Η επιβίωση του SLpress.gr στα χέρια των αναγνωστών του

Η επιβίωση του SLpress.gr στα χέρια των αναγνωστών του

Τον Απρίλιο του 2017, πριν επτά χρόνια, το SLpress.gr ξεκινούσε το ταξίδι του στους αιθέρες του Διαδικτύου. Ακριβώς επειδή δεν είχε ούτε έχει πίσω του χρηματοδότες. Το SLpress.gr είναι ένα δημοσιογραφικό εγχείρημα που εξαρχής στηρίχθηκε αποκλειστικά στις μικρές δικές του δυνάμεις. Γι’ αυτό και η διαδρομή του ήταν και παραμένει πολύ δύσκολη. Από την άλλη πλευρά, το ότι στηριχθήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις μάς επέτρεψε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι από κάθε εξουσία, γεγονός που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για να γίνει ο ιστότοπός μας αυτό που είναι.

Τον απολογισμό της επταετίας θα τον κάνουν οι αναγνώστες. Θέλουμε, ωστόσο, να επιστήσουμε την προσοχή στον πλήρη επανασχεδιασμό του SLpress.gr ο οποίος ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2023 με σκοπό αφ’ ενός να βελτιωθεί αισθητικά, αφ’ ετέρου να καταστεί πιο λειτουργικό και φιλικό προς τον αναγνώστη. Για τα φτωχά μας οικονομικά ήταν ένα μεγάλο βάρος, αλλά το σηκώσαμε επειδή θεωρούμε προτεραιότητά μας να βελτιώσουμε όσο γίνεται περισσότερο την ποιότητα του ιστότοπου σε όλα τα επίπεδα.

Όπως θα έχουν παρατηρήσει οι αναγνώστες μας υπάρχει πλέον διαρκής ροή ειδήσεων. Ταυτοχρόνως, το δημοσιογραφικό περιεχόμενο έχει εμπλουτιστεί πολλαπλώς, εκτός των άλλων και με την προσθήκη θεμάτων που αφορούν τη γυναίκα, τη διατροφή, το σινεμά και ευρύτερα τον πολιτισμό. Γι’ αυτό και στις κατηγορίες περιεχομένου έχει προστεθεί η κατηγορία ΕΥ ΖΗΝ. Όπως μπορείτε να δείτε στην έρευνα με δείγμα 2000 αναγνωστών (παρατίθεται ως PDF στο τέλος αυτού του άρθρου) οι αναγνώστες κρίνουν θετικά τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε στο SLpress.gr, οι οποίες ήταν μετρημένες για να είναι φιλικές στους αναγνώστες.

Υπογραμμίζουμε ότι το SLpress.gr δεν κάνει copy paste. Παράγει καθημερινά πρωτότυπο και ποιοτικό ενημερωτικό περιεχόμενο. Αυτή η παραγωγή κοστίζει. Για να έχουν οι αναγνώστες καθημερινά στην οθόνη τους το ενημερωτικό προϊόν που έχουν, ικανός αριθμός δημοσιογράφων και τεχνικών εργάζεται σκληρά 365 ημέρες το χρόνο. Και ως εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται. Όποιος έχει την απαίτηση ή απλώς έχει εθισθεί να βρίσκει τα πάντα τζάμπα στο Διαδίκτυο, ας αναλογισθεί ότι το τζάμπα σκοτώνει την αδέσμευτη δημοσιογραφία.

Αναγνώστες υψηλών απαιτήσεων

Το SLpress.gr απευθύνεται σε αναγνώστες με υψηλές ποιοτικές απαιτήσεις, δηλαδή σε μία μειονότητα του αναγνωστικού κοινού. Κι αυτό τελικώς είναι το κοινό του, όπως επιβεβαίωσε η έρευνα. Τα τρία τέταρτα έχουν αθροιστικά πτυχίο πανεπιστημίου, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, ενώ εισοδηματικά ανήκουν στη μεσαία και την ανώτερη κατηγορία – περίπου τα τρία τέταρτα. Η ίδια αυτή έρευνα καταγράφει πώς οι αναγνώστες κρίνουν το SLpress.gr και ταυτοχρόνως μας δίνουν μία εικόνα για την ιδεογικοπολιτική τοποθέτηση αυτών που μας διαβάζουν.

Από τη φύση του, λοιπόν, το SLpress.gr είναι ένας μεσαίος σε επισκεψιμότητα ιστότοπος, απευθύνεται σε αναγνώστες υψηλών απαιτήσεων και που από τη φύση του δεν μπορεί να γίνει μεγάλος. Δεν έχουμε life style, κουτσομπολιά, φωτογραφίες από όμορφα κορίτσια και αθλητικά, δηλαδή θέματα που προσελκύουν το “μεγάλο κοινό”. Αυτός είναι ο ένας λόγος που το εγχείρημά μας κινείται στο χείλος του γκρεμού, αφού η ποιότητα δεν μεταφράζεται σε διαφημιστικά έσοδα. Ο άλλος λόγος είναι ότι η αδέσμευτη δημοσιογραφία δεν είναι αγαπητή από τις κάθε είδους εξουσίες και ως εκ τούτου συναντά πολύ μεγάλα εμπόδια στην εξασφάλιση διαφημιστικών εσόδων.

Το γεγονός αυτό καταδικάζει το SLpress.gr να δίνει διαρκή αγώνα για να επιβιώνει. Φθάσαμε μέχρις εδώ με χίλια δυο προβλήματα. Ελπίζαμε ότι με την ανανέωση που πραγματοποιήσαμε και τη αύξηση της επισκεψιμότητας που αυτή έφερε, θα βελτιώνονταν και τα διαφημιστικά έσοδα. Δυστυχώς, διαψευσθήκαμε. Από μόνες τους οι δικές μας δυνάμεις δεν επαρκούν πλέον για να κρατήσουν ζωντανό το SLpress.gr. Τα επτά προηγούμενα χρόνια ήταν μία διαρκής διπλή μάχη: Πρώτον, για να βελτιώσουμε το δημοσιογραφικό-ενημερωτικό προϊόν. Δεύτερον, για να κρατήσουμε (οικονομικά) το “κεφάλι έξω από το νερό”.

Εμείς που καθημερινά “τραβάμε κουπί” για να είναι το SLpress.gr αυτό που είναι, έχουμε συνείδηση των αδυναμιών, των λαθών και των παραλείψεών μας, αλλά η οικονομική αδυναμία μάς εμποδίζει να το κάνουμε, όπως πραγματικά ονειρευόμαστε. Τη μόνη υπόσχεση που δίνουμε είναι ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να το κρατήσουμε όρθιο. Η δική μας βούληση και προσπάθεια, ωστόσο, δεν αρκεί για να υπερβούμε την αμείλικτη λογική του οικονομικού κόστους. Απαιτείται και η δική σας γενναιόδωρη οικονομική χορηγία.

Αδέσμευτη δημοσιογραφία

Σ’ αυτά τα επτά χρόνια ζωής του, το SLpress.gr έχει αποδείξει στην πράξη και την ανεξαρτησία του από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και τον πλουραλισμό του. Δυστυχώς, η αδέσμευτη δημοσιογραφία, που θα έπρεπε να είναι κανόνας έχει καταντήσει μάλλον εξαίρεση και εμμέσως υπό διωγμό. Οι κάθε είδους ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες ασκούν πλέον ασφυκτικό έλεγχο στα ΜΜΕ, ακριβώς επειδή έχουν συνείδηση του ρόλου που αυτά παίζουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Όλα αυτά τα χρόνια τις αρνητικές επιπτώσεις στην ενημέρωση από το υφιστάμενο ασφυκτικό ολιγοπώλιο τις διαπιστώνουμε με κραυγαλέο τρόπο.

Στη σημερινή Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της λειτουργικής αποδιοργάνωσης, της θεσμικής έκπτωσης και βεβαίως των εθνικών κινδύνων, όμως, η ανάγκη για αδέσμευτη δημοσιογραφία έχει αποκτήσει ζωτική σημασία. Και αδέσμευτη δημοσιογραφία σημαίνει δημοσιογραφία που ελέγχει και ασκεί κριτική στην εξουσία, στην όποια εξουσία, χθες του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ και αύριο όποιας προκύψει από τις κάλπες. Γιατί η κριτική περιορίζει την αλαζονεία, την αυθαιρεσία και την παραβίαση των θεσμών, με άλλα λόγια συμβάλει στο να καταστήσει την εξουσία καλύτερη για το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία.

Το Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα για αδέσμευτη και ποιοτική δημοσιογραφία, αλλά –επαναλαμβάνουμε– αυτή δεν εξασφαλίζεται τζάμπα. Οι αναγνώστες βλέπουν διαφημίσεις και ίσως πιστεύουν ότι αυτές προσκομίζουν έσοδα, τα οποία όχι μόνο καλύπτουν τα έξοδα, αλλά και αφήνουν κέρδος. Η πικρή αλήθεια είναι ότι το SLpress.gr δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά με τις διαφημίσεις που έχει. Και επειδή δεν είχε ούτε έχει “προστάτες”-χρηματοδότες αντιμετωπίζει διαρκή κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας.

Ήταν εξαρχής συνειδητή επιλογή μας το SLpress.gr να μην χρηματοδοτηθεί από κεφαλαιούχους για να μπορεί να είναι δημοσιογραφικά πλήρως αδέσμευτο, για να μπορεί να υπηρετεί τον δημοκρατικό πατριωτισμό και την ανάγκη για εθνική και κοινωνική ανάταξη με τον αναγκαίο πλουραλισμό, όπως το πράττει. Για να επιβιώσει χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις, το SLpress.gr ζητάει από όσους αναγνώστες θεωρούν πως τους προσφέρει κάτι που έχουν ανάγκη, να τον ενισχύσουν οικονομικά. Θα είναι μεγάλη βοήθεια εάν η χορηγία έχει τη μορφή πάγιας μηνιαίας εθελοντικής συνδρομής. Η συνδρομή δεν πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε ευρώ, επειδή χαμηλότερο ποσό πηγαίνει σε προμήθειες, ΦΠΑ και φόρο, με αποτέλεσμα να μένει ένα ελάχιστο κλάσμα για τον ιστότοπο.

Οι μέχρι σήμερα συνδρομές-χορηγίες ήταν μία ανάσα, αλλά ανεπαρκής. Οφείλουμε, όμως, να ευχαριστήσουμε θερμά τους πολύ λίγους που από το περίσσευμά τους, ορισμένοι και από το υστέρημά τους, ενίσχυσαν το SLpress.gr, βοηθώντας το να κρατηθεί μέχρι τώρα όρθιο. Ως Ελλάδα, αλλά και ως SLpress.gr, έχουμε μπροστά μας τρικυμίες. Είμαστε συνηθισμένοι, αλλά χωρίς τη βοήθειά σας το πιθανότερο είναι να καταλήξουμε στον βυθό…

Για ΕΝΙΣΧΥΣΗ του SLpress.gr πατήστε ΕΔΩ

ΕΡΕΥΝΑ – Πως βλέπουν το SLpress και ποιοι το διαβάζουν

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι