Η απώλεια του Ολυμπιονίκη Πελεκανάκη από κορονοϊό – Τι μας λέει συναθλητής του

Η απώλεια του Ολυμπιονίκη Πελεκανάκη από κορονοϊό – Τι μας λέει συναθλητής του, Όλγα Μαύρου

Μια θλιβερή είδηση προκάλεσε παράλληλα και ανησυχίες χτες καθώς έχασε τη μάχη μετά από δύο μήνες στην εντατική ένας 58χρονος άνδρας, Ολυμπιονίκης αθλητής της ιστιοπλοΐας χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα και “τέρας υγείας”. Ο Λεωνίδας Πελεκανάκης ήταν ένας ιστιοπλόος που δεν έπαιρνε ποτέ του φάρμακα για τίποτα, είπε στο SLpress στενός του φίλος και συναθλητής.

«Ήταν υγιέστατος και εξαιρετικός άνθρωπος, πολύ καλό παιδί. Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας καθώς αγωνιζόταν μέχρι και τον Οκτώβρη. Δεν έπαιρνε φάρμακα, ήταν θηρίο,  φανατικός της υγιεινής ζωής. Αλλά πιστεύουμε τελικά ότι βρήκε ένα αδύναμο σημείο στον οργανισμό του ο ιός και έκανε μεγάλη ζημιά», είπε τηρώντας την ανωνυμία του ο φίλος του. Ο Πελεκανάκης ήταν και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

«Δυστυχώς έμεινε πολύ γρήγορα παράλυτος και οι γιατροί δεν μπορούν να το ερμηνεύσουν. Δηλαδή νόσησε από κορονοϊό και ανεξήγητα ο ιός του προκάλεσε παράλυση από τον λαιμό και κάτω, τον “χτύπησε” στον εγκέφαλο τρόπον τινά, στο νωτιαίο μυελό. Εν συνεχεία τον βρήκε και μια βαριά ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, μικροβιακή. Την πάλεψε κι αυτή και ανάρρωσε από το ενδονοσοκομειακό μικρόβιο. Όμως τον διέλυσε ο κορονοϊός. Μεγάλη θλίψη για όλους μας», είπε ο φίλος του. Η παράλυση είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή του ιού.

Αναπάντητο το γιατί

Ο Λεωνίδας Πελεκανάκης είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής υψηλού επιπέδου που χάνει τη ζωή του από τον κορονοϊό, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν ανερμήνευτα επιθετικό  ιό που χτυπάει υγιείς, νέους, ηλικιωμένους, ασθενείς, “θηρία” στην υγεία χωρίς καν υποκείμενα νοσήματα ή άλλους παράγοντες που να καθιστούν το άτομο ευάλωτο. Όλο και περισσότεροι ειδικοί κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν ο ιός σκοτώνει πιο εύκολα τους ευπαθείς, αλλά επηρεάζεται από άγνωστους παράγοντες στο DNA των ανθρώπων και ίσως “πυροδοτεί” σε ορισμένες περιπτώσεις λανθάνουσα προδιάθεση σε ασθένειες που δεν είχαν εκδηλωθεί μέχρι τη λοίμωξη.

Ο πρωταθλητής δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας καθώς μέχρι και τον Οκτώβριο ήταν ενεργός κοινωνικά και αθλητικά και έπαιρνε μέρος σε αγώνες ανοικτής θαλάσσης. Ένας άλλος συναθλητής του και επιστήθιος φίλος του, ο Τάσος Μπουντούρης (τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συλλόγου Ολυμπιονικών) μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι για τον Λεωνίδα Πελεκανάκη, αναφέροντας πως προσβλήθηκε από κορονοϊό μάλλον από την κόρη του.

Πώς κόλλησε – Τι λέει φίλος του

«Η κόρη του πέρασε μια μικρή γρίπη και κόλλησε με δέκατα τον φίλο μας τον Λεωνίδα», είπε ο κ. Μπουντούρης. «Η κορούλα του όμως δεν είχε γρίπη, είχε κορονοϊό. Έτσι λοιπόν, αφού τον απείλησα και τον φόβισα, πήγε στο νοσοκομείο να εξεταστεί. Πράγματι, την επόμενη ημέρα διαπιστώθηκε ότι ήταν κορονοϊός. Τον έβλαψε στους πνεύμονες, αλλά κέρδιζε σιγά σιγά τη μάχη. Ξαφνικά παρέλυσε και διασωληνώθηκε. Και έτσι πήγαμε προς το χειρότερο. Ίσως έπαιξε ρόλο και η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Έδωσε σκληρή μάχη, όμως υπήρχε πλέον σοβαρή βλάβη και στα νεφρά του. Μετά ξανανέβασε πυρετό, ίσως άλλη λοίμωξη και πάει το παλικάρι» είπε. Δεν είναι εξακριβωμένο πάντως αν νόσησαν και άλλα μέλη της οικογένειας και ποιος ήταν ο πρώτος που ασθένησε στο σπίτι, ανεξαρτήτως του ποιος εκδήλωσε πρώτος συμπτώματα.

Ο εκλιπών, κατέκτησε την 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, στην κατηγορία Star μαζί με τον Ηλία Χατζηπαυλή και το 1993 αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Soling μαζί με τους Δημήτρη Δεληγιάννη και Τάσο Μπουντούρη. Ο Λεωνίδας Πελεκανάκης γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1962 στον Πειραιά. Μεγάλωσε στον Προφήτη Ηλία της Καστέλλας και πήγε σχολείο στο 6ο Καστέλλας, το “Κολλέγιο” όπως το αποκαλούσαν οι μαθητές τότε. Τελείωσε τη Γυμναστική Ακαδημία. Από την παιδική ηλικία βρέθηκε στο άθλημα της ιστιοπλοΐας. Άρχισε ιστιοπλοΐα στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά. Με την ομάδα της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων πήρε μέρος σε πολλά Ράλλυ Αιγαίου με πολλές επιτυχίες. Ήταν πατέρας τριών παιδιών, δύο αγοριών ηλικίας 25 και 18 ετών και μίας  κόρης επτά ετών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι