Η κάθοδος των Βουλγάρων και η “πόρτα” στους Σκοπιανούς

Η κάθοδος των Βουλγάρων και η “πόρτα” στους Σκοπιανούς, slpress

Πανηγυρικό τόνο έδωσε η κυβέρνηση στο άνοιγμα των συνόρων, το οποίο προκάλεσε μαζική κάθοδο Βουλγάρων και Ρουμάνων με ΙΧ στον Προμαχώνα. Παραλλήλως, προσγειώθηκαν και τα πρώτα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το μοναδικό περιφερειακό αεροδρόμιο που έχει αποκαταστήσει, για την ώρα, τη λειτουργία του.

Από το πρωί, επικράτησε το αδιαχώρητο στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς πολλοί τουρίστες και επαγγελματίες, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θεωρώντας ότι τα σύνορα θα άνοιγαν με την αλλαγή της ημέρας, δηλαδή στις δώδεκα τα μεσάνυχτα της Κυριακής, είχαν φτάσει νωρίτερα και είχαν σχηματίσει τεράστιες ουρές.

Τα σύνορα ήταν προγραμματισμένο να ανοίξουν στις δώδεκα το μεσημέρι, ωστόσο, εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης αυτοκινήτων, άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα. Και πάλι όμως υπήρξαν προβλήματα, καθώς ανάμεσα στο πλήθος των οδηγών που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα υπήρχαν και πολίτες χωρών για τις οποίες ισχύουν ακόμη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Μπάχαλο στα Σκόπια 

Η “παρεξήγηση” αυτή αφορούσε κυρίως κατοίκους κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίοι θεώρησαν ότι μπορούν να περάσουν ελεύθερα. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα η Γερμανία, επιθυμούσαν  να ανοίξουν, στις 15 Ιουνίου, τα σύνορα και για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται όμως αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Μακεδονία, κυρίως στα Σκόπια, γεγονός που οδήγησε την Κομισιόν στην απόφαση να μεταθέσει το άνοιγμα των συνόρων της με τις εκτός ΕΕ χώρες των Βαλκανίων για την 1η Ιουλίου.

Το Σάββατο μάλιστα, καταγράφηκε στη Βόρεια Μακεδονία ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από την έναρξη της επιδημίας. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε την κυβέρνηση των Σκοπίων να επιτρέψει τη διέλευση από τη χώρα ξένων υπηκόων και να προκηρύξει σήμερα, για τις 15 Ιουλίου, τις εκλογές που είχαν αναβληθεί τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι από τα Σκόπια και τα Τίρανα δεν επιτρέπονται ούτε οι πτήσεις για τουριστικούς σκοπούς, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

Η απόφαση πάντως της κυβέρνησης των Σκοπίων να επιτρέψει τη διέλυση πολιτών τρίτων χωρών από το έφαδός της προκάλεσε προβλήματα σε πολλούς Σέρβους που έφτασαν μέχρι το τελωνείο των Ευζώνων, αλλά δεν μπόρεσαν ν περάσουν στην Ελλάδα, αφού τα σύνορα των δύο χωρών παραμένουν κλειστά.

Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ των Σκοπίων, τα οποία αναφέρουν ότι οι ελληνικές τελωνειακές και αστυνομικές Αρχές δεν επιτρέπουν ακόμη την είσοδο στην Ελλάδα σε πολίτες κάποιων τρίτων κρατών, επειδή τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Βόρεια Μακεδονία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 30 Ιουνίου. Από τη Βόρεια Μακεδονία, όπως αναφέρει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα πολίτες, μόνον για επείγουσες περιπτώσεις, επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, λίγο μετά την άφιξη της πρώτης πτήσης. Ο υπουργός επανέλαβε ότι τα σύνορα έχουν ανοίξει με ευρωπαϊκή απόφαση για τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, συν την Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία.

Πρεμιέρα στα αεροδόμια 

Σχολίασε μάλιστα ότι αυτό δημιουργεί κάποια ζητήματα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και αναφερόμενος στην απόφαση της Κομισιόν ανέφερε ότι η ΕΕ έκανε ένα βήμα πίσω, εκτιμώντας τα νέα υγειονομικά δεδομένα. Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο θέμα των ξενοδοχείων καραντίνας και των γιατρών αναφοράς, το οποίο εκκρεμεί σε αρκετές περιοχές, σημειώνοντας ότι θα διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη πτήση προς τη Θεσσαλονίκη ήταν από το Μόναχο και χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου στους περισσότερους από 150 επιβάτες. Ομαλά ξεκίνησε το “άνοιγμα των πυλών” του και το αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελ.Βενιζέλος”, το οποίο υποδέχθηκε συνολικά 28 πτήσεις. Το καθοριστικό άνοιγμα της χώρας θα γίνει, ωστόσο, την 1η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα και για τους πολίτες εκτός ΕΕ.

Η Ελλάδα άνοιξε πάντως σήμερα και τα μουσεία της, αρχαιολογικά και μη, τα οποία επαναλειτουργούν μετά από τρεις μήνες με τους περιορισμούς που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ, ενώ από την Τρίτη, 16 Ιουνίου, ανοίγουν για το κοινό και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι