Η ημέρα που ο Σαλβίνι νίκησε τον Μακρόν

Η κρίση Ρώμης – Παρισιού τάραξε τα νερά στο μεταναστευτικό

Νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δημιουργεί η στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης με την ουσιαστική διεθνοποίηση του προβλήματος, μετά την άρνησή της να δεχθεί τον ελλιμενισμό πλοίου ΜΚΟ που μετέφερε μετανάστες, και κυρίως μετά την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα στην Ρώμη, τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.  Αποκορύφωμα αυτής της έντασης υπήρξε η γαλλο -ιταλική κρίση, η οποία λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα και την Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τον Τζιουζέπε Κόντε.

Πριν από λίγη ώρα ωστόσο έγινε γνωστό ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει τελικά την Παρασκευή στο Παρίσι, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες κατά την διάρκεια της περασμένης νύχτας. Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαίωσε, νωρίτερα, η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, η οποία ωστόσο τόνισε ότι κατά την συνομιλία δεν έγινε απευθείας αναφορά στην επίσκεψη του Τζουζέπε Κόντε στο Παρίσι. «Ευχόμαστε ο Κόντε να έρθει στο Παρίσι. Έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε με την Ιταλία. Είναι ένας μεγάλος εταίρος, μια μεγάλη γειτονική χώρα», είπε η Γαλλίδα υπουργός.

Η Ιταλία περίμενε για περισσότερα από δύο εικοσιτετράωρα την συγνώμη του Γάλλου προέδρου για τις επικριτικές δηλώσεις που έκανε σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η Ιταλία, σχολιάζοντας τον χειρισμό από την Ρώμη της υπόθεσης Aquarius, του πλοίου της γαλλικής ΜΚΟ SOS Mediterranee. Όπως είναι γνωστό η Ρώμη αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού στο πλοίο,  προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις Μάλτας – Ιταλίας και ακολούθησαν παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να προσφερθεί η Ισπανία να υποδεχθεί τους 629 μετανάστες.

Το χρονικό της κρίσης

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Ρώμης, ο Μακρόν είχε πει ότι η Ιταλία ενήργησε με «κυνισμό και ανευθυνότητα», ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του κόμματός του χαρακτήριζε την ιταλική στάση «εμετική». Η Ρώμη αντέδρασε άμεσα ζητώντας εξηγήσεις, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι να υποστηρίζει ότι η Γαλλία θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Ιταλία. Μάλιστα κλήθηκε για εξηγήσεις και ο Γάλλος πρεσβευτής, αλλά –λόγω απουσίας του- πήγε στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών η υπ’ αριθμόν δύο της γαλλικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Ο Μοάβερο εξέφρασε την επιθυμία της ιταλικής κυβέρνησης να υπάρξει διορθωτική πρωτοβουλία από το Παρίσι, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έβαλε και το ζήτημα ακύρωσης της συνάντηση Κόντε – Μακρόν, αν δεν υπάρξουν «επίσημες εξηγήσεις» από τη Γαλλία.

Ο ηγέτης της Λέγκας θύμισε επίσης στον Μακρόν ότι η Γαλλία είχε δεσμευθεί να δεχθεί «9.816 μετανάστες» από την Ιταλία, αλλά δέχθηκε μόνο 640. Του θύμισε επίσης ότι η Γαλλία, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Δουβλίνου,  επαναπροώθησε στην Ιταλία 10.249 μετανάστες, οι οποίοι είχαν περάσει τα σύνορα από τις αρχές του έτους έως και τα τέλη Μαΐου.

Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του Σαλβίνι και καταδεικνύοντας την ενιαία θέση της νέας ιταλικής κυβέρνησης, ο «πεντάστερος» κυβερνητικός εταίρος του, Λουίτζι ντι Μάιο, απαίτησε και ο ίδιος συγγνώμη από το Παρίσι, σημειώνοντας: «Περιμένουμε μια συγγνώμη. Αν μας την πει, μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι».

Παιχνίδια με τους υπουργούς Οικονομικών

Στο μεταξύ είχε ακυρωθεί συνάντηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ, μετά από αίτημα των Ιταλών, ενώ παραλλήλως ανακοινώθηκε ότι ο Τζοβάνι τρία θα συναντηθεί κανονικά με τον Όλαφ Σολτς. Οι τόνοι μεταξύ Ρώμης και Παρισιού ανέβαιναν συνεχώς και η Γαλλία προχώρησε σε κατευναστικές δηλώσεις μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Το ιταλικό αίτημα ωστόσο για συγνώμη από τον ίδιο τον Μακρόν παρέμενε, αν και η Ρώμη έκανε και αυτή ένα βήμα προσέγγισης, κοινοποιώντας ότι η συνάντηση Τζοβάνι Τρία – Λεμέρ θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Η συνάντηση Κόντε – Μακρόν ωστόσο παρέμενε υπό αίρεση.

«Κατανοούμε πλήρως το βάρος που οι μεταναστευτικές πιέσεις σημαίνουν για την Ιταλία και τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτή η χώρα. Καμία από τις δηλώσεις που έγιναν από τις γαλλικές αρχές δεν θέτει σε αμφισβήτηση αυτό το γεγονός», ανέφερε  ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση λίγη ώρα πριν η ιταλική κυβέρνηση ζητήσει από το Παρίσι «επίσημη συγγνώμη» για τις δηλώσεις Μακρόν. «Αν η επίσημη συγγνώμη δεν έρθει, ο πρωθυπουργός (Τζουζέπε) Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στην Γαλλία», επέμενε ο ηγέτης της Λέγκας.

ΟΗΕ: Η Ιταλία έχει δίκιο

Δίκιο στην Ρώμη έδωσε την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο επικεφαλής της ανέφερε ότι η Ιταλία «έχει δίκιο», όταν λέει πως δεν μπορεί να υποδεχτεί όλους τους μετανάστες που φτάνουν διαπλέοντας τη Μεσόγειο. Παραλλήλως κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί.

«Ως Ευρωπαίος, αισθάνομαι ντροπή να βλέπω ένα πλοίο να περιπλανιέται έτσι στη θάλασσα», είπε ο Ύπατος Αρμοστής Φιλίπο Γκράντι από την Γενεύη, σημειώνοντας ότι το κλείσιμο των λιμανιών «δεν είναι η σωστή λύση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «θα πρέπει να ακούσουμε τον λόγο για τον οποίο η Ιταλία δηλώνει ότι κλείνει τα λιμάνια της».

Ο Ύπατος Αρμοστής παρέθεσε και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ιταλία δέχτηκε τα τελευταία χρόνια περίπου 700.000 μετανάστες, σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό «πρόγραμμα επανεγκατάστασης από την Ελλάδα και την Ιταλία απέτυχε». Τόνισε μάλιστα ότι «αν η Ευρώπη δεν επανεξετάσει αυτήν την αντίληψη του μοιράσματος του βάρους, δεν θα βγούμε ποτέ από αυτήν την κατάσταση».

Επισήμανε ακόμη ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η ευθύνη των κρατών στις περιπτώσεις μαζικών διασώσεων στη θάλασσα, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να το έχουμε διευθετήσει εκ των προτέρων» και αυτό γιατί κάθε «διασωστικό πλοίο πρέπει να ξέρει πού θα πάει».

Ταγιάνι: Το μεταναστευτικό απειλεί την Ευρώπη

Παρέμβαση για το σύνολο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής έκανε και ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, προειδοποιώντας ότι η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά την στιγμή που κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπα με το θέμα της υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Με την παρέμβασή του, ο Ταγιάνι έκανε όσο πιο σαφές γίνεται ότι αναφέρεται στην κρίση Ιταλίας – Μάλτας και στην γαλλο-ιταλική κρίση που ακολούθησε. «Η μετανάστευση θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι «προτεραιότητα είναι να εμποδίσουμε τις αποχωρήσεις από τη Βόρεια Αφρική».

Ο Ταγιάνι ζήτησε επίσης την άμεση αντίδραση της ΕΕ και τόνισε ότι οι  διαμάχες μεταξύ κρατών – μελών ενέχουν τον κίνδυνο να προκληθούν  «επιβλαβείς συνέπειες στην ακεραιότητα της ΕΕ». Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα επισκεφθεί τον Νίγηρα τον Ιούλιο και ότι προτίθεται να πάει και στην Λιβύη «αν καταστεί δυνατό».

Μέρκελ και Κουρτς: Να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα

Το μεταναστευτικό συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς. Μάλιστα στην κοινή συνέντευξή τους Μέρκελ και Κουρτς ανέδειξαν ως κεντρική πρόκληση για την ΕΕ την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

Ο Κουρτς, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε., τάχθηκε υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση, κοινοποιώντας και την πρόθεσή του να προωθήσει μέτρα όπως η ενίσχυση της FRONTEX. Είναι γνωστές άλλωστε οι θέσεις του αυστριακού Καγκελάριου για πιο αυστηρή διαχείριση του προσφυγικού.

Ο Κούρτς όμως συναντήθηκε νωρίτερα και με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είναι σε έντονη αντιπαράθεση με την Μέρκελ για το σύστημα χορήγησης ασύλου. Ο Αυστριακός καγκελάριος ρωτήθηκε γι αυτό, δεν πήρε ωστόσο θέση μπροστά στην Μέρκελ. Στις 20 Ιουλίου πάντως είναι προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Βαυαρίας και Αυστρίας, στο Λιντς, κεντρικό θέμα της οποίας είναι η  προστασία των γερμανοαυστριακών συνόρων.

Τελικά ζήτησε συγνώμη ο Μακρόν;

Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα γίνει κανονικά το γεύμα που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Στην ανακοίνωσή της γίνεται αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών και αναφέρεται ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν «υπογράμμισε πως δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει την Ιταλία και τον ιταλικό λαό».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι Μακρόν και Κόντε εκτίμησαν πως «η Ιταλία και η Γαλλία πρέπει να εμβαθύνουν τη διμερή και ευρωπαϊκή συνεργασία τους προκειμένου να διεξαγάγουν μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης». Μάλιστα ο Μακρόν είπε ότι «πάντα υπερασπιζόταν την ανάγκη μιας αυξημένης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με τον ιταλικό λαό».

Η γαλλική προεδρία κοινοποιεί επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, Μακρόν και Κόντε «συμφώνησαν, ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου, νέες πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες και πρέπει να συζητηθούν από κοινού». Αυτό το θέμα άλλωστε, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων θα απασχολήσει και την συνάντησή τους στο Παρίσι.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι, αν και δεν το παραδέχεται δημοσίως, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε τελικά συγνώμη από την κυβέρνηση του «λαϊκιστή» ντι Μάιο και του «ακροδεξιού» Σαλβίνι. Και αυτό αποτελεί την δεύτερη νίκη της νεόκοπης ιταλικής κυβέρνησης μετά την αποτροπή της προσπάθειας του προέδρου Ματαρέλα να επιβάλλει στην Ιταλία κυβέρνηση ΔΝΤ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι