Η μετάλλαξη του κορωνοϊού απειλεί και την Σένγκεν – Κλείσιμο συνόρων εξετάζει η ΕΕ

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού απειλεί και την Σένγκεν – Κλείσιμο συνόρων εξετάζει η ΕΕ, slpress

Ταξιδιωτική απαγόρευση που θα αφορά τρίτες χώρες με υψηλό ιικό φορτίο προερχόμενο από μεταλλάξεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζει η ΕΕ. Μάλιστα το θέμα αυτό είναι από τα πρώτα της ατζέντας της σημερινής τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών, οι οποίοι θα συζητήσουν και την πρόταση Μητσοτάκη για το “διαβατήριο εμβολιασμού”.

Οι ηγέτες θέλουν με κάθε μέσο να διασφαλιστεί ότι θα αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊου, το οποίο διακρίνεται για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται και φέρνει στα όριά τους τα συστήματα Υγείας. Οι μεταλλάξεις του ιού έχουν οδηγήσει εξάλλου πολλές χώρες της ΕΕ σε παράταση του lockdown, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία.

Ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται και ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός της ΕΕ, όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό η ΕΕ εξετάζεται η απαγόρευση ταξιδιών και από χώρες εντός ΕΕ, όταν αυτές εμφανίζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα, ειδικότερα όταν αυτή οφείλεται σε μεταλλάξεις του ιού.

Σκέφτεται και την Σένγκεν η ΕΕ

«Όταν τα κράτη-μέλη το κρίνουν απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι ελεύθερα να επιβάλουν περαιτέρω προσωρινές απαγορεύσεις κατά την είσοδο και τη μεταφορά επιβατών που εισέρχονται από τρίτες χώρες που έχουν πληγεί από μεταλλάξεις» σημειώνουν Γερμανοί αξιωματούχοι. Παραλλήλως, εκπρόσωπος της καγκελαρίας διαμήνυσε ότι και τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να κλείσουν, όταν δεν μπορούν να ελεγχθούν οι μεταδοτικές παραλλαγές.

Σύμφωνα με του Γερμανούς εμπειρογνώμονες, είναι αναπόφευκτοι οι αυστηρότεροι κανόνες ακόμη και στα εσωτερικά σύνορα, όταν είναι πραγματικός ο κίνδυνος να αυξάνονται οι μολύνσεις σε μία χώρα και σε αυτές να κυριαρχεί η μετάλλαξη του ιού. Στο έγγραφο αυτό, το οποίο έχει παραληφθεί από τους ηγέτες της ΕΕ, υπογραμμίζεται ότι «η προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών, η διασφάλιση της ελευθερίας μετακινήσεων και τα ταξίδια χωρίς συνοριακούς ελέγχους στην περιοχή Σένγκεν καθιστούν απαραίτητο το γεγονός τα κράτη-μέλη να συντονιστούν για να περιορίσουν τη διασπορά των νέων στελεχών του ιού Sars-CoV-2».

Αν και με το έγγραφο τίθεται ζήτημα ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, τονίζεται σε αυτό ότι προτεραιότητα της γερμανικής κυβέρνησης είναι να μην καταρρεύσει η αλυσίδα εφοδιασμού και να μην κλείσουν παντελώς τα σύνορα για τους πολίτες της Ένωσης. Να μην συμβεί δηλαδή ό,τι συνέβη στο πρώτο κύμα πανδημίας. Για την αποφυγή αυτών των περιορισμών, το Βερολίνο προτείνει τη δημιουργία σημείων στα οποία θα γίνονται τέστ στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και το ενδεχόμενο υποχρεωτικής καραντίνας σε όσους ταξιδεύουν προερχόμενοι από περιοχές όπου η μετάλλαξη του ιού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι, σε επίπεδο ΕΕ, δεν  υπάρχει επιθυμία να κλείσουν εντελώς τα σύνορα για τους Ευρωπαίους πολίτες, όπως είχε γίνει στην καραντίνα της άνοιξης. Υπάρχει άλλωστε ήδη πρόβλεψη για εξαίρεση των μεταφορών και του εμπορίου, καθώς και όσων δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι