Η αμαρτωλή πτήση και οι 17 Ουκρανοί που κρατούνται συν γυναιξί και τέκνοις

Η αμαρτωλή πτήση και οι 17 Ουκρανοί που κρατούνται συν γυναιξί και τέκνοις

Μεγάλη ταλαιπωρία για τους Ουκρανούς τουρίστες αλλά και άδικη δυσφήμιση για τη χώρα αποτελεί το γεγονός ότι κάποιοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε στο αεροδρόμιο του Κιέβου και τρεις μέρες τώρα οι άνθρωποι κρατούνται στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, με προοπτική να γυρίσουν άναυλα απόψε στην πατρίδα τους.

Το άναυλα είναι επίσης ένα θέμα καθαυτό, γιατί οι εταιρείες δέχθηκαν να “κεράσουν” την επιστροφή των τουριστών, όμως δεν έπρεπε να τους είχαν αφήσει να πετάξουν εξαρχής.

Εν τω μεταξύ τα ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν βίντεο από τα κρατητήρια, μιλάνε για σκέτες κουκέτες χωρίς μαξιλάρια, για κατσαρίδες και άλλα “διαφημιστικά”. Και θεωρούν ότι συμπεριφερθήκαμε στους πολίτες τους ως κοινούς εγκληματίες επειδή αφαιρέθηκαν κινητά και τάμπλετ. Θα μπορούσε κανείς να υπεισέλθει στο πώς διαχειρίζονται στο Κίεβο τους κοινούς εγκληματίες ή και πώς είναι τα κρατητήριά τους στο αεροδρόμιο, αλλά ας μείνουμε στο ότι σε καμία χώρα δεν επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση κρατητηρίων.

Αυτό το σκηνικό με τις ελληνο-oυκρανικές σχέσεις στο ναδίρ (καθότι γίνεται ντόρος στα εκεί social media) ούτε σατανικό σχέδιο του Πούτιν να ήτανε…

Τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων

Με τις διαρκείς αλλαγές σε notam από Ελλάδα, από Βρυξέλλες, και από δέκα κέντρα εξουσίας, ο τουρίστας εύλογα δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει σήμερα και αν αυτό θα ισχύει αύριο. Απευθύνεται στον ταξιδιωτικό πράκτορα, παίρνει το ΟΚ. Απευθύνεται στην αεροπορική εταιρεία, παίρνει πάλι το ΟΚ. Παίρνει οικογένεια και βαλίτσες και πάει στο αεροδρόμιο. Κι εκεί ΟΚ του λένε, και του κάνουν και τεστ και έρχεται όλο χαρά στην Ελλάδα. Και εδώ τον “τσακώνουνε” και του λένε “Αλτ! Μεταβολή!”

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο ο τουρίστας να φέρει νομικά και προσωπική ευθύνη, σε περίπτωση που του είπαν ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα και εκείνος να είπε “θα το ρισκάρω, το πολύ-πολύ να με γυρίσουν πίσω”. Αλλά είναι μάλλον απίθανο ένας οικογενειάρχης να αποφάσισε να πληρώσει για μια αεροπορική βόλτα Κίεβο-Αθήνα διερευνητικά. Μεταξύ των 17 είναι και δυο παιδιά, εγγόνια δύο ενηλίκων τουριστών.

Στα κρατητήρια του αεροδρόμιου οι Ουκρανοί

Από την άλλη, ακόμα κι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση. Ενώ ο Στέλιος Πέτσας και άλλοι αρμόδιοι ξεκαθάρισαν ότι με εξαίρεση τους Σέρβους δεν απαγορεύονται εθνικότητες αλλά αεροδρόμια ή χώρες αφετηρίας, σήμερα στην Ελλάδα επιτρέπονται αφίξεις και από Σερβία (αρκεί να μην έχουν Σέρβους;) και από Κίεβο.

Με δεδομένο το τελευταίο, προσπαθήσαμε σήμερα να κλείσουμε θέση σε πτήση Kiev-Athens. Αίφνης μας ενημέρωσαν ότι “δεν γίνονται πτήσεις”. Μέχρι χτες υπήρχε άραγε αυτή η ενημέρωση ή προέκυψε μετά την “σύλληψη” των Ουκρανών; Σήμερα απαγόρευση απ΄ευθείας πτήσεων ισχύει μόνο για Σουηδία, Τουρκία και Βρετανία και παράλληλα δεν επιτρέπεται η άφιξη πολιτών από τρίτες χώρες στην ΕΕ γενικώς και στην Ελλάδα ειδικώς. Όμως κάθε χώρα έχει και τη λίστα της παράλληλα και αυτό περιπλέκει αφάνταστα τα πράγματα.

Γιατί δεν τους σταμάτησαν εκείνοι που όφειλαν;

Οι 17 Ουκρανοί έφτασαν στη χώρα με δύο πτήσεις της Ryanair και της Wizz Air το απόγευμα του Σαββάτου και η παράβλεψη της ισχύουσας ταξιδιωτικής απαγόρευσης διαπιστώθηκε μόνον κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ένας από τους 17 επιβαίνοντες, ο Μαξίμ, υποστηρίζει ότι φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Κιέβου εκείνος και οι συνεπιβάτες του υπεβλήθησαν σε αυστηρή εξέταση, ενώ είχαν περάσει και από το ειδικό τεστ για κορωνοϊό. Κανονικά, κάποιος έπρεπε να είχε φρενάρει τους 17 Ουκρανούς στο Κίεβο, είτε μέρες τώρα από την εταιρεία όπου ειχαν κάνει την κράτηση είτε έστω και τελευταία στιγμή στο αεροδρόμιο του Κιέβου, προτού επιβιβασθούν στο αεροσκάφος.

Οι εταιρείες δεν έχουν απαντήσει ακόμη στα εύλογα ερωτήματα. Όμως λογικά θα υποστηρίξουν ότι ο πολίτης δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια του νόμου και ότι όφειλαν οι τουρίστες να γνωρίζουν πως δεν επιτρέπεται η είσοδος σε πολίτες χωρών εκτός Σένγκεν. Επίσης πιθανόν να επικαλεσθούν τις διαρκείς αλλαγές στις notam που προκαλούν σύγχυση και σε αυτές. Όμως όταν οι πολίτες δεν μπορούν να επικαλεσθούν άγνοια του νόμου, πολύ περισσότερο δεν μπορουν να την επικαλεσθούν εταιρίες ή νομικά πρόσωπα.

Αποτέλεσμα; Επεισόδια στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Όταν τους  ζητήθηκε μάλιστα να υπογράψουν έγγραφο με το οποίο δίνουν τη συναίνεσή τους για άμεση επιστροφή στην πατρίδα τους, οι τουρίστες ξεσηκώθηκαν. Και κατέληξαν προσωρινά κρατούμενοι και διαμαρτύρονται για κακές συνθήκες κ.λπ. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων, δεν τους παρέχεται νερό και τροφή, που βέβαια είναι αδύνατον να ευσταθεί, όμως ανέβασαν και βίντεο διαμαρτυρόμενοι που κοιμούνται σε πάγκο και άλλα παρεμφερή. Τους δόθηκαν σάντουιτς και νερά από την Wizz αναφέρει ένας εκ των κρατουμένων σε ανάρτησή του στο FB.

Μετά από επικοινωνία με τον Ουκρανό πρέσβη, που τους επιβεβαίωσε ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα,  προγραμματίσθηκε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σήμερα το απόγευμα

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι