ΘΕΜΑ

Η γυμναστική βοηθάει την άνοδο των πολιτικών!

Η γυμναστική βοηθάει την άνοδο των πολιτικών! Νεφέλη Λυγερού

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά. Ωστόσο, αυτό που πιθανότατα δεν φαντάζονται πολλοί είναι ότι το γυμναστήριο μπορεί να βοηθήσει και στην επαγγελματική ανέλιξη. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που πραγματοποίησε το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, οι πιο γυμνασμένοι άντρες θεωρούνται και πιο κατάλληλοι για ηγέτες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είχε ανάγκη τα επιστημονικά αυτά στοιχεία για να χύσει λίγο ιδρώτα. Εξάλλου, δεκάδες κάμερες και δημοσιογράφοι τον εντόπισαν έξω από το γυμναστήριο που επισκέφτηκε παρέα με τον σύζυγο του Τάιλερ. Τα καλογυμνασμένα σώματα και των δυο μαρτυρούσαν ότι η άσκηση είναι μέρος της καθημερινότητας τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης δεν κρύβει την αγάπη του για τον αθλητισμό και την ενασχόλησή του με αυτόν. Παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα, βρίσκει συχνά το…κουράγιο να σηκωθεί και και να επισκεφθεί το γυμναστήριο. Απόδειξη και η πρωινή του γυμναστική στα ξενοδοχεία που συχνά διανυκτερεύει στο πλαίσιο των συναντήσεων και των ταξιδιών του. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι «Σηκώνομαι 7 παρά τέταρτο. Δύο φορές την εβδομάδα ασκούμαι, μετά πάω γραφείο και διαβάζω εφημερίδα».

Η αγάπη του Γιώργου Παπανδρέου για τη γυμναστική είναι γνωστή και έχει αφήσει ιστορία, ανοίγοντας δρόμους για τους διαδόχους του. Ακόμα και την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της χώρας, δεν περιόρισε τις καθημερινές του επισκέψεις σε ένα γνωστό γυμναστήριο στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική ανακάλυψε και το Pilates.

Η αγαπημένη του μέθοδος εκγύμνασης, όμως, ήταν το ποδήλατο, αλλά και το τζόκινγκ, ακόμα και εν μέσω πολιτικών περιοδειών. Πολλοί θυμούνται και την αδυναμία του στο κανό. Ήταν στην Πάτρα όταν θορύβησε την συνοδεία του, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με κύματα δύο μέτρων. Αυτή δεν ήταν η μοναδική περιπέτεια που είχε ο πρώην πρωθυπουργός, καθώς και το 2018 το κανό του είχε ανατραπεί με αποτέλεσμα να βρεθεί στη θάλασσα. Πάντως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προπονήσεων του. Η φυσική του κατάσταση είναι άψογη και θα τη ζήλευε ακόμα και κάποιος αρκετά νεότερος.

Στροφή στον αθλητισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας το έριξε επίσης στο τρέξιμο… Πριν την άνοδο του στην εξουσία, η σχέση του με τη γυμναστική ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό άλλαξε. Παρά το φορτωμένο του πρόγραμμα ως πρωθυπουργός, αφιέρωνε πολλά από τα πρωινά του στην σωματική άσκηση. Ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έτρεχε με την συνοδεία του στο Ολυμπιακό Στάδιο στην περιοχή της Καλογρέζας, ενώ λέγεται ότι η σύζυγος του τον προέτρεψε να ανακαλύψει και τα οφέλη του Pilates για τους πόνους στην πλάτη και στον αυχένα.

Στο παρελθόν, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε αποδείξει το ποσό fit είναι στο πλαίσιο παρουσίας της ελληνικής αποστολής στην Ιαπωνία. Δεν είχε διστάσει να γυμναστεί με μαθήτριες ενός γυμνασίου. Εξάλλου, λατρεύει την άσκηση. Παίζει ακόμα  συχνά τένις και κάνει βαράκια για να διατηρήσει την φυσική του κατάσταση. Αυτή ήταν που του είχε επιτρέψει να τρέξει στον μαραθώνιο της Αθήνας. Όπως ο ίδιος ενημέρωσε μέσω των social media, έτρεξε 21,1 χλμ και τερμάτισε σε 2 ώρες 36 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα. «Το συναίσθημα του τερματισμού είναι απλώς ανεπανάληπτο», έγραψε στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτηση του με δυο φωτογραφίες.

Στροφή στον αθλητισμό έχει πραγματοποιήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς μετά την συμμετοχή του στο τουρνουά τένις της Φιλοθέης, εμφανίστηκε και σε βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok να γυμνάζεται με τη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης, με την βοήθεια personal trainer.

Γυμναστική και εξουσία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, γυμναστική και εξουσία σχεδόν πάνε μαζί. Ο σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα Μάικλ Στρατμάνις είχε αποκαλύψει ότι όταν ξεκίνησε να εργάζεται στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος τον ρώτησε: «Γυμνάζεσαι; Τρως καλά; Πρέπει να γνωρίσεις τον γυμναστή μου». Ο γνωστός για την καλή φυσική του κατάσταση Αμερικανός πρόεδρος, γυμνάζονταν τουλάχιστον 1,5 ώρα την ημέρα. Περνούσε 45 λεπτά στο γυμναστήριο με τον γυμναστή του, τον οποίο πλήρωνε από την τσέπη του 60 δολάρια. Έκανε ένα μείγμα καρδιοαναπνευστικών ασκήσεων και βαρών. Στη συνέχει, έπαιζε μπάσκετ. Το ίδιο έκανε ακόμα και στα ταξίδια του, προσθέτοντας και το γκολφ.

Όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν μιλούσε τηλεφωνικά από τα Ηλύσια Πεδία με τον Ρώσο πρόεδρο για να αποφευχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκείνος τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται ήδη στο προσωπικό του γυμναστήριο. «Θα ολοκληρώσω την προπόνηση μου και θα πάω για χόκεϊ επί πάγου. Μετά θα τα πούμε…» η αγάπη του Βλαντιμίρ Πούτιν για την γυμναστική είναι γνωστή. Εξάλλου η εικόνα ενός ρωμαλέου άνδρα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εικόνας που προωθεί.

Δεν πάει, όμως, πίσω και ο ίδιος ο Εμμανουέλ. Σύμφωνα με τον ίδιο γυμνάζεται καθημερινά στο γυμναστήριο του νωρίς το πρωί για να ξεκινήσει την ημέρα του γεμάτος ενέργεια. Το αγαπημένο του όργανο είναι το κωπηλατικό, ενώ παρακολουθεί ειδήσεις όσο κάνει διάδρομο. Επίσης αποφορτίζεται με το τρέξιμο. Συχνά τον συνοδεύει και η σύζυγος του.

Τελικά, οι παγκόσμιοι ηγέτες μας βάζουν τα γυαλιά. Αν μη τί άλλο, οφείλουμε να σκεφτούμε πριν επικαλεστούμε μια δικαιολογία περί φορτωμένου προγράμματος για να αποφύγουμε την καθημερινή άσκηση!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι