ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Οδύσσεια του 6χρονου – Είχε απαχθεί από τη μαμά πριν απαχθεί από τον μπαμπά!

Η Οδύσσεια του 6χρονου – Είχε απαχθεί από τη μαμά πριν απαχθεί από τον μπαμπά!

Το 6χρονο αγόρι που απήχθη από αγνώστους προχθές το βράδυ από το σπίτι της Ελληνίδας μητέρας του στην Κηφισιά, είχε ζήσει μία κανονική Οδύσσεια, καθώς είναι πιθανόν να έχει “απαχθεί” από τον Νορβηγό πατέρα του, ενώ δύο χρόνια πριν φέρεται να είχε “απαχθεί” από τη Νορβηγία από την μαμά του! Η αστυνομία θεωρεί πιθανότερο το αγόρι προχθές να το άρπαξε ή ο ίδιος ο πατέρας, ή συγγενής του, ή κάποιος που προσελήφθη από τον πρώτο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι, όπως δείχνουν κάμερες της περιοχής, στην απαγωγή συμμετείχε ένας 45χρονος ευτραφής άνδρας με κουκούλα και με ένα νοικιασμένο λευκό βαν. Δεν έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση από την αστυνομία για το ποιος νοίκιασε το βαν, αλλά φέρεται “να ενοικιάσθηκε από συγγενή του“, δηλαδή από τον ίδιο τον πατέρα ή τον κουνιάδο του, αφού μόνον αυτοί οι δύο Νορβηγοί συγγενείς του παιδιού έχουν έρθει στην Ελλάδα (στην δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την αμάξι που μετέφερε το παιδί):

https://youtu.be/GDvPDL_iOyI

Υπενθυμίζεται ότι το παιδί ήταν με τη γιαγιά του προχτές το βράδυ, στη Νέα Κηφισιά, όταν στις 8:45 άνοιξε την πόρτα, νομίζοντας ότι άκουσε την μητέρα του να επιστρέφει. Τότε απήχθη και έκτοτε αναζητείται. Η μητέρα είναι πανεπιστημιακός, όμως το παρελθόν της οικογένειας είναι πολύ προβληματικό. Συγκεκριμένα, το ζευγάρι χώρισε πριν από τέσσερα χρόνια και έκτοτε η κηδεμονία ανατέθηκε στον πατέρα. Η δε μητέρα έχει συνυπογράψει και την απόφαση για την ανάθεση της επιμέλειας στον πατέρα, αλλά τώρα υποστηρίζει ότι είχε υπογράψει για κοινή επιμέλεια.

Από το 2018 πάντως εκείνος είχε την επιμέλεια και η μητέρα μετακόμισε σε άλλη πόλη για να κάνει μεταπτυχιακό. Η ίδια τώρα υποστηρίζει ότι «της άρπαξαν το παιδί, όταν ήταν δύο ετών». Επιπλέον ισχυρίζεται πως έκανε καταγγελίες για κακοποίηση και η αστυνομία δεν τις ερευνούσε και ότι τα εκεί δικαστήρια δεν άκουγαν όσα έλεγε εκείνη, αλλά μόνον όσα έλεγε ο πατέρας.

Φαίνεται πάντως πως άρχισε να διεκδικεί το παιδί της και υπήρχαν διαμάχες. Είχαν γίνει και δικαστήρια ώστε να μην μπορεί κανένας από τους δύο γονείς να μεταφέρει το παιδί εκτός Νορβηγίας, χωρίς την συγκατάθεση του άλλου γονέα. Οι διαμάχες συνεχίστηκαν μέχρι το 2020, οπότε και η μητέρα άρπαξε το αγόρι με πλαστά χαρτιά και το έφερε στην Ελλάδα. Τότε ο πατέρας κατέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και στη νορβηγική.

Τι κατέθεσε ο σύζυγος

Ο Ρίκι Πέντερσεν κατέθεσε στα δικαστήρια ότι η πρώην σύζυγός του πλαστογράφησε την υπογραφή του για να εκδώσει στο παιδί διαβατήριο, δίνοντας την δική της διεύθυνση. Εν συνεχεία το διαβατήριο απεστάλη σε εκείνην και ο πατέρας δεν γνώριζε ότι κάποιος είχε εκδώσει διαβατήριο για το παιδί του. Οι καταγγελίες του για πλαστογραφία και αρπαγή είχαν ως αποτέλεσμα τα νορβηγικά δικαστήρια να του δώσουν πλέον την πλήρη και αποκλειστική γονική μέριμνα και να εκδοθεί διεθνώς alert για το αγοράκι.

Παράλληλα ο πατέρας, που έχει αναπηρική σύνταξη μετά από εργατικό ατύχημα που είχε, κίνησε τις διαδικασίες στην Ελλάδα. Τα ελληνικά δικαστήρια ναι μεν τον δικαίωσαν, αποφαινόμενα ότι η μητέρα άρπαξε το παιδί και το έφερε στην Ελλάδα με πλαστό έγγραφο συναίνεσης του κηδεμόνα, αλλά κατέληξαν στην απόφαση το αγόρι να παραμείνει στη χώρα μας για να μην αναστατωθεί ακόμα περισσότερο η ζωή του και ότι η επάνοδός του στη Νορβηγία θα ήταν επιβλαβής για το ίδιο.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε πέρσι τον Ιούνιο και ο πατέρας άσκησε έφεση, που όμως “θα πάρει” ένα-δύο χρόνια μέχρι να εκδικαστεί. Εν τω μεταξύ του επιτρέπετο να βλέπει το παιδί του μόνον στο σπίτι της μητέρας του, σε πλήρη αντίθεση με τα νορβηγικά δικαστήρια, που εξακολουθούν να θεωρούν το παιδί ως αναζητούμενο και απαχθέν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της νορβηγικής ενημερωτικής ιστοσελίδας nettavisen.no ο Ρίκι Πέντερσεν ήρθε στην Αθήνα για να ξεκινήσει διαδικασίες για να πάρει πίσω το παιδί του. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του: «Ανησυχώ πολύ για το παιδί. Αν δεν καταφέρω να τον πάρω σπίτι, δεν ξέρω τι θα κάνω».

Η Οδύσσεια του 6χρονου

Ο Ρίκι Πέντερσεν σε συνέντευξή του υποστηρίζει ότι η πρώην σύζυγος του τον είχε κατηγορήσει στο παρελθόν για κακοποίηση. Επίσης λέει ότι το ελληνικό δικαστήριο της δίνει την επιμέλεια και σε εκείνον επιτρέπει μόνον να επισκέπτεται το παιδί στο σπίτι της μητέρας, επειδή μεροληπτεί. Για να διαψεύσει τα λεγόμενά της περί κακοποίησης, έδωσε στη δημοσιότητα και δική της επιστολή, με την οποία τον καλεί να έρθει και εκείνος στην Ελλάδα για να ζήσουν ως οικογένεια.

Στην επιστολή, που παρουσίασε η μητέρα του, γράφει τα εξής: «Ελπίζω να αλλάξεις γνώμη και να έρθεις μαζί μας στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά λυπηρό. Θα μπορούσαμε να είχαμε μια τόσο καλή ζωή εδώ, όχι μόνο για τον γιο μας αλλά και για σένα» , αναφέρεται σε μια από τις επιστολές αυτές. Οι Δανοί και Νορβηγοί ρεπόρτερ επικοινώνησαν με την μητέρα ρωτώντας την για ποιο λόγο τον καλούσε να ζήσουν σαν οικογένεια στην Ελλάδα αφού την κακοποιούσε, και εκείνη δεν απάντησε.

Ο Νορβηγός δικηγόρος του θεωρεί ότι οι ελληνικές αρχές μεροληπτούν τόσο επειδή η μητέρα είναι Ελληνίδα, όσο και επειδή τα ελληνικά δικαστήρια δίνουν κατά κανόνα την επιμέλεια στη μητέρα. Προσθέτει ότι ενώ η Νορβηγία τηρεί την διμερή σύμβαση για την επιμέλεια και την διαβίωση των παιδιών, η Ελλάδα συστηματικά την παραβιάζει.

Επίσης τονίζει ότι η μόνη περίπτωση να μην γυρίσει το παιδί στην πατρίδα του γονέα που έχει την επιμέλεια (και εν προκειμένω την είχε ο Νορβηγός) είναι το παιδί να εκτεθεί σε κινδύνους κατά την επάνοδό του στη χώρα που γεννήθηκε. Όμως τα νορβηγικά δικαστήρια είχαν ήδη κρίνει από το 2018 ότι κατάλληλος για την επιμέλεια ήταν ο πατέρας, καταλήγει το ρεπορτάζ των Νορβηγών. Εν τω μεταξύ το παιδί εξακολουθεί να αναζητείται και δεν υπάρχουν νεότερα για το πού βρίσκεται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι