Η επιβίωση ως εμπόρευμα – Τα καταφύγια-“παράδεισοι” των κροίσων
29/06/2020Σε μία σκηνή της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς Billions, η οποία, όπως υπαινίσσεται και ο τίτλος της, καταπιάνεται με δισεκατομμύρια και τους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται, το δεξί χέρι ενός κροίσου καταλήγει να προσφέρει το ιδανικό δώρο στον εργοδότη του. Του προσφέρει ένα χαρτάκι με έναν κωδικό.
Ο κωδικός αυτός διασφαλίζει στον κάτοχό του πρόσβαση στο πλέον πολυτελές και επίλεκτο καταφύγιο του κόσμου. Ένα ιδιωτικό τζετ θα οδηγήσει αυτόν και την οικογένειά του σε ασφαλές μέρος, τη στιγμή που η υπόλοιπη ανθρωπότητα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αφανισμό της, σε ό,τι μορφή αυτός και να προέλθει.
Το σενάριο αυτό φαντάζει υπερβολικό ακόμα και για μία ευφάνταστη σειρά. Σε αντίθεση, όμως, με την σειρά αυτή τα καταφύγια των πλουσίων αυτού του πλανήτη αποτελούν μία πραγματικότητα, αν και μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό. Γιατί όχι; Το 1% του πλανήτη, κατέχει τον μισό παγκόσμιο πλούτο. Αυτό του επιτρέπει, να αντιμετωπίζει προνομιακά, ακόμα και την ανθρώπινη επιβίωση. Ακριβώς όπως συμβαίνει και σ’ όλα τα υπόλοιπα πεδία.
Ως εκ τούτου, η διαχείριση της συντέλειας του κόσμου αποδεικνύεται ως ιδιαίτερα επικερδής για κάποιους, ειδικά μετά και την φονική πανδημία του κορωνοϊού. Το κενό της αγοράς ήρθαν να καλύψουν εταιρείες από κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτές είναι που προσφέρουν στους πάμπλουτους πελάτες τους καταφύγια, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που γνωρίζαμε από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά στην Ευρώπη, είναι τα καταφύγια του πολέμου, τα οποία, όμως, οι σπουδαιότεροι αρχιτέκτονες του κόσμου έχουν μετατρέψει σε υπόγειους παραδείσους. Πισίνες, γήπεδα τένις, γήπεδα γκόλφ, ιδιωτικοί κινηματογράφοι και “εστιατόρια μισελέν” είναι μόνο κάποιες από τις ανέσεις που προσφέρουν.
Η μόνη διαφορά με κάποιο εξάστερο ξενοδοχείο ή μία έπαυλη είναι ότι αυτά αντέχουν σε πυρηνικές εκρήξεις, συντριβή αεροπλάνου, σεισμούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες, ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς αλλά και κάθε ένοπλη ανθρώπινη επίθεση. Ακόμα και από τσουνάμι προστατεύουν στις παραθαλάσσιες περιοχές. Βιβλιοθήκες, πολύτιμα έργα τέχνης, γκαρνταρόμπες εκατομμυρίων, οι οποίες ανανεώνονται κάθε χρόνο, αλλά και γυμναστήρια αναβαθμίζουν την εμπειρία.
Κάθε σώφρων θα ευχόταν να μην ζήσει ποτέ μία τέτοια εμπειρία. Δικαιολογημένα κάποιοι αναρωτιούνται ποιο το νόημα να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που δεν θα έχει καμία σχέση με τον κόσμο που ξέρουμε. Παρ’ όλα αυτά, χιλιάδες πάμπλουτοι έχουν ήδη αγοράσει τη δική τους θέση στον “παράδεισο”, ή καλύτερα σ’ έναν “παράδεισο” επί κατεστραμμένης γης.
Ο κορωνοϊός δεν κοιτάει τσέπες
Η εταιρεία Vivos είναι η πιο γνωστή στο είδος της. Αυτή έχουν εμπιστευτεί οι περισσότεροι πολυεκατομμυριούχοι αυτού του κόσμου. Ασχολείται με το άθλημα της επιβίωσης εδώ και χρόνια. Η απόκτηση ενός καταφυγίου στη Γερμανία αποτέλεσε σημαντική στιγμή για την πορεία της. Τότε που δεν ήταν καν της μόδας.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρωτοπόρος ιδρυτής της εταιρείας επιβεβαιώθηκε, καθώς όχι μόνο τον μιμήθηκαν αρκετοί, αλλά και η πελατεία του αυξήθηκε κατακόρυφα. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις πολυτελών καταφυγίων αυξήθηκαν κατά 700% το 2016, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η άνοδος δεν λέει να σταματήσει. Παρ ότι δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τη ζήτηση καταφυγίων, οι εμπλεκόμενες εταιρείες επιβεβαιώνουν ότι η φονική πανδημία λειτούργησε υπέρ τους.
Ο κορωνοϊός ήταν μία ακόμα υπενθύμιση ότι ο πλανήτης παραμένει ένας τρομακτικός κι απειλητικός τόπος, όσο πλούσιος και προνομιούχος και να είναι κανείς. Έτσι, σε τέτοιες καταστάσεις, η απομόνωση σ’ ένα καταφύγιο μπορεί να είναι το ακριβότερο αγαθό που ίσως κληθεί κάποιος να αγοράσει. Αν έρχεται και με ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, τόσο το καλύτερο!