ΘΕΜΑ

Η Γαλλία στον πυρετό της “αποκάλυψης” ότι η Μπριζίτ Μακρόν είναι… άνδρας

Η Γαλλία στον πυρετό της "αποκάλυψης" ότι η Μπριζίτ Μακρόν είναι... άνδρας, Νεφέλη Λυγερού

Πριν ακόμα ανδρωθεί, πόσο μάλλον διαβεί εκλεγεί πρόεδρος, ο νεαρός Εμμανουέλ Μακρόν λάτρευε την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αποστήθιζε τραγωδίες του Ευριπίδη και του Σοφοκλή και “καταβρόχθιζε” ό,τι αφορούσε στον χρυσό αιώνα του Περικλή. Δεκαετίες αργότερα, φίλοι του ζεύγους Μακρόν, ανακαλώντας την αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα, χάρισαν στη Μπριζίτ το προσωνύμιο “Ασπασία του Εμμανουέλ”.

Πρόκειται για έναν παραλληλισμό που δεν ενοχλεί το ζεύγος Μακρόν. Αντιθέτως! Όπως και για τον Περικλή, έτσι και για τον Γάλλο πρόεδρο, η σύζυγός του είναι η ηγερία του. Η αφοσίωσή του στο πρόσωπό της θυμίζει εκείνη του Περικλή που δεν έφευγε ποτέ από την οικεία του, δίχως να φιλήσει τη διάσημη εταίρα. Είναι μια συνήθεια που έχει υιοθετήσει και ο Γάλλος πρόεδρος.

Λέγεται ότι ο Περικλής δεν έπαιρνε καμία πολιτική απόφαση, χωρίς να ζητήσει προηγουμένως και την άποψη της Ασπασίας. Αυτό αποτελεί γεγονός για τον Μακρόν, που έδωσε στη σύζυγό του ενεργό πολιτικό ρόλο, γραφείο και συνεργάτες. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Ηλυσίων, η Μπριζίτ αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο σύμβουλό του. Έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο τόσο στη ζωή, όσο και στη διακυβέρνηση.

Οι ομοιότητες δεν τελειώνουν εδώ. Τόσο η Ασπασία, όσο και η Μπριζίτ δέχθηκαν πυρά, τα οποία στην πραγματικότητα στόχευαν τους συντρόφους τους. Εξαιτίας της παρουσίας της Ασπασίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Αθήνας, η οποία ήταν πέρα από τα καθιερωμένα, ο Περικλής εισέπραξε την μήνη όλων σχεδόν των σατιρικών συγγραφέων της εποχής. Ο κωμικός ποιητής Κρατίνος την αποκαλούσε «παλλακίδα ασύστολη με σκυλίσια μάτια». Έφτασαν να την κατηγορήσουν σαν προαγωγό, με απώτερο στόχο να αμαυρώσουν το όνομα του Περικλή. Οδηγήθηκε σε δίκη με κατηγορία «ασέβεια προς τους θεούς». Αθωώθηκε χάρη στον σπαρακτικό υπερασπιστικό λόγο του Περικλή.

Χιλιάδες χρόνια αργότερα, η Μπριζίτ βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή πυρός. Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, το χαϊδευτικό της “Ασπασία του Εμμανουέλ” τείνει να λάβει άλλες διαστάσεις. Τις τελευταίες ημέρες η Γαλλία σείεται από μία φήμη, η οποία έχει κατακλύσει τα σόσιαλ μίντια. Για την ακρίβεια, πρόκειται για συκοφαντία, η οποία, όμως, δεν λέει να καταλαγιάσει. Σύμφωνα με τη φήμη, η Μπριζίτ είναι άνδρας!

Το ατού του Μακρόν

Ένα μήνα νωρίτερα, η Μπριζίτ Μακρόν έδωσε μία συνέντευξη. Πράγμα σπάνιο, καθώς ομιλεί σπάνια στα Μίντια. Αν και διαχρονικά στέκεται στο πλευρό του συζύγου της, ούσα μία εκ των πλέον προβεβλημένων πρώτων συζύγων, αντιπαθεί τα τετ α τετ με τους δημοσιογράφους. Με αφορμή, όμως, την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού, η Μπριζίτ, σε ιδιαίτερα εξομολογητικό ύφος, μίλησε για όλα.

Μεταξύ άλλων εξέφρασε την πικρία της για το κύμα επιθετικότητας που εισπράττει εξαιτίας των 24 ετών που την χωρίζουν από τον σύζυγό της. Όσοι γνωρίζουν την Μπριζίτ κάνουν λόγο για μία εξαιρετικά δυνατή γυναίκα, την ψυχή και το μυαλό του ζεύγους Μακρόν. Στο Μέγαρο των Ηλυσίων έχει κερδίσει το προσωνύμιο “δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του”. Πράγματι, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί ως συναισθηματικό στήριγμα, ενδυματολόγος, λογογράφος, σύμβουλος, αλλά και το ατού του προέδρου στις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι μυστικό ότι απολαμβάνει μεγαλύτερη δημοφιλία από τον ίδιο, ενώ κανείς από τους δύο δεν έχει κρύψει τον κομβικό ρόλο που παίζει η Μπριζίτ.

Εξαρχής αρνήθηκε να παραστήσει τη “γλάστρα”. Παρόλα αυτά, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν μπει στα άδυτα του ζεύγους Μακρόν, γνωρίζουν ότι ποτέ δεν επιθυμούσε αυτή την έκθεση. Η ίδια έχει αποκαλύψει ότι οι πολιτικές φιλοδοξίες του συντρόφου της, την αιφνιδίασαν. Ανέκαθεν πίστευε ότι θα ασχολιόταν με τον πολιτισμό, είτε ως καθηγητής, είτε ως συγγραφέας. «Δεν ήμουν προετοιμασμένη γι’ αυτή τη ζωή», φαίνεται να έχει ομολογήσει. Εξ ου και δεν έκρυψε ποτέ τη διαφωνία της με τη δεύτερη θητεία που διεκδικεί ο Μακρόν.

Κανένας από τους δύο, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο χαμηλά θα έπεφτε το πολιτικό επίπεδο της εκστρατείας. Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνέντευξη, βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο λάσπης που θα έκανε όλη την προηγούμενη κακεντρέχεια προς το πρόσωπό της να μοιάζει με πταίσμα… Αντί να ακούγονται οι θέσεις των υποψηφίων για τα καίρια κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, μία φήμη έχει επισκιάσει τα πάντα.  Η Μπριζίτ Μακρόν γεννήθηκε άνδρας και το πραγματικό της όνομα είναι Ζαν-Μισέλ Τρονιέ!

Πόλεμος λάσπης

Θα πίστευε κανείς ότι κάτι τόσο ακραίο και χυδαίο δεν θα έβρισκε απήχηση. Κι όμως, εδώ και μία εβδομάδα το hashtag #JeanMichelTrogneux παραμένει με διαφορά πρώτο στα σόσιαλ μίντια. Η κατάσταση εκτροχιάστηκε όταν αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας άρχισε να διακινείται, ή τουλάχιστον να σχολιάζεται και από έγκριτα Μίντια.

Πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία συμπεραίνουν ότι δεν πρόκειται για μία αυθόρμητη και αδέσποτη λασπολογία, αλλά για ένα άριστα μεθοδευμένο σχέδιο εξόντωσης του Εμμανουέλ, μέσω της Μπριζίτ. Πίσω από αυτό, μάλιστα, εντοπίζεται ένα περιοδικό με τίτλο Faits et Documents. Πρόκειται για ένα ακροδεξιό έντυπο που ειδικεύεται σε σκανδαλώδη πορτρέτα πολιτικών προσώπων.

Αυτό ξεκίνησε να διακινεί την “αποκάλυψη”, όπως την χαρακτήρισε. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι πρόκειται για ενδελεχές ρεπορτάζ και δημοσιογραφική έρευνα τριών ετών. Σύμφωνα με αυτή, η Μπριζίτ γεννήθηκε αγόρι, μεγάλωσε ως κορίτσι και προχώρησε σε αλλαγή φύλου στη δεκαετία του 1980.

Υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν τη Μπριζίτ σαν μικρό αγόρι, αλλά και αμέσως μετά την εγχείριση αλλαγής φύλου. «Βρήκαμε τα ίχνη της Μπριζίτ, ή Ζαν-Μισέλ-Ανρί Τρονιέ, στην Τουλόν το 1973, όταν ήταν ιδιοκτήτης ενός κοσμηματοπωλείου, πριν αλλάξει φύλο και ταυτότητα, γύρω στα τέλη του 1980. Αριστερά, το μικρό αγόρι και δεξιά όταν έγινε καθηγήτρια στο γυμνάσιο και ονομαζόταν Μπριζίτ», γράφει η ανάρτηση.

Η συνωμοσιολογία γοητεύει

Οι Γάλλοι, ενάντια σε κάθε λογική, έχουν γοητευτεί από τη θεωρία αυτή. Παρακολουθούν σαν εθισμένοι με πάθος κάθε σχετική νέα ανάρτηση, κάθε νέο ρεπορτάζ, ενώ η σχετική συζήτηση επικρατεί στο Διαδίκτυο. Τηλεοπτικές εκπομπές ασχολούνται με αυτό το θέμα, ενώ οι φυλλάδες του κίτρινου τύπου που αναμοχλεύουν τη φήμη ξεπουλάνε σαν ζεστές μπαγκέτες.

Η Νατάσα Ρέι είναι ένα ακόμα πρόσωπο-κλειδί σε αυτή την ιστορία. Πρόκειται για μία αμφιλεγόμενη δημοσιογράφο, η οποία εμφανίζεται σε όλα τα Μίντια, δίνοντας τη μία συνέντευξη μετά την άλλη για να επιβεβαιώσει το “ρεπορτάζ”. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι και εκείνη έχει αφιερωθεί στην αποκάλυψη της αλήθειας και της διπλής ζωής της πρώτης κυρίας. Έδωσε συνέντευξη, η οποία διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες!

«Έχω συγκεντρώσει έγγραφα και φωτογραφίες και έχω μιλήσει γι’ αυτά με πολλούς ειδικούς. Με βάση αυτά τα στοιχεία μπορώ να βεβαιώσω ότι η πραγματική ταυτότητα της πρώτης μας κυρίας δεν είναι Μπριζίτ, αλλά Ζαν-Μισέλ Τρονιέ. Άντρας, λοιπόν, όχι γυναίκα». Πριν προλάβει να κατέβει, το βίντεο είχε ήδη μισό εκατομμύριο προβολές. Αναπαράχθηκε  από ιστοσελίδες που συνδέονται με συνωμοσιολόγους, με αντιπάλους του Μακρόν και με τα Κίτρινα Γιλέκα. Ακόμα και η Libération ασχολήθηκε με το ζήτημα, διεξάγοντας έρευνα για το πώς ξεκίνησε όλος αυτός ο παραλογισμός που έχει ρίξει βαριά τη σκιά του στην προεκλογική εκστρατεία.

Η υπόθεση αυτή έχει απορρυθμίσει τον Μακρόν. Η Μπριζίτ καταλήγει να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του. Αυτό το γνωρίζουν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, κεφαλαιοποιώντας το στο μέγιστο. Εξάλλου, πριν εκλεγεί πρόεδρος και ως φαβορί υποψήφιος αντιμετώπισε κι αυτός κάτι ανάλογο. Άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι είναι γκέι και ζει διπλή ζωή, με τον γάμο του να είναι μονάχα ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.

Επίθεση που ίσως γυρίσει μπουμερανγκ

Το ζήτημα της υποτιθέμενης διπλής ζωής του Μακρόν είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις που ο βουλευτής της Δεξιάς Nicolas Dhuicq αναφέρθηκε σε αυτό. «Σχετικά με την ιδιωτική ζωή του, αρχίζει να γίνεται γνωστή τώρα που μιλάμε.. .Ο Μακρόν είναι “λατρεμένος” των γαλλικών ΜΜΕ, τα οποία κατέχουν κάποια άτομα, ως γνωστόν. Εξάλλου, ένα από τα στηρίγματά του είναι ο διάσημος επιχειρηματίας Πιέρ Μπερζέ, συνέταιρος και εραστής του Υβ Σαν Λοράν, ο οποίος είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος και υπερασπίζεται τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό λόμπι των γκέι που στηρίζουν τον Μακρόν», είπε μεταξύ των άλλων.

Τότε είχε διακινηθεί και η φωτογραφία του υποτιθέμενου εραστή του. Οι φήμες αυτές είχαν ενοχλήσει ιδιαίτερα το ζευγάρι. Πλέον, επανέρχονται αντεστραμμένες. Αν η Μπριζίτ είναι άνδρας, τότε ο Μακρόν αποδεικνύεται τελικά ομοφυλόφιλος! Σύμφωνα με τη Figaro, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας θα κινηθεί για πρώτη φορά νομικά, καταθέτοντας μήνυση κατά των εμπνευστών της θεωρίας συνωμοσίας. Ήδη έχει περάσει στην αντεπίθεση.

Συγκρίνει την επίθεση που δέχεται με αυτή που είχε υποστεί και η Μισέλ Ομπάμα, η οποία εκτός από το ότι την είχαν παρομοιάσει με πίθηκο, είχαν υποστηρίξει ότι είναι άντρας και το πραγματικό της όνομα ήταν Μάϊκλ Λαβόν Ρόμπινσον. Πρόκειται, άλλωστε, για την κορυφή του παγόβουνου. Από την αρχή της έκθεσής της στη δημόσια σφαίρα έχει πέσει θύμα του μισογυνισμού και του καθημερινού σεξισμού.

Από το σατυρικό περιοδικό  Charlie Hebdo που την παρουσίαζε έγκυο, μέχρι σχόλια του ίδιου του προέδρου της Βραζιλίας που την αποκάλεσε δράκο και άσχημη. Η ίδια είχε εξομολογηθεί στο Vanity Fair ότι την πληγώνουν οι ειρωνείες των Μίντια. Ο έμφυλος ρατσισμός, όμως, τον οποίο υφίσταται ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτούς που τον διοχετεύουν και εντέλει ο Εμμανουέλ Μακρόν να κερδίσει συμπάθεια και ψήφους. Κι αυτή τη φορά χάρη στη Μπριζίτ, η οποία μπορεί να ξαναμετατραπεί σε πλεονέκτημα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι