Η κυβέρνηση για το lockdown – Ένα βήμα μπρος, μισό πίσω

Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα – Τέλος στο 13033

Μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία (υπό προϋποθέσεις) του λιανεμπορίου και την άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων για άσκηση, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής, με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Η σύσκεψη ήταν πραγματικό θρίλερ καθώς οι εισηγήσεις μελών της Επιτροπής ήρθαν να ανατρέψουν άρδην τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης: συγκεκριμένα φέρεται να πρότειναν την άρση της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου και την συνέχιση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, για τρεις περιφέρειες της χώρας: της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και της Αχαϊας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο κρίνεται επιβαρυμένο. Οι πληροφορίες θέλουν η κυβέρνηση να αποδέχτηκε την εισήγηση τους και θα προβεί σε νεότερες ανακοινώσεις.

Είχε προηγηθεί η ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, τα οποία έφτασαν τα 3.080 (παρά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται), με 350 νέα κρούσματα να καταγράφονται στην Θεσσαλονίκη, 141 στην Αχαΐα και 94 στην Κοζάνη. Προηγούμενος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε χαρακτηρίσει «οριακή» την κατάσταση με την διάθεση ΜΕΘ στην Κοζάνη, σημειώνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων έφτασε το 98%.

Μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς είχε σημειώσει ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 98,13% στο δήμο Εορδαίας και κατά 92,1% στο δήμο Σερβίων, ενώ χθες σε δειγματοληπτικό έλεγχο του ΕΟΔΥ στη Σιάτιστα Κοζάνης ο δείκτης θετικότητας ήταν, όπως τόνισε, «στο εξωπραγματικό 13,2%». Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει αυτή τη στιγμή 3776 ενεργά κρούσματα, ενώ από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 7250 στενές επαφές, το 44,07% των οποίων είναι με συμπτώματα.

Δεύτερες σκέψεις στην κυβέρνηση

Επιπρόσθετα, όπως είχε αναφέρει ο κ. Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα στο δήμο Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί κατά 45,69% το τελευταίο 10ήμερο – αύξηση που παρατηρείται ότι συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας. Ενδεικτικά, ο κ. Χαρδαλιάς είχε επισημάνει ότι το τελευταίο 10ήμερο τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 38,73% στο δήμο Δέλτα, 67,78% στο δήμο Θερμαϊκού, 64,36% στον δήμο Λαγκαδά, 43,95% στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και 335% στον δήμο Χαλκηδόνας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας έχει 1062 ενεργά κρούσματα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να σημειώνει πως υπάρχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διάθεση κλινών ΜΕΘ Covid. Ο κ. Χαρδαλιάς είχε αναφέρει πως η Αχαΐα σημειώνει αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, την στιγμή που είχε μπει στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (“βαθύ κόκκινο”), με τα ενεργά κρούσμα να αυξάνονται, αντί να μειώνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι στις 11 Ιανουαρίου η η Αχαΐα είχε 113 ενεργά κρούσματα, ενώ σήμερα έχει 1062.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών αυτών δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την παραμικρή επιδημιολογική επιβάρυνση και κάνουμε έκκληση, παράκληση για αυστηρότατη εφαρμογή των μέτρων προστασίας», είχε τονίσει ο κ. Χαρδαλιάς. Με δεδομένα ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις στους λοιμωξιολόγους, όσων αφορά την άρση επιμέρους περιοριστικών μέτρων, κάτι που φαίνεται από την ρητορική των ίδιων των στελεχών της κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανάφερε σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ πως  «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, τα καταστήματα θα ξανακλείσουν. Πρέπει να τηρηθούν το ραντεβού, το τρίωρο, το sms. Αν δεν τηρηθούν, θα έχουμε πρόβλημα», μία ρητορική που απέχει από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών πως «ότι ανοίξει, δεν ξανακλείνει».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριακός, κατά την ομιλία του στην Βουλή, έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη άρσης των περιορισμών, λέγοντας πως «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή των δραστηριοτήτων». Την ίδια στιγμή η πορεία της πανδημίας εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό, καθώς ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επέβαλε νέο lockdown στην Γαλλία, έπειτα από δραματικό διάγγελμα του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx