ΣΧΟΛΙΟ

Η αναίτια σφαγή του 19χρονου – Καλωσήρθατε στην ζούγκλα

Η αναίτια σφαγή του 19χρονου – Καλωσήρθατε στην ζούγκλα, Γιώργος Λυκοκάπης

Ως «μαύρη σελίδα για την Θεσσαλονίκη» χαρακτήρισε ο δήμαρχος της πόλης Χρήστος Ζέρβας την άγρια δολοφονία, κυριολεκτικά σφαγή, του 19χρονου Άλκη Καμπανού, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από ομάδα ατόμων, οπλισμένων με ρόπαλα και δρεπάνια. Η συγκλονιστική κραυγή του «σας παρακαλώ, μην με χτυπάτε άλλο», λίγο πριν ξεψυχήσει, αποτελεί ηχηρό καμπανάκι για την υποκουλτούρα της οπαδικής βίας (και όχι μόνο) που έχει πλέον πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

Ο 19χρονος Άλκης δεν αποτελεί το μοναδικό θύμα οπαδικής βίας στην χώρα μας. Τρία χρόνια πριν ένας Βούλγαρος οπαδός του Άρη, ο Τόσκο Μποζατσίσκι, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, στην προσπάθεια του να διαφύγει από ομάδα χούλιγκαν του ΠΑΟΚ που τον καταδίωκε. Το 2007 είχε δολοφονηθεί σε “ραντεβού θανάτου” οργανωμένων χούλιγκαν στην Παιανία, ο 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος.

Όμως, στην περίπτωση του 19χρονου Άλκη δεν υπήρξε κανένα “ραντεβού θανάτου”. Δεν υπήρξε ούτε κάποια οπαδική συμπλοκή, όπως αρχικά γράφτηκε, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις στην οικογένεια του θύματος. Ο νεαρός (γιος αξιωματικού του στρατού) ήταν φίλαθλος του Άρη, χωρίς όμως να είναι οργανωμένος σε κάποιον σύνδεσμο, η να μετέχει σε επεισόδια.

Αντιθέτως, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο 19χρονος μαζί με τους δύο φίλους τους δέχτηκαν απρόκλητη δολοφονική επίθεση από ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα. «Ομάδα ατόμων προσέγγισε παρέα νεαρών και έπειτα από ερώτηση σχετικά με την αθλητική ομάδα που υποστηρίζουν, εξαπέλυσαν εναντίον τους επίθεση», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Ήταν τέτοιο το μένος των δραστών, που από καθαρή τύχη γλίτωσαν τα άλλα δύο παιδιά.

Απροκάλυπτη σφαγή

Η δολοφονική επίθεση συνάντησε την καθολική καταδίκη του πολιτικού κόσμου. Μεταξύ άλλων, το ΚΙΝΑΛ επεσήμανε σε ανακοίνωση του πως «το εγκληματικό φαινόμενο της οπαδικής βίας είναι ανεξέλεγκτο… έχει εξελιχθεί σε μορφή οργανωμένου εγκλήματος», με το ΚΚΕ να αναφέρεται «στην εγκληματική δράση διάφορων συμμοριών στη Θεσσαλονίκη… που οξύνεται το τελευταίο διάστημα».

Πλέον η οπαδική βία δεν περιορίζεται στις συγκρούσεις των χούλιγκαν στα γήπεδα ή σε προγραμματισμένα “ραντεβού θανάτου”. Έχει περάσει σε απρόκλητες δολοφονικές επιθέσεις, κατά μεμονωμένων ατόμων. Τον περασμένο Ιούνιο, ένας 19χρονος στην Θεσσαλονίκη δέχτηκε άγρια επίθεση από ομάδα 15 ατόμων, οι οποίοι του προκάλεσαν σοβαρά εγκαύματα με αναμμένο πυρσό! Η αστυνομία απέδωσε το επεισόδιο σε οπαδικές διαφορές.

Ένας 23χρονος Αλβανός, σεσημασμένος χούλιγκαν του ΠΑΟΚ για οπαδική βία, συνελήφθη ως ένας εκ των δραστών της άγριας δολοφονίας του 23χρονου Άλκη. Ο 23χρονος ήταν κανονικά μέλος οπαδικού συνδέσμου, παρά το βαρύ ποινικών παρελθόν του. Βέβαια δεν είναι κάτι που πρέπει να μας εκπλήσσει. Η αστυνομία, σε έφοδο της στα γραφεία οπαδικού συνδέσμου, εντόπισε ολόκληρο οπλοστάσιο με μαχαίρια, ρόπαλα και κροτίδες.

Μάλιστα, η οπαδική βία στην Θεσσαλονίκη πήρε διαστάσεις ακόμα και ενός ιδιότυπου γηπεδικού εμφυλίου. Τον περασμένο Οκτώβριο χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν σε οπαδούς του “Δικέφαλου του Βορρά” στα κεντρικά γραφεία της “Θύρας 4”, δηλαδή στον επίσημο σύνδεσμο του ΠΑΟΚ. Η αιτία για τον συγκεκριμένο ιδιότυπο οπαδικό “εμφύλιο” δεν είχε να κάνει με εσωτερικές διαφορές των οπαδών, αλλά φαίνεται πως είχε ευρύτερες ιδεολογικές προεκτάσεις.

Οι επιτιθέμενοι χούλιγκαν φέρεται να ανήκουν σε μία νεοναζιστική-φασιστική “φράξια” που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα μέρος των οπαδών του “Δικέφαλου του Βορρά. Αυτή η “φράξια” αμφισβητεί την επίσημη “γραμμή” της “Θύρας 4”, που είχε παλαιότερα ανοιχτή κόντρα με την Χρυσή Αυγή. Ήταν μέλη αυτής της νεοναζιστικής οπαδικής “φράξιας” που μετείχαν στα πρωτοφανή επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τον ίδιο μήνα.

Oπαδική βία και νεοναζί

Στην Σταυρούπολη παρατηρήθηκε μία ιδιότυπη όσμωμη διαφορετικών υποκειμένων της υποκουλτούρας της βίας, ένα κοινό μέτωπο νεοναζιστικών ομάδων, χούλιγκαν των γηπέδων και μαθητικών συμμοριών, που συγκρούστηκαν με μέλη Αριστερών-φοιτητικών οργανώσεων, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΕΠΑΛ. Της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας είχε προηγηθεί η επίθεση ακροδεξιών μαθητών εις βάρος φοιτητών που μοίραζαν φυλλάδια για τον Παύλο Φύσσα.

Πριν μερικές μέρες μία αυτοαποκαλούμενη ομάδα “εθνικιστών μαθητών”, ξυλοκόπησαν άγρια έναν 15χρονο μαθητή από την Συρία. Η συγκεκριμένη ομάδα μαθητών συμμετείχε στα επεισόδια του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και είναι γνωστοί για την παραβατική συμπεριφορά τους. Ορισμένοι από αυτούς φέρεται να έχουν επαφές και με ακραίους οπαδικούς συνδέσμους.

Η όσμωση της ακροδεξιάς και χουλιγκανικών ομάδων στην Θεσσαλονίκη είχε αποδειχτεί και σε ένα άλλο περιστατικό. Λίγο μετά τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, μέλη της ΚΝΕ (που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης) δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση από ομάδα ακροδεξιών. Αποδείχτηκε πως οι δράστες, εκτός από ακροδεξιοί, ήταν και από τον χώρο των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, όλοι τους σεσημασμένοι για επεισόδια στα γήπεδα.

Στην περίπτωση του 19χρονου, ο Άλκης Καμπανός πλήρωσε με την ζωή του την “βεντέτα” που έχουν οι οπαδικοί σύνδεσμοι του ΠΑΟΚ με αυτούς του Άρη. Μία βεντέτα που πλέον οδήγησε σε “τάγματα εφόδου”, σε ομάδες διψασμένων για αίμα χούλιγκαν, που είναι πλέον διατεθειμένοι να σκοτώσουν. Εάν το πολιτικό σύστημα, εάν εμείς οι ίδιοι ως κοινωνία, δεν σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της οπαδικής βίας και όλων των αποχρώσεων της, θα είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε τον επόμενο Άλκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι