Η Αλαμπάμα είχε πριν την πανδημία αποφασίσει ποιους θα άφηνε εκτός ΜΕΘ

Η Αλαμπάμα είχε πριν την πανδημία αποφασίσει ποιους θα άφηνε εκτός ΜΕΘ, Νεφέλη Λυγερού

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η έλλειψη επάρκειας αναπνευστήρων, ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και ιατρικού προσωπικού ανάγκαζε τους ιατρούς να υπερβαίνουν τον ρόλο και το λειτούργημά τους. Παρά τη θέλησή τους, μετατρέπονταν σε “θεούς” και επέλεγαν ποιος θα σωθεί και ποιος όχι. Στην Πολιτεία της Αλαμπάμα, όμως, ήταν οι αρχές που είχαν αναλάβει το βαρύ αυτό φορτίο.

Οι ΜΕΘ της Νότιας αυτής Πολιτείας μειώνονταν πολύ γρήγορα. Μέχρι τον Ιούλιο μόνο το 12% ήταν διαθέσιμες ενώ σήμερα μόνο το 7%. Η κατάσταση ήταν δραματική. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε συντάξει η Πολιτεία της Αλαμπάμα και το οποίο είχε δημοσιευτεί την περασμένη άνοιξη, οποιοσδήποτε έχει βεβαρημένη υγεία, μεταστατικό καρκίνο, AIDS, «σοβαρή διανοητική καθυστέρηση», προχωρημένη άνοια, αλλά και «σοβαρά εγκαύματα», θα μπορούσε  να αποκλειστεί από εκείνους που θα διασωληνωθούν, σε περίπτωση που η πανδημία επέβαλε επιλογές.

Στο σχέδιο περιγράφονται τα προτεινόμενα από το κράτος κριτήρια για την χρήση των μηχανικών αναπνευστήρων, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Οι πολιτειακές αρχές δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να αποσωληνώσουν τους ασθενείς, ώστε να υπάρξει χώρος και ευκαιρία για άλλους. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι το σχέδιο είχε συνταχθεί πριν την εξάπλωση του κορονοϊού, εξετάζοντας το σενάριο πιθανής πανδημίας. Συγκεκριμένα, το κρατικό τμήμα Δημόσιας Υγείας της Πολιτείας από το 2009 υποστήριζε ότι όσοι έχουν επιβαρυμένη υγεία μπορούν να στερηθούν την πρόσβαση σε αναπνευστήρα και να τους προταθεί η παρηγορητική φροντίδα στο νοσοκομείο ή στο σπίτι.

Κίνδυνος για σύστημα υγείας

Τον Απρίλιο του 2010, η Κρατική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας ενέκρινε μια αναθεωρημένη έκδοση του πρωτοκόλλου. Εκεί περιέγραφε λεπτομερώς τις ακριβείς διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν στα νοσοκομεία και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης σε περίπτωση θανατηφόρας εστίας γρίπης, ή άλλης σημαντικής πανδημίας. Το έγγραφο βασίζεται σε ένα μοντέλο κριτηρίων ταξινόμησης τριών φάσεων που σχεδιάστηκαν από δύο γιατρούς έκτακτης ανάγκης στη Μινεσότα το 2008.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο της κρατικής υπηρεσίας, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μιας πολυετούς προσπάθειας για την προετοιμασία των αρχών, ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες πανδημίες με βάση πρωτόκολλα. Ο εκπρόσωπος Τύπου Arrol Sheehan είχε επιβεβαιώσει ότι η κρατική δημόσια υγεία βασίζει τις ενέργειές της και τον τρόπο αντιμετώπισης του Covid-19, στα προηγούμενα αναπτυγμένα σχέδια, μεταξύ των οποίων και αυτό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης Νοσοκομείων της Αλαμπάμα Donald Williamson έφτασαν να είναι διαθέσιμες μόνο 121 από τις 1.635 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Πολιτεία. Υπό κανονικές συνθήκες, μόνο 546 από αυτές χρησιμοποιούνται. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι δεν επαρκούν. Εάν τα προληπτικά μέτρα, όπως η παραμονή στο σπίτι δεν τηρηθούν σωστά, ο Donald Williamson είχε προειδοποιήσει ήδη από τον Άνοιξη ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα καταρρεύσει. «Δεν θα έχουμε αρκετούς γιατρούς, κρεβάτια, αναπνευστήρες, ΜΕΘ. Θα είναι απολύτως καταστροφικό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι