεία. Από αυτούς που παραμένουν αδιάγνωστοι το 1/3 περίπου θα πεθάνει λόγω υποτροπής της πνευμονικής εμβολής και δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας.

Αντίθετα στην ομάδα που η διάγνωση έγινε έγκαιρα και έλαβαν γρήγορα θεραπεία μόνο το 10% πεθαίνει από μαζική πνευμονική εμβολή ή επιπλοκές της νόσου. Στους ηλικιωμένους οι θάνατοι ειναι περισσότεροι ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο αγγίζοντας το 21% και εκτός νοσοκομείου μετά την πρώτη εμβολή φθάνουν το 39% εκτός νοσοκομείου. Στους νέους αντιθέτως πεθαίνει μόνο το 2% στο νοσοκομείο και το 10% εκτός νοσοκομείου μέσα σε ένα χρόνο από την πρώτη εμβολή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx