Η αθέατη όψη της παράνομης μετανάστευσης στη Θράκη

Τα μπουλούκια των παράνομων μεταναστών και ο τρόμος των Θρακιωτών, Μελαχροινή Μαρτίδου

Ένα πρόσφατο περιστατικό στην Ροδόπη προβληματίζει και επιβεβαιώνει ότι στην καινούργια φουρνιά παράνομων μεταναστών υπάρχουν άτομα που εκδηλώνουν αναιτιολόγητη επιθετικότητα ακόμη και σε ένοπλους αστυνομικούς. Τις προηγούμενες ημέρες στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής-Πολυάνθου, ένας τυπικός έλεγχος από αστυνομικό, που επέβαινε σε υπηρεσιακό όχημα, κατέληξε στον πολλαπλό τραυματισμό του και στη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Ο δράστης έγινε “λούης” κινούμενος με άνεση στην αγροτική περιοχή. Το σκοτάδι βοήθησε στο να χαθεί, ενώ ξεκίνησε εκτεταμένη έρευνα εντοπισμού του. Ο αστυνομικός είχε “άγιο” αφού τα τραύματα που δέχθηκε με μαχαίρι ήταν πολλά και σε δύσκολα σημεία (κεφάλι, ώμο, λαιμό παλάμη). Ευτυχώς δεν έπληξαν νεύρα κι έτσι θεωρούνται αντιμετωπίσιμα.

Ήδη στην χειρουργική κλινική του Σισμανόγλειου νοσοκομείου Κομοτηνής, οι γιατροί έκαναν όλες τις απαραίτητες επεμβάσεις ραφές κι έχουν υπό παρακολούθηση τον 28χρονο αστυνομικό που αιφνιδιάστηκε και λίγο έλειψε να δει το χάρο με τα μάτια του, αφού ο δράστης ήθελε να τον πλήξει στο λαιμό. Πάντως, έκδηλη είναι η αγωνία των κατοίκων της Θράκης που βλέπουν καθημερινά να περνούν άλλοτε μαζικά κι άλλοτε σε παρέες των 10 ατόμων μέσα από τους επαρχιακούς δρόμους, αλλά κι από την Εγνατία οδό, κυρίως νυχτερινές ώρες, νεαροί άνδρες κάθε προέλευσης με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη.

Αυτή η πραγματικότητα αναγκάζει τους κατοίκους των απομονωμένων χωριών να κλειδαμπαρώνονται από νωρίς, αλλά και των πόλεων να προβληματίζονται με την παρουσία τόσων ξένων που έχουν μόνο ένα σακίδιο στην πλάτη. Περιστατικά με απειλές και προσπάθεια να τους αρπάξουν Ι.Χ. και αγροτικά αυτοκίνητα δέχθηκαν κυνηγοί και αγρότες της περιοχής, οι οποίοι κοινολόγησαν την εμπειρία τους για να ενημερώσουν όσους βρίσκονται σε βουνά και δύσκολες περιοχές, προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Ο δρόμος των παράνομων μεταναστών μέσω Θράκης δεν είναι τυχαίος. Τους ενθαρρύνουν και τους ωθούν σ’ αυτόν τον δρόμο οι διακινητές από την Τουρκία. Αυτοί δείχνουν στους παράνομους μετανάστες χερσαία περάσματα, αλλά και προμηθεύουν βάρκες για τη διάβαση του ποταμού Έβρου, με σκοπό να εισέλθουν στην Ελλάδα. Αρκετοί χρησιμοποιούν και πλοιάρια, τα οποία ανοικτά των ακτών στο Θρακικό Πέλαγος φτάνουν στα παράλια της Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας κλπ.

Η Θράκη ζει στο πετσί της την επιβεβαίωση των απειλών του Ερντογάν μόλις θιγούν τα συμφέροντά του. Ανοίγει την “στρόφιγγα” για να πλημμυρίσει την Ευρώπη, αλλά ουσιαστικά πλημμυρίζει την Ελλάδα. Η περιοχή υφίσταται χρόνια τώρα αυτές τις μεθοδεύσεις, βιώνοντας την συρρίκνωση του χριστιανικού πληθυσμού, την ερήμωση των χωριών της υπαίθρου, την ανυπαρξία διεξόδων επαγγελματικής απασχόλησης, την αποβιομηχάνιση και την αβεβαιότητα του πρωτογενή τομέα.

Τώρα, προστίθεται και το πέρασμα των παράνομων μεταναστών που δημιουργεί νέα δεδομένα και πλείστες ανησυχίες. Οι νέες φουρνιές που έρχονται δεν θυμίζουν σε τίποτα τους μετανάστες που έφθαναν κατατρεγμένοι από βομβαρδισμένες χώρες και αισθάνονταν ευγνωμοσύνη με ό,τι καλό τους προσφερόταν. Στις νέες αφίξεις υπάρχουν άτομα αποφασισμένα για σύγκρουση, απειλητικά και κάποιες φορές αδίστακτα. Αυτή είναι η αίσθηση όσων έζησαν πρωτόγνωρα περιστατικά που επιβεβαιώνουν ότι αλλάζει ο χάρτης των εισερχόμενων και αιτούντων άσυλο, με αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως προθέσεων, να υπηρετούνται επιδιώξεις εντάσεων και αποσταθεροποίησης.

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο χώρο του τελωνείου γέφυρας Κήπων Εβρου. Στόχος να δημιουργηθεί μια ανθρώπινη αλυσίδα που θα εκφράσει την αγωνία της για την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών μέσω του Έβρου, που θα δείξει την βούληση των Θρακιωτών να αντιδράσουν στον άτυπο εποικισμό που σταδιακά, αλλά σταθερά συντελείται.

«Ποιος ενέκρινε όλη αυτή την κατάσταση να μετατραπεί η Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα;» αναρωτιέται η δημοτική παράταξη “Σπάρτακος” Κομοτηνής που ανέλαβε την πρωτοβουλία και βρήκε αρκετούς συνοδοιπόρους στην έκφραση αυτής της αντίδρασης, ως στοιχειώδη κίνηση διαμαρτυρίας. Η πρωτοβουλία δεν υποκινείται από κόμματα ούτε πατρονάρεται από οργανώσεις. Είναι μια αυθόρμητη κίνηση για το αυτονόητο όπως το βιώνει ο κάθε Θρακιώτης βλέποντας ότι η κατάσταση αγριεύει και οδηγεί στο απροχώρητο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι