Η Ελλάδα εξάγει πρόσφυγες στην ΕΕ – Ζορίζονται οι πλούσιες χώρες
22/06/2021Ενοχλούνται πλέον χώρες της ΕΕ για την άφιξη αλλοδαπών που έχουν αναγνωριστεί σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μάλιστα, η ιταλική εφημερίδα Il Tempo σε άρθρο με τίτλο “Η Ελλάδα εκδικείται την Τρόικα” δίνει μεγάλες διαστάσεις στη δυσαρέσκεια Γερμανίας, Γαλλίας και άλλων τεσσάρων χωρών που από κοινού βρίσκουν υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό των ατόμων που ζητούν άσυλο στα κράτη τους με έγγραφα που τους χορηγεί η Ελλάδα.
Οι έξι κυβερνήσεις ζητούν να γίνει η Ελλάδα ένα τεράστιο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και προσφέρονται να πληρώσουν όσα-όσα για να μας ξαναστείλουν πίσω όσους έφθασαν ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στις δικές τους χώρες. Το θέμα σύμφωνα με την Tempo ανέκυψε την 1η Ιουνίου, όταν μια πολύ μικρή επιστολή που στάλθηκε από το Βερολίνο και υπογράφηκε από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών έφτασε στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά και στην Επίτροπο Εσωτερικών, Ylva Johansson. Αφορούσε στο μεταναστευτικό ρεύμα προς Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Ελβετία (δεν είναι μέρος της ΕΕ, αλλά είναι χώρα-μέλος του Σένγκεν).
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα οι έξι χώρες έχουν εκνευριστεί με την Ελλάδα και αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους: «Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρούμε μια τάση προς παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, και ιδίως από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Από το προηγούμενο έτος παρατηρήσαμε μια ραγδαία αύξηση του μέχρι τώρα περιορισμένου φαινομένου, κατά το οποίο άτομα που έχουν αποκτήσει διεθνή προστασία στην Ελλάδα ταξιδεύουν με τα ελληνικά ταξιδιωτικά τους έγγραφα ως πρόσφυγες στις δικές μας. Χρησιμοποιούν το πρόσχημα του ταξιδιού για οικογενειακούς ή τουριστικούς λόγους για να μπουν στα κράτη-μέλη που αναφέρονται παραπάνω, όπου στη συνέχεια υποβάλλουν ξανά αίτηση ασύλου».
Γκρινιάζουν οι Ευρωπαίοι
Η επιστολή γκρίνιας των έξι (όπως γράφει η Tempo) συνεχίζει: «Δεν πρόκειται για ασήμαντους αριθμούς. Μόνο στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας περισσότερα από 17.000 άτομα που επωφελούνται από τη διεθνή προστασία που παρέχει η Ελλάδα έχουν υποβάλει περαιτέρω αιτήσεις ασύλου από τον Ιούλιο του 2020. Οι υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων μας έχουν συλλέξει πληροφορίες που δείχνουν ότι έχει συσταθεί μια παράτυπη υποδομή και χρησιμοποιείται ειδικά για να επιτρέπει αυτές τις κινήσεις».
Η Tempo γράφει ότι «η Μέρκελ, ο Μακρόν και άλλοι ηγέτες πλουσίων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης ενοχλούνται από αυτό το ξαφνικό τσουνάμι πιστοποιημένων προσφύγων από την Ελλάδα, καθώς φτάνουν στις χώρες τους ως τουρίστες και ζητούν άσυλο για διεθνή προστασία και άδεια παραμονής για πάντα. Και επιθυμούν και οι έξι να τους στείλουν μαζικά πίσω στην Αθήνα. Η μόνη περίπτωση να μην τους γυρίσουν άναυλα πίσω, είναι να τους εμποδίσουν τα γαλλικά, γερμανικά, βελγικά, ολλανδικά, ελβετικά ή λουξεμβουργιανά δικαστήρια, στα οποία απευθύνονται αμέσως οι πρόσφυγες και τα οποία μέχρι στιγμής δικαιώνουν αυτούς και όχι τα κράτη».
Σύμφωνα με το ιταλικό άρθρο, οι υπουργοί των έξι χωρών στην επιστολή τους προς την Κομισιόν δηλώνουν τον προβληματισμό τους, καθώς η αναγκαστική επιστροφή θεωρείται αδύνατη «λόγω του γεγονότος ότι στην Ελλάδα ο πληθυσμός ζει κάτω από τα ελάχιστα πρότυπα που πρέπει να διασφαλιστούν για τους αιτούντες άσυλο σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου».
Πολλά εθνικά δικαστήρια, βάσει αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι τα άτομα αυτά διαθέτουν επαρκή καταλύματα και οικονομικά μέσα για ένα ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο φυσικής διαβίωσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιώματα της ΕΕ και άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Μπούμεραγκ η τρόικα και η χρεοκοπία
Η γλώσσα των έξι υπουργών είναι σαφής, αλλά και εξ ανάγκης διπλωματική, τουλάχιστον για την ώρα. Ωστόσο, κάνουν λόγο για «καταχρήσεις και ψευδή ταξιδιωτικά έγγραφα που παρέχονται στους φερόμενους ως πρόσφυγες». Η ιταλική εφημερίδα σχολιάζει ως «εξαιρετικό τέχνασμα» της ελληνικής κυβέρνησης την όλη κίνηση και την αποδίδει στο ότι η χώρα ζητούσε επί πολλά χρόνια, μάταια, βοήθεια από την Ευρώπη, καθώς δεν άντεχε το μεταναστευτικό κύμα.
«Πολλοί από όσους έφτασαν στις ακτές του Αιγαίου ήταν σαφώς παράτυποι οικονομικοί μετανάστες από χώρες που δεν αντιμετώπιζαν πολέμους ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όμως αναγνωρίστηκαν “πονηρά” ως πρόσφυγες από την Ελλάδα». Οπότε με μια τουριστική βίζα 90 ημερών κυκλοφορούν ελεύθερα στις χώρες Σένγκεν, λέγοντας ότι επισκέπτονται συγγενή τους.
Με το που φθάνουν, όμως, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στην Ελβετία, υποβάλλουν αίτηση για δεύτερη αναγνώριση του καθεστώτος τους, προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα, όπου έφτασαν. Όταν τα υπουργεία Εσωτερικών αυτών των κρατών προσπάθησαν να βάλουν φρένο, τα δικαστήρια των χωρών τους δεν τους δικαίωσαν και οι πρόσφυγες κέρδισαν τις δίκες.
Η αντίδραση Μηταράκη
Μετά την επιστολή προς την Κομισιόν, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, άρχισε περιοδεία σε καθεμία από αυτές τις χώρες, ενώ είχε συνάντηση και με Επιτρόπους στις Βρυξέλλες. Όπως γράφει η Tempo, ο Έλληνας υπουργός είπε στους συνομιλητές του ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων των χωρών τους ήταν αναμενόμενες και λογικές. Στην πραγματικότητα, το μέσο βιοτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από αυτό που απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξασφάλιση των προσφύγων.
Ο λόγος είναι γνωστός, γράφει η Tempo, «αφού η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι συνέπεια των πολιτικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ολλανδίας στην ουσία, οι οποίες επέβαλαν επαχθείς όρους για την οικονομική επιβίωση της χώρας τα τελευταία χρόνια με την τρόικα και τους διαδόχους της. Τώρα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προσφέρει στους πρόσφυγες ό,τι δεν μπορεί να προσφέρει ούτε καν στους Έλληνες πολίτες. Και για τον ίδιο λόγο πρέπει να απορριφθεί η πρόταση των έξι χωρών προς την Κομισιόν να πληρώνουν το ενοίκιο και τον μισθό των μεταναστών αρκεί αυτοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα».
«Ο Έλληνας υπουργός κατέστησε σαφές στους συναδέλφους του και στους επικεφαλής της Κομισιόν ότι μια τέτοια λύση θα προκαλούσε σοβαρές αδικίες και ανισότητες μεταξύ προσφύγων και Ελλήνων, με αδιανόητες κοινωνικές εντάσεις. Έτσι, οι πλούσιοι της Ευρώπης αναγκάζονται να κρατήσουν τους πρόσφυγες-μετανάστες και να το καταπιούν. Και οι Έλληνες τα πήγαν τελικά καλά και ίσως πρέπει να τους συμβουλευθεί και ο Ντράγκι», καταλήγει η Τempo.