ΑΠΟΨΗ

Η κατασπαραχθείσα πενηντάχρονη και ο κακοποιηθείς(;) Όλιβερ

Προφυλακιστέος ο 37χρονος με τους σκύλους που κατακρεούργησαν την 50χρονη,

Μία 50χρονη γυναίκα μητέρα δύο παιδιών, 17 και 18 ετών, κατασπαράχθηκε από τρία σκυλιά στην αυλή του σπιτιού της, στην Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. Είναι από τις ειδήσεις που δεν τις χωρά ο νους. Εν τω μεταξύ το πανελλήνιο ασχολείται με το χάσκι της Αράχωβας. Ένα κίνημα, μάλιστα, στρέφεται εναντίον μίας ολόκληρης πόλης για αντίποινα…

Μέσα σε δέκα λεπτά, δίχως να έχει την παραμικρή ευθύνη, μία οικογένεια βιώνει την απόλυτη τραγωδία. Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των σκυλιών, που δήλωσε συντετριμμένος και ότι δεν καταλαβαίνει πώς συνέβη κάτι τέτοιο αφού τα σκυλιά του ήταν ήσυχα. Και περάσαμε σε άλλα νέα! Η είδηση τείνει ήδη να ξεχαστεί.

Εν τω μεταξύ το πανελλήνιο ασχολείται με το χάσκι της Αράχωβας. Ένα κίνημα, μάλιστα, στρέφεται εναντίον μίας ολόκληρης πόλης για αντίποινα. Ο θάνατος του σκύλου Όλιβερ έγινε μείζον θέμα. Ορθώς παρενέβη η εισαγγελία του Αρείου Πάγου και εστάλη κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. Οι υπόνοιες ότι συντοπίτες του καλύπτουν τον δράστη έχει προκαλέσει κινητοποίηση, έγινε διαδήλωση και είναι σε εξέλιξη κίνημα για ακυρώσεις κρατήσεων την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να πιεστούν όσοι γνωρίζουν κάτι για τον δράστη και να καταθέσουν. Ωστόσο, οι αστυνομικοί –σύμφωνα με τις δηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ.– φαίνεται να καταλήγουν ότι το άτυχο χάσκι πέθανε, λόγω της επίθεσης που δέχθηκε από αγέλη άγριων ζώων, αν και η κτηνίατρος που το εξέτασε επιμένει πως υπάρχει κακοποίηση από άνθρωπο.

Τα δύο τραγικά περιστατικά είναι διαφορετικά και δεν τίθενται σε σύγκριση. Δεν μπαίνουν στη ζυγαριά. Ωστόσο, προσφέρονται για παρατήρηση της διαφορετικής κοινωνικής ευαισθησίας που εκδηλώθηκε. Προφανώς ένα τμήμα της κοινωνίας συγκλονίζεται και εκδηλώνει με πράξεις τον αποτροπιασμό του απέναντι στην είδηση του βασανισμού ενός σκύλου, αλλά δεν πολυασχολήθηκε με τον φοβερό θάνατο της πενηντάχρονης μητέρας από τρία σκυλιά.

Από το ένα άκρο στο άλλο

Η στάση του φιλοζωικού κινήματος απέναντι στην Αράχωβα, πριν ακόμα διευκρινιστεί η αιτία θανάτου του χάσκι Όλιβερ θυμίζει κάτι από συλλογική ευθύνη: Αν το χωριό δεν αποκαλύψει τον (υποτιθέμενο) δράστη θα τιμωρηθεί συλλογικά! Εν τω μεταξύ τα σκυλιά που κατασπάραξαν την γυναίκα είναι υπό επιτήρηση. Δεν θανατώθηκαν, όπως συμβαίνει σε άλλες δυτικές χώρες, παρ’ ότι είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος να επιτεθούν και πάλι σε άνθρωπο.

Σε παρόμοιο περιστατικό στο παρελθόν –σκυλιά επιθετικής ράτσας που είχαν ξεφύγει και είχαν σκοτώσει ανήλικο παιδί– οι φιλόζωοι είχαν σηκώσει θόρυβο μεγάλο, προκειμένου να μην θανατωθούν τα σκυλιά. Το ενδεχόμενο, από ανθρώπινο λάθος, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, να ξεφύγουν από την επιτήρηση και να επιτεθούν σε άλλον δεν τους απασχολεί. Η ευαισθησία εξαντλείται στα ζώα.

Η αξία της ζωής της γυναίκας στην Νεοχωρούδα θα ανέβαινε αν δεν την είχαν κατασπαράξει τα σκυλιά, αλλά την είχε σκοτώσει ένας βίαιος σύζυγος. Τότε δεν θα πέρναγε η είδηση στα ψιλά, θα παρέμενε για ημέρες στην δημοσιότητα, θα ξεσηκωνόταν θόρυβος κλπ κλπ. Είναι απόρροια του δικαιωματισμού η ανατροπή της κλασσικής κλίμακας των αξιών, η ενίοτε παραβίαση ακόμη και επιστημονικών συμπερασμάτων και βεβαίως η δυσανάλογη παρέμβαση στον δημόσιο διάλογο.

Αναμφίβολα, η νομοθεσία για την προστασία των ζώων από κακοποιητικές πρακτικές ανθρώπων είναι πρόοδος και ένδειξη πολιτισμού. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούμε ένα απλό ατύχημα ότι συνέβη στην πενηντάχρονη. Ίσως οι κάθε είδους δικαιωματιστές πρέπει να ξαναδούν την κλίμακα των αξιών τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι