Η γέννα της διασωληνωμένης και ο “αφανής ήρωας”

Πέθανε το πρόωρο βρέφος από κορονοϊό – Διασωληνωμένη η μητέρα του

Μια 34χρονη γυναίκα που δεν έπασχε από διαβήτη προηγουμένως, αλλά είχε σακχαρώδη διαβήτη της κύησης, είχε την ατυχία να μολυνθεί με κορονοϊό, ενώ δεν ήταν καλά-καλά ούτε επτά μηνών. Διακομίσθηκε στο Αττικόν με πολύ έντονη δύσπνοια και την διασωλήνωσαν για να παραταθεί επαρκώς (για το βρέφος) η εγκυμοσύνη. Τελικά μέσα σε 15 μέρες τα μαλλιά του 35χρονου πατέρα άσπρισαν, το μωρό γεννήθηκε με καισαρική και η μητέρα αναρρώνει.

Η Σοφία Καλανταρίδου γυναικολόγος και διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν, σε συνέντευξή της προς τον τηλεοπτικό σταθμό Open, εξήγησε για ποιο λόγο η 34χρονη γυναίκα γέννησε χωρίς να το γνωρίζει, ενώ βρισκόταν διασωληνωμένη.

«Όταν η έγκυος μπήκε στο νοσοκομείο με βαριά πνευμονία ήταν 28 εβδομάδων και είχε ως υποκείμενο νόσημα, διαβήτη. Στην αρχή έγινε προσπάθεια να μην διασωληνωθεί, αλλά επειδή το μωρό ήταν πολύ πρόωρο, πήραμε όλοι μαζί την απόφαση, και με την ίδια και με τον σύζυγό της και με τον διευθυντή της ΜΕΘ και τους υπόλοιπους γιατρούς, να αφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το μωρό μέσα στη μήτρα, γιατί γνωρίζαμε ότι το πιο πιθανό ήταν το μωρό να μην έχει προσβληθεί και σε αυτή τη φάση της κύησης κάθε μέρα μετράει για την ανάπτυξη του εμβρύου», είπε η γυναικολόγος.

«Επειδή βλέπαμε ότι το μωρό δεν κινδύνευε και η γυναίκα δεν βρισκόταν σε στάδιο του τοκετού αποφασίσαμε να το αφήσουμε», είπε η γιατρός. Όμως κάποια στιγμή δεν μπορούσε να δοθεί άλλη “παράταση” πλέον. Η γυναίκα έμπαινε σε πρόωρο τοκετό και αποφασίσθηκε να προχωρήσουν σε καισαρική με την ίδια σε διασωλήνωση, ουσιαστικά δηλαδή σε τεχνητό κώμα. Η καισαρική έγινε όταν το το βρέφος ήταν πλέον 30 εβδομάδων.

«Ο αφανής ήρωας»

Με την επέμβαση μεσούσης της διασωληνώσεως ελαχιστοποιούνταν οι επιπλοκές του τοκετού και αυξάνονταν οι πιθανότητες να γεννηθεί υγιές το έμβρυο, χωρίς να κινδυνεύσει και η ζωή της εγκύου, καθώς (παρά τα μειονεκτήματα της διασωλήνωσης) είναι συχνά η μόνη λύση. Με αυτήν τουλάχιστον ο οργανισμός κάνει μεγάλη οικονομία στις δυνάμεις του και αντιπαλεύει στις δύσκολες μάχες, μειώνεται η πίεση στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα ενώ “αποστέλλεται” επαρκές οξυγόνο στα κύτταρα και “αφαιρείται” το διοξείδιο.

Στις βαριές πνευμονίες επειδή οι πνεύμονες δεν τα βγάζουν πέρα μόνοι τους, η διασωλήνωση και το τεχνητό κώμα βοηθούν ουσιαστικά τους πνεύμονες να αναπνέουν, σπρώχνοντας και αφαιρώντας αέρα σε φυσικό ρυθμό και οξυγονώνοντας έτσι όλα τα κύτταρα. Το βρέφος όπως λένε οι γιατροί είναι πολύ καλά, έχει πάρει βάρος και από 1.300 γραμμάρια έφθασε τα 1.650 και σε λίγες μέρες θα μπορέσει να συναντηθεί με την μητέρα του, η οποία (πέντε μέρες μετά την καισαρική) βγήκε πλέον από τη ΜΕΘ.

Μητέρα και βρέφος αποθεραπεύονται σε διαφορετικούς χώρους και η γυναίκα βλέπει το μωρό της μέσω βίντεο. Για τον πατέρα η κυρία Καλανταρίδου τόνισε πως «ήταν ο αφανής ήρωας της ιστορίας. Καταλαβαίνετε ότι είχε πολύ μεγάλο στρες. Τις ημέρες που βρισκόταν στο νοσοκομείο άσπρισαν τα μαλλιά του», είπε. Υπέγραφε για τον πρόωρο τοκετό και την καισαρική (δίνοντας την έγγραφη συγκατάθεσή του) και όπως είπε ο ίδιος «βούιζε το κεφάλι του».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx