Η επέλαση των Βουλγάρων στο Φανάρι Ροδόπης

Η επέλαση των Βουλγάρων - Τουρίστες από το βορρά στο Φανάρι Ροδόπης, Μελαχροινή Μαρτίδου

Το να βρεθείς σε λιγότερο από 1,5 ώρα από τη βουλγαρική ενδοχώρα σε μια εξωτική αμμουδερή παραλία χιλιομέτρων με τουλάχιστον δέκα beache bars, με ψαροταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, με ανθρώπους που μιλούν την γλώσσα σου -στα βασικά- ήταν ένα όνειρο που κανένας πριν καμιά δεκαετία δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Ούτε από την μια πλευρά ούτε από την άλλη.

Οι Βούλγαροι επισκέπτες κατευθύνονται μαζικά από τον οδικό άξονα Νυμφαίας Μακάζα στην πλησιέστερη θάλασσα και απολαμβάνουν την belo more μαύρη θάλασσα το Θρακικό πέλαγος, ενώ αν ήθελαν να πάνε στην δική τους Μαύρη θάλασσα θα διένυαν διπλές αποστάσεις και δεν θα είχαν αυτή την ομορφιά. Κάποιοι συνεχίζουν στα Άβδηρα συνδυάζοντας ξενάγηση σ΄ ένα από τα ωραιότερα μουσεία της χώρας μας, ή στην Κεραμωτή Καβάλας για να κάνουν το γύρο της πευκόφυτης Θάσου. Αναλόγως του τι διαθέτει κάποιος.

Οι πιο περιορισμένοι οικονομικά τουρίστες μπορεί να φέρνουν όλη την πραμάτεια τους, φαγητά, νερά να επιλέγουν ένα δένδρο για να κατασκηνώσουν αλλά δίνουν τη δική τους ζωή στον τόπο. Στην παραλία του Φαναρίου θα του δεις να υποκύπτουν στους λουκουμάδες με μέλι, στην απόλαυση μιας υπερφορτωμένης με ποικιλία αλλαντικών πίτσας γιατί εκεί οι μερίδες και των εστιατορίων ταβερνών κλπ είναι τεράστιες και χορταστικές.

Οι Θρακιώτες παραμένουν άνθρωποι ανοιχόκαρδοι και με την αίσθηση της φιλοξενίας, αν και από τους Βούλγαρους στο παρελθόν οι προηγούμενε γενιές έζησαν μια μαρτυρική κατοχή. Ο χρόνος όμως και η αντίληψη ότι οι νέες γενιές προχωρούν λειτούργησε ευεργετικά και οι σχέσεις καλής γειτονίας πρυτανεύουν. Οι νέοι δίοδοι βοήθησαν στην περεταίρω αλληλογνωριμία.

Τα καλά ενός τόπου να τα γεύονται και οι μεν και οι δε. Εκεί έχουν ανεπτυγμένη κουλτούρα σε υψηλές παραγωγές, όπερας, μπαλέτων, φεστιβάλ ρόδων, εδώ υπάρχουν οι γιορτές της παλιάς πόλης της Ξάνθη κάθε Σεπτέμβρη, το διάσημο καρναβάλι της, οι παραδοσιακές γιορτές πίτας, γκάιντας, μουσικών ακουσμάτων στον Έβρο, οι εκδηλώσεις Γρατίναια, το φεστιβάλ βύσσινου, οι γιορτές του Μάη, θεατρικά δρώμενα του ΔΗΠΕΘΕ κι όχι μόνο, γιορτές θρησκευτικές του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Μαρίνας με φεστιβάλ γευσιγνωσίας, δυνατότητα για απίθανα θαλάσσια σπορ, επισκέψεις σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως στην Ομηρική Μαρώνεια στη Ροδόπη μόλις 25 χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ένας απίστευτος πλούτος εναλλαγών που συνθέτει αυτό το βαλκανικό παζλ πολιτισμού με την τροφοδότηση πολλών ανταλλαγών, κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών. Δράσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με πανεπιστημιακές συνεργασίες, θερινά campus, ανταμώματα γευσιγνωσίας και τόσα άλλα Τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα προσέγγισης λίγο άναρχα αλλά με καλές προθέσεις. Η παρουσία πάντως μαζικά τόσων τουριστών από την Βουλγαρία λιγότερων από Ρουμανία και Τουρκία δείχνει το δρόμο μιας ανάπτυξης που πρέπει να προσαρμοστεί εγκαίρως στα νέα δεδομένα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι