ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Ελλάδα “καταργεί” το Sputnik – Η κουβέντα της Μέρκελ είναι διαταγή…

Η Ελλάδα "καταργεί" το Sputnik – Η κουβέντα της Μέρκελ είναι διαταγή...

Αν και η Ελλάδα αντιστάθηκε κατ΄αρχήν στον γαλλογερμανικό άξονα που ήθελε “εκτός” ΕΕ τους Ρώσους τουρίστες που έχουν εμβολιασθεί “απλώς” με το Sputnik, τελικά υποχωρήσαμε και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμένοι Ρώσοι, θα υποβάλλονται σε τεστ στην Ελλάδα, παρότι θα ειναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους αρνητική  βεβαίωση τεστ PCR ή rapid test.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διασκεδάσει εν πρώτοις τις εντυπώσεις στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αλλά τελικά φαίνεται πως αναγκάσθηκε να αυστηροποιήσει την είσοδο των Ρώσων, καθώς η Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε για το Sputnik και την Ελλάδα έφτασε στο σημείο να πει σαν καθηγητής που μαλώνει μαθητές «ελπίζω να ρυθμίστηκε το θέμα πλήρως και να μη χρειαστεί να επανέλθουμε».

Ο Μητσοτάκης όταν κλήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού μέσου Bloomberg για την “κατσάδα” Μέρκελ και Μακρόν προς Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία «που εκθέτουν όλη τη ζώνη Σένγκεν στην  μετάλλαξη Δέλτα όταν αποδέχονται μη εγκεκριμένα στην ΕΕ εμβόλια και ανοίγουν πλήρως και για Βρετανούς», απάντησε ότι πρόκειται για «δημοσιογραφικές υπερβολές». Είπε μάλιστα με τουπέ ότι «μπορεί να είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε όλα τα εγκεκριμένα στην ΕΕ εμβόλια, αλλά ειναι δικαίωμά μας να αναγνωρίζουμε και τα άλλα».

Άλλα στελέχη έλεγαν μάλιστα ότι «η ΕΕ έχει ενημερωθεί από καιρό ότι η Ελλάδα θα δεχτεί τουρίστες εμβολιασμένους με τα μη-εγκεκριμένα από την ΕΕ σκευάσματα, αφού μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης, υπάρχουν χώρες που εμβολιάζουν και τον δικό τους πληθυσμό αποκλειστικά με αυτά». Μετά από αυτές τις δηλώσεις όμως, η εν συνεχεία άρον-άρον ανάκληση της άρσης περιορισμών για τους τουρίστες με εμβόλιο Sputnik δείχνει ότι το αμερικανικό δημοσίευμα ήταν ακριβές ως προς την εντονότατη “σύσταση” των Γάλλων και των Γερμανών.

Την αυστηροποίηση της πολιτικής των αφίξεων τουριστών από τη Ρωσία στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση ειδικά για τη Ρωσία, όπου αναφέρεται ότι «λόγω των αυξημένων κρουσμάτων από την μετάλλαξη Δέλτα στην Ρωσία, ακόμη και οι εμβολιασθέντες επισκέπτες από εκεί θα πρέπει να υποβάλλονται σε διπλό τεστ ώστε να εισέρχονται στη χώρα μας».

Tεστ σε εμβολιασμένους Ρώσους

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια των τουριστών, των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού καθώς και των πολιτών, αποφασίστηκε η τροποποίηση της πολιτικής αφίξεων από τη Ρωσία. Λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δ  στη Ρωσία, από τις 30 Ιουνίου 2021 και εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test. Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ και κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στους Βρετανούς τουρίστες  –έχουν έρθει στην Ελλάδα ήδη 10.000 το τελευταίο διάστημα– ξέρουν ότι επιστρέφοντας στην χώρα τους, τους περιμένει καραντίνα (η Ελλάδα είναι στις πορτοκαλί χώρες για τη Βρετανία). Οι Βρετανοί, όπως και οι υπόλοιποι τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, πρέπει να έχουν αρνητικό PCR test 72 ωρών ή rapid test του τελευταίου διημέρου.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΥΖΑ που αναφέρει ότι «ενώ ολόκληρη η Ευρώπη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει ανέμελα και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο να επαναλαμβάνει τα ίδια περσινά λάθη. Από τη μία προειδοποιεί για τη μετάλλαξη “δέλτα” και τους υπαρκτούς κινδύνους για όσους δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις δήθεν ετοιμότητας, και από την άλλη καλεί τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες και τους τουρίστες να έρχονται μαζικά ακόμη και από χώρες με τεράστια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης. Τα αντιφατικά μηνύματα του κ. Μητσοτάκη είναι καταστροφικά και για την δημόσια Υγεία και για την πορεία του τουρισμού».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι