Η μετάλλαξη του ιού που τρόμαξε τον Τζόνσον – Πως αντιδρούν οι Ευρωπαίοι

Η μετάλλαξη του ιού που τρόμαξε τον Τζόνσον – Πως αντιδρούν οι Ευρωπαίοι

Στην δίνη του κορονοϊού μοιάζει εγκλωβισμένος ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται το επίκεντρο μετάδοσης της νέας μετάλλαξης του ιού, η διασπορά του οποίου έχει αυξηθεί δραματικά στην Νοτιανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο. Ανατρέποντας άρδην τους σχεδιασμούς του για σταδιακή επαναφορά στην “κανονικότητα”, ενόψει των Χριστουγέννων, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανάφερε το lockdown.

Αιτιολογώντας τις αποφάσεις για την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, οι οποίες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς περιορίζουν περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ δήλωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ήταν «εκτός ελέγχου». «Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές» είπε ο Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι η καραντίνα θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι να καταστούν τα εμβόλια ευρύτερα διαθέσιμα.

Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έλαβε μια γρήγορη απόφαση, επειδή τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της έδειχναν ότι το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων. Με τα νέα μέτρα πάντως, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αγγλίας καλείται να κλειστεί στα σπίτια του και να περιορίσει τις μετακινήσεις σε εξαιρετικά σημαντικούς  λόγους, όπως η εργασία. Παραλλήλως απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από και προς τις κόκκινες ζώνες, τόσο σε ότι αφορά άλλες περιοχές της Βρετανίας όσο και το εξωτερικό.

Πάλι άργησε ο Τζόνσον 

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, με την οποία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη τους επόμενους δύο μήνες. Πολλοί κάτοικοι του Λονδίνου έσπευσαν πάντως, αμέσως μόλις ο Τζόνσον ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, να εγκαταλείψουν την βρετανική πρωτεύουσα, δημιουργώντας νέο συνωστισμό στους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Μια ενέργεια την οποία ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε απόλυτα ανεύθυνη.  της πρωτεύουσας επιχειρώντας να ταξιδέψουν για να δουν τους συγγενείς τους ενόψει των Χριστουγέννων και καταγράφηκαν σκηνές συνωστισμού, κάτι που ο Χάνκον χαρακτήρισε «απόλυτα ανεύθυνη».

Τα νέα μέτρα έφεραν όμως και πολιτική αντιπαράθεση, με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, παρά την στήριξή του σε αυτά, να δηλώνει ότι ο Τζόνσον αγνόησε τις προειδοποιήσεις. «Είπε στη χώρα να προχωρήσει και να γιορτάσει, έστω και περιορισμένα τα Χριστούγεννα, για να καλέσει, τρεις ημέρες αργότερα, εκατομμύρια οικογένειες να εγκαταλείψουν αυτά τα σχέδια» σημείωσε ο ηγέτης των Εργατικών για τις επιλογές του πρωθυπουργού.

Ο Στάρμερ επέκρινε προφανώς την σπουδή του Τζόνσον, υπό την ευφορία και της έναρξης των εμβολιασμών, να δώσει προτεραιότητα στη “διάσωση” της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, υιοθετώντας μια αρνητική στάση στην επαναφορά των lockdown. Η εικόνα που παρατηρήθηκε πάντως έξω από γνωστά πολυκαταστήματα του Λονδίνου, με χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται χωρίς μάσκες και χωρίς να κρατούν αποστάσεις, εκτός από σοκ, προκάλεσε μάλλον και τη νέα αύξηση της διασποράς των κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα, Βρετανοί υπουργοί επισημαίνουν ότι το νέο στέλεχος του ιού, το οποίο έχει καταγραφεί στη Δανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι και περισσότερο θανατηφόρο ούτε ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο. Αυτήν την επιχειρηματολογία ανέπτυξε και ο ίδιος ο Τζόνσον, ανακοινώνοντας το νέο αυστηρό lockdown, στον οποίο είχε αντιταχθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, παρότι οι δείκτες της επιδημίας περνούσαν στο κόκκινο. Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ταχύτερη εξάπλωση της επιδημίας μέσω αυτού του «νέου στελέχους του ιού».

Η αντίδραση των Ευρωπαίων 

Παραλλήλως, ο επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, γνωστοποίησε ότι η νέα παραλλαγή του ιού, εκτός του ότι «διαδίδεται ταχύτερα», έχει εξελιχθεί και σε «κυρίαρχη» μορφή του. αναφέρεται μάλιστα ότι εμφανίσθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και πλέον είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και του 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό τον Νοέμβριο ήταν μόνο 28%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, μαζί με την Ιταλία, η πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, καθώς μετρά 67.000 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Το νέο lockdown, από την άλλη, εκτιμάται ότι θα είναι χαριστική βολή για πολλές επιχειρήσεις, με τους εκπροσώπους των εμπόρων να μιλούν ήδη για απώλειες τζίρου δύο δισεκατομμυρίων λιρών, εβδομαδιαίως, και μάλιστα για τρίτη φορά μέσα σε ένα έτος. Μέτρα lockdown θα εφαρμοσθούν και στην Ουαλία, σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αλλά και στη Βόρεια Ιρλανδία αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, όπως και στη Σκοτία.

Η κατάσταση στη Βρετανία προκαλεί αντιδράσεις και στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπου η Ολλανδία, η οποία εφαρμόζει από την περασμένη Δευτέρα τα σκληρότερα περιοριστικά μέτρα από την έναρξη της πανδημίας, ανακοίνωσε ήδη την αναστολή όλων των πτήσεων προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αναστολή των πτήσεων και των δρομολογίων του τρένου Eurostar προχωρά από τα μεσάνυχτα και το Βέλγιο, ενώ σχετική ανακοίνωση έκανε και η Γερμανία, η οποία εντείνει και τους ελέγχους για τους προερχόμενους από τη Νότια Αφρική, όπου επίσης ανιχνεύτηκε η νέα παραλλαγή του ιού.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και άλλα κράτη μέλη προχωρούν σε αναστολή πτήσεων από την Βρετανία. Η Γαλλία μάλιστα διακόπτει όλες τις μετακινήσεις ατόμων, «περιλαμβανομένων όσων συνδέονται με μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της χερσαίας, της αεροπορικής και της θαλάσσιας οδού, προερχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο» και επιτρέπει μόνον τη μετακίνηση μη συνοδευόμενων φορτίων.

Στην ΕΕ οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και πριν λίγο ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών. Το μεσημέρι της Κυριακής για το θέμα επικοινώνησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει βρεθεί θετικός, η Άγγελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Τέλος, η γερμανική προεδρία συγκάλεσε για αύριο συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version