ΘΕΜΑ

Η αθέατη όψη της Ιβάνα Τραμπ βγήκε στην επιφάνεια…

Η αθέατη όψη της Ιβάνα Τραμπ βγήκε στην επιφάνεια... Νεφέλη Λυγερού

Διαχρονικά, διαπολιτισμικά και διαθρησκειακά, ο θάνατος επιβάλει σιωπή. Αυτή τηρήθηκε και στην περίπτωση της Ιβάνα Τραμπ. Ακόμα και ΜΜΕ που στέκονται επικριτικά απέναντι στους Τραμπ, τήρησαν την πρέπουσα στάση. Επέλεξαν να μην αγνοήσουν τον πρόωρο και δραματικό θάνατο της πρώτης συζύγου του από πτώση στο διαμέρισμά της, ενώ φρόντισαν να αναδείξουν τα θετικότερα σημεία της διαδρομής και της πολύχρωμης προσωπικότητάς της.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα αρκετές ημέρες μετά την απώλεια και την κηδεία της, δεν έπραξε το ίδιο η οικογένειά της. Και, μάλιστα, μία οικογένεια για την οποία η εκλιπούσα δήλωνε περήφανη, έχοντας καταγράψει σε βιβλίο τις μεθόδους με τις οποίες ανέθρεψε τα παιδιά και διατήρησε την οικογενειακή γαλήνη ακόμα και μετά το πολεμικό διαζύγιο. Παρά την ιδανική εικόνα που η αποθανούσα επιθυμούσε να σκιαγραφεί στα ΜΜΕ, τόσο η παραμέληση και η μοναξιά, όσο και οι οικογενειακές έριδες αποκαλύφθηκαν μετά τον θάνατό της.

Συγγενείς και φίλοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην καθολική εκκλησία που δεσπόζει στην εύπορη γειτονιά του Upper East Side, στο Μανχάταν. Την γειτονιά, στην οποία πέρασε πάνω από τέσσερις δεκαετίες της ζωής της η Ιβάνα, αποτελώντας κάτι σαν “τουριστική ατραξιόν”. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάθισε στην πρώτη σειρά, συνοδευόμενος από την τωρινή σύζυγό του Μελάνια και τον γιό τους. Ακριβώς απέναντι ήταν και τρία ενήλικα παιδιά που έχει αποκτήσει από τον γάμο του με την Ιβάνα: η Ιβάνκα, ο Έρικ και ο Ντόναλντ τζούνιορ.

Ο οργανισμός Τραμπ είχε αναλάβει τη διοργάνωση της κηδείας, ενώ το φέρετρο είχε μια χρυσή απόχρωση, αγαπημένη της Ιβάνας. Μέλη της μυστικής υπηρεσίας βρίσκονταν ακριβώς έξω από την εκκλησία, μαζί με φωτογράφους και περίπου 100 παρευρισκόμενους που παρά τη ζέστη στέκονταν πίσω από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί. Μία πινακίδα έγραφε: «Τις προσευχές και τα συλλυπητήριά μας». Στο εσωτερικό, η εκκλησία ήταν σχεδόν άδεια. Ξεχώριζαν κάποιες καλοντυμένες κυρίες με επώνυμες τσάντες, αλλά κανένα από τα πρωτοκλασάτα ονόματα, με τα οποία έκανε παρέα το τότε ζευγάρι στην δεκαετία του 1990.

«Ο κόσμος αγάπησε την Ιβάνα»

Οι περισσότεροι επικήδειοι επικεντρώθηκαν στην ασταμάτητη ορμή της, που διαμορφώθηκε από την παιδική της ηλικία στην Τσεχοσλοβακία πίσω από το “Σιδηρούν Παραπέτασμα”. Όσοι την επαινούσαν αναφέρθηκαν και στη φιλία που είχε καταφέρει να σφυρηλατήσει με τον πρώην σύζυγό της, παρά τη δικαστική διαμάχη, τις οικονομικές διαφορές και τους γάμους και τα παιδιά που ακολούθησαν.

Τα παιδιά της εστιάστηκαν στον ρόλο της ως μαμά. Ο γιος της Έρικ, 38 ετών, την περιέγραψε ως την ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου. «Είχε μυαλό, είχε ομορφιά και είχε πείσμα», για να καταλήξει ότι «ο κόσμος αγάπησε την Ιβάνα». Η κόρη της Ιβάνκα την περιέγραψε σαν την ψυχή του πάρτι. «Συνήθιζε να με μαλώνει που φεύγω νωρίς, ενώ με επέκρινε για το συντηρητικό μου ντύσιμο. Με έμαθε, όμως, και να μελετώ σκληρά, να δουλεύω σκληρά, να συμπεριφέρομαι με αξιοπρέπεια και καλούς τρόπους». Ο πρωτότοκός της Ντόναλντ Τζούνιορ θυμήθηκε ένα περιστατικό από την παιδική του ηλικία, όταν η αδελφή του έσπασε ένα ακριβό βάζο, αλλά κατηγόρησε αυτόν. «Μέχρι να συνειδητοποιήσει ποιος ήταν ο πραγματικός υπαίτιος, είχε ήδη κουραστεί».

Εντύπωση, όμως, προκάλεσαν οι μαρτυρίες για τα τελευταία χρόνια της Ιβάνα. Πρώην εργαζόμενοι, παλαιοί φίλοι και γνωστοί αποκάλυψαν τη μοναξιά πίσω από την επιτηδευμένη λάμψη. Δεν δίστασαν να αφήσουν και αιχμές για την έλλειψη φροντίδας από πλευράς των τριών παιδιών της. Ο Μαρκ Μπάουερ, ένας από τους σχεδιαστές που την έντυνε επί πολλά χρόνια, επιβεβαίωσε ότι η τελευταία δεκαετία της ζωής της ήταν δύσκολη: «Είχε απομονωθεί. Υπήρχε πολύς πόνος, αρκετή θλίψη», σχολίασε, αρνούμενος να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρώην νταντά των τριών παιδιών και ηλικιωμένη πλέον Ντόροθι Κάρι πήρε τον λόγο για δύο λεπτά. Περιέγραψε την απομόνωση, λέγοντας ότι η Ιβάνα έζησε την άνοιξη στα μικράτα της, το καλοκαίρι της ζωής της ως νέα και μεσήλικας, αλλά δυστυχώς «ακολούθησε το φθινόπωρο και ένας βαρύς χειμώνας». Εντύπωση προκάλεσε ότι «το μοναδικό που την κρατούσε στη ζωή ήταν ανεδαφικά όνειρα και σχέδια που δεν θα υλοποιούνταν ποτέ».

Ξεθώριασε το άστρο της Ιβάνα

Μία φίλη της σχολίασε στα Μέσα ότι «η επώδυνη πραγματικότητα είναι ότι η Ιβάνα είχε εγκαταλειφθεί από οικογένεια και φίλους». Από τα λεγόμενα και άλλων γνωστών, η Ιβάνα είχε μοιραστεί την πείνα του πρώην συζύγου της για προσοχή. Όταν εκείνος την εγκατέλειψε, το άστρο της ξεθώριασε. Το πλήγμα, όμως, ήταν μεγαλύτερο όταν εκείνος έζησε μία νέα συναρπαστική φάση της ζωής του, η οποία ξεκίνησε με τη δημοφιλή εκπομπή “The Apprentice” και ολοκληρώθηκε με την έλευσή του στον Λευκό Οίκο.

Τα παιδιά του ακολουθούσαν κατά πόδας τις επαγγελματικές ευκαιρίες που τους εξασφάλιζε ο πατέρας τους, έχοντας αφήσει τη μητέρα τους στο περιθώριο, ακόμα και όταν τα τελευταία δύο χρόνια δεν μπορούσε να περπατήσει, εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζε στα γόνατα και στον γοφό. «Δεν μπορούσε να πάει από την κρεβατοκάμαρα στο μπάνιο και, όμως, είχε μονάχα μία γυναίκα που ερχόταν τρεις φορές την εβδομάδα για την καθαριότητα του σπιτιού. Αυτή ήταν που την βρήκε αναίσθητη στις σκάλες».

Η ίδια δεν άφηνε να διαφανεί τίποτα από αυτά στις συνεντεύξεις της. Τόνιζε ότι παραμένει “η πρώτη κυρία”, ενώ περηφανευόταν για την συχνή επικοινωνία που διατηρούσε με τον πρώην σύζυγό της. Έμοιαζε αποφασισμένη να διατηρήσει τα αλλοτινά της σκήπτρα. Σαν να μην έφτανε η μοναξιά που αποκαλύφθηκε μέσω του θανάτου της και του γεγονότος ότι έπεσε και πέθανε αβοήθητη στο σπίτι της, υπήρξαν και άλλα παρατράγουδα που αμαύρωσαν την κηδεία.

Στενή φίλη της Ιβάνα αποκάλυψε ότι η πρώην σύζυγος του Τραμπ δεν συμπαθούσε τη νυν σύζυγο Μελάνια και είχε θέσει ως όρο να μην παραβρεθεί στην κηδεία της. Αν είναι αλήθεια, η επιθυμία της δεν εισακούστηκε. Ένταση προκλήθηκε και μεταξύ της πρώην και νυν νύφης της στην κηδεία. Ο Ντόναλντ τζούνιορ συνοδευόταν από την σύντροφο και μέλλουσα σύζυγό του, η οποία έθεσε ως όρο να μην πάει στην κηδεία η πρώην. Μετά από δεκάδες mail, εντάσεις και παρεμβάσεις τρίτων, η πρώτη σύζυγος του Τραμπ τζούνιορ και μητέρα των παιδιών του έδωσε το παρόν. Τώρα που το πένθος υποχωρεί τίθεται και το ζήτημα της εντυπωσιακής περιουσίας της Ιβάνα, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια δολάρια…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι