ΑΠΟΨΗ

Η καταστροφή στον Έβρο με στοιχεία

Η καταστροφή στον Έβρο με στοιχεία, Θάνος Κάλλης

Η πύρινη “λαίλαπα” καίει τα πάντα στο διάβα της στον Έβρο εδώ και δύο εβδομάδες και πρόκειται ήδη για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το 2000 όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες άρχισαν να συγκεντρώνουν τα σχετικά δεδομένα. Από τις 19 Αυγούστου, όταν ξέσπασε η φωτιά στον κρίσιμο για την εθνική άμυνα  ακριτικό νομό, έως και σήμερα, οι φλόγες συνεχίζουν την καταστροφική πορεία τους και παραμένουν ενεργές εστίες περιμετρικά των καμένων εκτάσεων. Σβήνουν μόνο όταν φτάσουν σε θάλασσα και βράχια, όταν δεν βρίσκουν πια άλλη καύσιμη ύλη, προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική, οικονομική και εθνική καταστροφή στην περιοχή.

Η φωτιά έκαψε μέχρι στιγμής περίπου 850.000 στρέμματα και η καμένη έκταση εκτιμάται ότι ισούται με την πόλη της Νέας Υόρκη. Η καταστροφή που έχει υποστεί το πανέμορφο δάσος της Δαδιάς, ένα πραγματικά μοναδικό οικοσύστημα ενταγμένο στο δίκτυο Νatura, είναι μη αναστρέψιμη και σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών θα πρέπει να περάσουν δυο αιώνες για να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση(!).

Ένα τεράστιο και κατά πάσα πιθανότητα μη αναστρέψιμο χτύπημα δέχτηκε και η τοπική οικονομία, η οποία, αν όχι στο σύνολο της, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, στην καλλιέργεια δέντρων, στην κτηνοτροφία, στη μελισσοκομεία και φυσικά στον τουρισμό.

Οι ακρίτες του Έβρου δεν εγκατέλειψαν ποτέ τον τόπο τους και επέμεναν να τον κρατούν ζωντανό, παρά τις δυσκολίες που είχε η ζωή στην ύπαιθρο και την αδιαφορία της Πολιτείας για την περιοχή. Όμως, πλέον αυτή η τόσο ευαίσθητη εθνικά περιοχή κινδυνεύει να ερημώσει, καθώς εκφράζονται ήδη σκέψεις από πολλούς που έχασαν “εν μια νυκτί” τις δουλειές και το βιός τους, για μαζική μετανάστευση. Είναι προφανές ότι το ηθικό των κατοίκων βρίσκεται στο ναδίρ και σε περίπτωση που αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τελικά την πατρίδα τους, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην περιοχή.

Μετά την “αποψίλωση” του Έβρου χάθηκε και το φυσικό προκάλυμμα άμυνας της Ελλάδας, κάνοντας εμφανή όλα τα  στρατόπεδα, τις εγκαταστάσεις και τις κρίσιμες εθνικά υποδομές και έγινε πιο εύκολη η στρατιωτική προσβολή τους, καθώς και η προέλαση εχθρικών χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή. Παράλληλα, ο Έβρος είναι πια ευάλωτος σε κάθε είδους υβριδική απειλή καθώς αν οι γείτονες επιχειρήσουν κάποια στιγμή πολυμέτωπη υβριδική πολιορκία σε διαφορετικά σημεία της συνοριογραμμής, με “πολιορκητικό κριό” χιλιάδες παράτυπους μετανάστες, υπάρχει σοβαρότατος πλέον κίνδυνος για αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι