Η Νορβηγία καθησυχάζει αλλά… – Αυστηρότεροι όροι εμβολιασμού μετά τους θανάτους

Η Νορβηγία καθησυχάζει αλλά... – Αυστηρότεροι όροι εμβολιασμού μετά τους θανάτους, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Σε επικαιροποίηση των οδηγιών περί εμβολιασμού προχώρησαν οι αρχές στη Νορβηγία, μετά τα περιστατικά θανάτων πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, μια υπόθεση που απασχόλησε τα ΜΜΕ διεθνώς. Ο νορβηγικός οργανισμός φαρμάκων (Statens legemiddelverk) προτείνει πλέον προσεκτικό υπολογισμό του κόστους και του οφέλους από έναν εμβολιασμό για τους ανθρώπους με επιβαρυμένο οργανισμό.

Μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα νορβηγικά ειδησεογραφικά Μέσα, ο αριθμός των θανάτων που παρατηρήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον εμβολιασμό είχε φτάσει τους 29 και πρόκειται για ηλικιωμένα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, o νορβηγικός οργανισμός φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τους 23 θανάτους που είχαν παρατηρηθεί ως τις 14 του μηνός.

Η ανακοίνωση εξηγούσε ότι οι μελέτες για το εμβόλιο τύπου mRNA των Pfizer/BioNTech, που ήταν και το μόνο διαθέσιμο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στη Νορβηγία δεν συμπεριέλαβαν ασθενείς με σοβαρά ή ασταθή νοσήματα, ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτές άνω των 85 ετών ήταν πολύ λίγοι (αν και μετά τους τελευταίους έξι θανάτους φαίνεται ότι επηρεάζονται και τα άτομα ηλικία 75 και άνω). Έτσι εξηγείται ο αριθμός των θανάτων που παρατηρήθηκαν στη χώρα, δεδομένου ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε ακριβώς από τους γηραιότερους και τα γηροκομεία.

Μέχρι τις 18 του μηνός είχαν διερευνηθεί οι 13 από τους θανάτους που παρατηρήθηκαν, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες του ινστιτούτου να αποφασίσουν την τροποποίηση των οδηγιών εμβολιασμού για τους βαριά ασθενείς και τους αδύναμους ηλικιωμένους. «Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση για κάθε ασθενή ξεχωριστά, ώστε να υπολογιστεί κατά πόσο τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους τυχόν παρενεργειών».

Διερεύνηση των περιστατικών

Σε παρόμοιες δηλώσεις είχε προχωρήσει νωρίτερα και ο Στέιναρ Μάντσεν, στέλεχος του νορβηγικού οργανισμού φαρμάκων στην εφημερίδα VG: «Θα εξεταστεί κατά πόσο το εμβόλιο μπορεί να είναι η αιτία θανάτου, ή αν ο θάνατος ήταν μια σύμπτωση. Η αξιολόγηση κάθε περίπτωσης παρενεργειών θα τα ξεκαθαρίσει αυτά», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Επίσης, σε δήλωσή του προς το πρακτορείο Bloomberg, το νορβηγικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας FHI ανέφερε ότι «για τους πολύ αδύναμους, ακόμα και ήπιες παρενέργειες από το εμβόλιο μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες […]. Για εκείνους που έχουν λίγα χρόνια ζωής, το όφελος του εμβολίου μπορεί να είναι οριακό ή ασήμαντο». Βέβαια, διευκρίνισε ότι τίποτε από όλα αυτά δεν σημαίνει ότι οι νεότεροι και υγιείς έχουν λόγο να αποφύγουν τον εμβολιασμό. Έτσι κι αλλιώς, η γενική οδηγία ορίζει ότι οι πολίτες συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση.

Πάντως οι νορβηγικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Pfizer/BioNTech για την πλήρη διερεύνηση των θανάτων. Στο μήνυμά της η Pfizer σχολίασε ότι «ο αριθμός των περιστατικών δεν είναι ακόμα ανησυχητικός και είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου». Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου λοιμώξεων (CDC), αναφέρθηκαν 21 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση 1,9 εκατομμυρίων δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου  δηλαδή περίπου 11,9 περιστατικά ανά εκατομμύριο.

Ανησυχίες εκτός συνόρων

Στο μεταξύ, παρά τις διευκρινίσεις των νορβηγικών αρχών, αρκετές χώρες έχουν θορυβηθεί, αλλά κυρίως η Αυστραλία, η οποία έχει συμφωνία προμήθειας 10 εκατομμυρίων δόσεων με την Pfizer και αναμένεται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς το Φεβρουάριο. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γκρεγκ Χαντ, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να ζητηθεί από το Όσλο λεπτομερής αναφορά για την υπόθεση. Παρομοίως οι Αυστραλοί θα ζητήσουν διευκρινίσεις από την προμηθεύτρια εταιρεία.

Πίσω στην Ευρώπη, ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι θα συλλέξει όλες τις εκθέσεις ασφαλείας που αφορούν στα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, σε μηνιαία βάση. Στο τέλος του μήνα λοιπόν αναμένεται και η πρώτη συνολική αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Σε άλλες χώρες, οι ειδικοί έχουν προχωρήσει σε καθησυχαστικές δηλώσεις θυμίζοντας ότι, ακόμα τουλάχιστον, οι νορβηγικές Αρχές δεν έχουν αποδώσει τους θανάτους στον εμβολιασμό και ότι ενδεχομένως οι παρενέργειές του να επιδείνωσαν άλλα προβλήματα που προϋπήρχαν. Πάντως, το Όσλο ήδη προχωρά και στη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι