Η επέλαση του Covid 19 – Επτά νεκροί την ημέρα!

Υπάρχει ο ένοχος για την διάλυση του ΕΣΥ, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Σύμφωνα με την χτεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τους 48 έφθασαν την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί από τον Covid-19 στη χώρα μας, έναντι 15 θανάτων εβδομαδιαίως την άνοιξη και 30 το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα διπλασιάσθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων σε ΜΕΘ ασθενών -39 έναντι 20 τους θερινούς μήνες κατά μέσο όρο. Επίσης οι εβδομαδιαίες νοσηλείες, από 320 τον Αύγουστο, έφθασαν τις 974.

Η αύξηση των νοσηλειών και των νεκρών, οδήγησε το υπουργείο Υγείας προχθές να ανακοινώσει ότι παίρνει κάποια έκτακτα μέτρα, όπως αύξηση κλινών σε ένα νοσοκομείο της Αττικής και παραγγελία περισσότερων αντιϊικών σκευασμάτων. Μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε όπως κάθε χρόνο με τον τουρισμό, και ένα νέο κύμα ήρθε στα μέσα Σεπτεμβρίου με το άνοιγμα των σχολείων.

Κάποιοι ειδικοί αποδίδουν την τρέχουσα έξαρση σε νέα στελέχη και όχι στο σχολικό συγχρωτισμό και εν συνεχεία στη μετάδοση στο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτά πάντως τα “νέα” στελέχη ήταν παρόντα ήδη από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα στις αρχές του καλοκαιριού ενώ οι θάνατοι είχαν μειωθεί στους 15 την εβδομάδα, διπλασιάστηκαν μέσα στον Αύγουστο και έφθασαν τους 30 ενώ το Σεπτέμβρη έφθασαν τους 40 και τώρα πλησιάζουν τους 50.

Παράλληλα καταγράφεται αύξηση πολλών αναπνευστικών λοιμώξεων και από άλλους ιούς, ενώ έκανε την εμφάνισή της και η γρίπη. Στην αύξηση των ιώσεων έπαιξαν ρόλο και οι πλημμύρες, γιατί προκάλεσαν μετακινήσεις ανθρώπων και συγχρωτισμό σε περιοχές που έχουν ήδη “ψύχρα” και ο κόσμος κλείνει το βράδυ τα παράθυρα και συγχρωτίζεται σε κλειστούς χώρους.

Ενώ η πανδημία για πολλούς θεωρείται παρελθόν, ο κορονοϊός δυστυχώς δεν παρουσιάζει ακόμη εποχικότητα –κάτι που θα ήταν ένα όπλο στα χέρια μας. Μεταδίδεται έντονα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε αντίθεση με την γρίπη που κατά κανόνα στη χώρα μας κορυφώνεται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τόσο λόγω των συναθροίσεων, όσο και του εποχικού κρύου. Εντούτοις και ο κορωνοϊός παρουσιάζει μεγαλύτερη έξαρση το χειμώνα, αφού τα κρούσματα αυξάνονται περισσότερο όταν κάνει κρύο, καθώς ο κόσμος ψυχαγωγείται ή εργάζεται σε κλειστούς χώρους, τα παιδιά πάνε στο σχολείο κ.λπ.

Τα εμβόλια για Covid-19 και γρίπη

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης Νικο Τζανάκη, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι σημαντικό να γίνει μέσα στον Οκτώβριο από όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες (ανοσοκατεσταλμένοι, παχύσαρκοι, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα), από τις εγκύους και από τους άνω των 65 ετών. Πάντως ο κόσμος δεν δείχνει να θέλει να ξανακάνει το εμβόλιο. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν σε όλη την Ελλάδα μόλις 440 εμβολιασμοί (280 στην Αττική) και αφορούσαν σχεδόν όλοι αναμνηστική δόση ηλικιωμένων, ενώ οι άνω των 60 ετών και οι ανοσοκατεσταλμένοι στην Ελλάδα είναι περίπου 2 εκατομμύρια.

Στους περισσότερους νομούς ή περιφέρειες της χώρας εμβολιάσθηκαν από ένα έως το πολύ τρία άτομα σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παρότι θα περίμενε κάποιος ότι ειδικά στα βόρεια, θα υπήρχε μεγαλύτερη προσέλευση, αφού εκεί ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Πιθανόν πολλοί να κάνουν τώρα το εμβόλιο, επειδή περίμεναν το φθινόπωρο ώστε να έχουν “φρέσκα” αντισώματα όταν θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη έξαρση στην πόλη όπου ζουν, δηλαδή στα μέσα του χειμώνα.

Τα αντισώματα από εμβόλια, μετά το τρίμηνο μειώνονται σημαντικά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το εμβόλιο σε πολλές περιπτώσεις δεν προστατεύει από τη λοίμωξη, και πρέπει να προσέχουν ακόμα και οι εμβολιασμένοι αν είναι ευάλωτοι. Θεωρείται από τους ειδικούς πάντως αναγκαίο μέτρο πρόληψης, επειδή προστατεύει από τις σοβαρές επιπλοκές και το θάνατο, ακόμα κι όταν αποτυγχάνει να προστατεύσει από τη μετάδοση καθαυτή.

Για την γρίπη υπενθυμίζεται ότι φέτος θα υπάρχουν τρεις τύποι εμβολίων. Και οι τρεις θα περιέχουν τέσσερα στελέχη. Ο ένας τύπος των φετινών αντιγριπικών είναι ο συνήθης που κάνουμε εδώ και δεκαετίες, ενώ οι άλλοι δύο είναι νέα εμβόλια για την Ελλάδα και προορίζονται κυρίως για τους άνω των 60 και για ευάλωτους. Αυτά τα δύο διαφέρουν ώστε να διεγείρουν πιο έντονα το ανοσοποιητικό όσων έχουν σχετικά “άτονη” ανοσολογική άμυνα είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω νοσημάτων ή φαρμάκων που λαμβάνουν.

O κόσμος δεν δείχνει να θέλει να ξανακάνει το εμβόλιο

Το ένα περιέχει 60 αντί για 15 μικρογραμμάρια δραστικής ουσίας, ώστε να “ξυπνάει” πιο δυναμικά το ανοσοποιητικό. Το δεύτερο που προορίζεται για την τρίτη ηλικία περιέχει 15 μικρογραμμάρια, δηλαδή την συνήθη ποσότητα δραστικής ουσία, αλλά και μια χημική ουσία που λειτουργεί ως ανοσοδιεγέρτης. Όλα τα εμβόλια “θέλουν” περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσουν επάρκεια αντισωμάτων, οπότε στο διάστημα αυτό μπορεί κάποιος να κολλήσει γρίπη. Επισης υπενθυμίζεται ότι το κλασικό αντιγριπικό καλύπτει σε ποσοστό 35%-75% και οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να συμπεριφέρονται με την ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι.

Τα μέτρα

Μεταξύ των μέτρων που λαμβάνει το υπουργείο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι να εισάγει άλλες 35.000 δόσεις αντιικών σκευασμάτων. Αυτά χορηγούνται σε ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν βαριά νόσο, εφ΄ όσον δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Επίσης αποφασίσθηκε να παραχωρηθούν στο ΕΣΥ 50 κλίνες νοσηλείας και ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας) και ΜΕΘ του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) για το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα το ΝΙΜΤΣ εντάσσεται στις εφημερίες του ΕΣΥ. Στις κλίνες που παραχωρούνται στο ΕΣΥ θα διακομίζονται ασθενείς που δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό, ώστε να μείνουν ελεύθερες κλίνες σε άλλα νοσοκομεία για ασθενείς με Covid. Υπεύθυνο συντονισμού και εποπτείας της διαδικασίας διακομιδής ασθενών σε τμήματα νοσηλείας ή και θαλάμους με κλίνες αυξημένης φροντίδας στο ΝΙΜΤΣ θα είναι το ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.ΠΕ.), δηλαδή της Αττικής, αναλαμβάνει την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης των προς διάθεση κλινών του ΝΙΜΤΣ και διαθέτει στο νοσοκομείο το απαιτούμενο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό) καθώς και ιατροφαρμακευτικό υλικό, εφόσον αυτά απαιτηθούν. Για να καταστεί αυτό δυνατόν, θα μετακινείται στο ΝΙΜΤΣ με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας στο ΝΙΜΤΣ προσωπικό που εργάζεται με οιαδήποτε σχέση εργασίας σε δομές της 1ης Υ.ΠΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι