Η αναμέτρηση με τον κορονοϊό – Ένα βήμα πριν τo κλείσιμο στην Κύπρο

αναμέτρηση με τον κορονοϊό – Ένα βήμα πριν τo κλείσιμο στην Κύπρο, Κώστας Βενιζέλος

Η Κύπρος έκλεισε τα σύνορα, περιόρισε στο ελάχιστο τις διακινήσεις των πολιτών επιχειρώντας να αναχαιτίσει τον κορoνοϊό. Στόχος είναι η αποτροπή εξάπλωσης του ιού στο νησί και προς αυτή την κατεύθυνση  κινούνται προφανώς όλα τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται από το κυπριακό κράτος. Με βάση τα χθεσινά, τα δεδομένα διαμορφώνονται ως εξής:

Οκτώ νέα κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν χθες στην Κύπρο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 132, μαζί με τρία κρούσματα από τις Βρετανικές Βάσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, σε σχέση με την Κύπρο μια σειρά από ιδιαιτερότητες: Είναι νησί, είναι ημικατεχόμενο, με λειτουργία οδοφραγμάτων κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός ενώ υπάρχουν και λειτουργούν βρετανικές βάσεις.

Στη λογική των δεδομένων αυτών κινούνται και τα μέτρα, αν και έχει καθυστερήσει η λήψη τους, ενώ υιοθετήθηκαν και πολιτικές που δεν άντεξαν για πολύ. Ο λόγος είναι είτε γιατί ήταν πρόχειρες και λήφθηκαν βιαστικά είτε επειδή αρχικά υπολογίζονταν και άλλοι παράγοντες, πολιτικοί και οικονομικοί.

• Από το Σάββατο 21 Μαρτίου έκλεισαν τα σύνορα της χώρας. Καμία πτήση δεν θα έρχεται στο νησί πλην των εμπορικών και κάποιων εξαιρέσεων.

• Έχει υπάρξει αλλαγή πλεύσης στην απόφαση να μην επιτρέπεται η είσοδος ούτε Κυπρίων πολιτών στη χώρα, εκτός κι εάν είχαν εξασφαλίσει πιστοποιητικό ότι δεν έχουν τον ιό. Βεβαίως σε καμία χώρα, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να προμηθεύσουν τέτοιο πιστοποιητικό. Αυτή η απόφαση είναι και αντισυνταγματική και παραβιάζει και διεθνείς συμβάσεις. Άλλωστε καμία χώρα δεν μπορεί να αποποιηθεί των υπηκόων της.

• Η άφιξη, παρά την ύπαρξη του πρώτου μέτρου με το πιστοποιητικό, επιβατών από το εξωτερικό προκάλεσε αλαλούμ και αυτό φάνηκε με τις πρώτες διαμαρτυρίες. Το μέτρο αναπροσαρμόστηκε και γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού Κυπρίων, πλην των φοιτητών.

• Έχουν κλείσει σχολεία και υπηρεσίες, εστιατόρια, καφετέριες, εμπορικά κέντρα ενώ το βασικό σύνθημα είναι το “μένουμε σπίτι”.

• Από την 23η Μαρτίου έχουν περιοριστεί οι διακινήσεις των πολιτών. Με πιστοποιητικό πηγαίνουν οι άνθρωποι στην εργασία τους, που ισχύει μόνο για το σπίτι-δουλειά-σπίτι.

Έλλειψη προσωπικού και υποδομών

Παραχωρούνται κατ΄εξαίρεση άδειες διακίνησης για τις υπεραγορές, φαρμακεία, ατομική άθληση κλπ. Το βάρος ανέλαβαν τα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία δεν ήταν έτοιμα καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού και υποδομών. Ο δημόσιος τομέας της υγείας βρίσκεται στα πρώτα βήματα εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, υπονομεύθηκε τόσο από ιδιωτικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των ιδιωτικών νοσοκομείων και μεγαλογιατρών όσο και από πολιτικές δυνάμεις.

Παρά τις δυσκολίες άρχισε το σύστημα να λειτουργεί, ωστόσο, τώρα με τον κορονοϊό προφανώς και θα έχει προβλήματα. Άλλωστε όλη η ενέργεια απορροφάται στην προσπάθεια αποτροπής εξάπλωσης του ιού. Τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία έχουν όταν λειτουργοί υγείας είχαν βρεθεί να είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Το πρώτο αυτό της Λευκωσίας έκλεισε για μερικές ημέρες όταν γιατρός βρέθηκε να έχει κορονοϊό. Το δεύτερο, στην Πάφο, παραμένει κλειστό όταν ασθενής κόλλησε από συγγενείς του και αυτός μετέδωσε τον ιό σε λειτουργούς υγείας.

Και τα δυο περιστατικά κρίθηκαν ως τα χειρότερα που θα μπορούσαν να υπάρξουν καθώς επηρεάσθηκαν νοσοκομεία. Στη Λεμεσό έκλεισε η παιδιατρική πτέρυγα καθώς γιατρός επιβεβαιώθηκε με κορονοϊό και το νοσοκομείο βρίσκεται σε καραντίνα. Εσχάτως πλήγηκε και το νοσοκομείο Λάρνακας. Πάντως σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει συναίνεση και δρομολογούνται νομοσχέδια στο κοινοβούλιο, αύριο Παρασκευή, για την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Τα οδοφράγματα

Η αδυναμία ελέγχου όλων των οδοφραγμάτων που λειτουργούν επί της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, τη γραμμή Αττίλα, οδήγησε αρχικά την κυβέρνηση να αναστείλει προσωρινά τέσσερα από επτά οδοφράγματα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στην ελληνική πλευρά, κυρίως από περιθωριακές ομάδες, από τους γνωστούς οπαδούς της όποιας λύσης. Στη συνέχεια το κατοχικό καθεστώς προχώρησε και έκλεισε δυο άλλα οδοφράγματα (αποκόπτοντας Ελληνοκύπριους και εγκλωβίζοντάς τους), ενώ προ ολίγον ημερών απαγόρευσε την είσοδο στα κατεχόμενα όλων των Ελληνοκυπρίων.

Στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν υποδομές και η αντιμετώπιση του ιού γίνεται με πρωτόγονα μέσα. Η βοήθεια από την Τουρκία γίνεται με την αποστολή μικρού αριθμού ειδικών. Σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα για μόνο δέκα αναλύσεις την ημέρα για επιβεβαίωση ή όχι κρουσμάτων. Κι αυτό παρόλο που υπάρχει δικοινοτικό Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, που είναι διεθνών προδιαγραφών και έχει αναλάβει να κάνει την εξέταση των δειγμάτων.

Το κατοχικό καθεστώς αρνείται να συνεργαστεί ακόμη σε ένα θέμα υγείας! Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα σαράντα, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότερα. Ο κορονοϊός, πάντως, έχει αναβάλει για έξι μήνες τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά θα τοποθετούνταν τον Απρίλιο. Η διεξαγωγή τους κατέστη αδύνατη λόγω της πανδημίας.

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού, η Κυπριακή Δημοκρατία σπεύδει να συνεννοηθεί και με τις Βρετανικές Βάσεις, οι οποίες καλούνται να ακολουθούν τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί. Πέραν από το στρατιωτικό προσωπικό, τις οικογένειές τους, στις βάσεις εργάζονται πέραν των 1000 Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ήδη στις βάσεις έχουν εντοπισθεί κρούσματα σε στρατιώτες, που είχαν επιστρέψει από τη Βρετανία. Η διοίκηση των βάσεων δηλώνει ότι εφαρμόζει όλα τα μέτρα που υιοθετεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι