ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Όμικρον απειλεί με παράλυση αστυνομία-δημόσιο – Το σχέδιο του Μαξίμου

Η Όμικρον απειλεί με παράλυση αστυνομία-δημόσιο – Το σχέδιο του Μαξίμου, Όλγα Μαύρου

Πάνω από 2.000 αστυνομικοί βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες θετικοί στον κορονοϊό και άλλοι τόσοι είναι σε καραντίνα στα νοσοκομεία, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός νοσούντων ή φορέων στις άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα και με την μείωση της καραντίνας στις πέντε ημέρες για τους ασυμπτωματικούς και ολιγοσυμπτωμτικούς, η διασπορά του ιού προκαλεί προβλήματα λειτουργικότητας σε πολλές υπηρεσίες.

Από τους 2.000 φορείς στους συνολικά 55.000 αστυνομικούς της χώρας, οι 1.200 εργάζονται ή έχουν επαφή με την ΓΑΔΑ (Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής). Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα η ηγεσία της ΕΛΑΣ, αποφασίστηκε να τεθούν σε τηλεργασία όσοι απασχολούνται στην γραμματεία. Επίσης στο εξής θα μπαίνουν σε υπηρεσία σε σταθερές ομάδες, π.χ. τα ζεύγη των αστυνομικών στα περιπολικά θα είναι σταθερά και δεν θα εναλλάσσονται. Στις ομάδες ΔΙΑΣ δόθηκε επίσης η εντολή να χωριστούν σε σταθερές βάρδιες πρωινού, απογευματινού και νυχτερινού ωραρίου και αυτές να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Στα νοσοκομεία η καταγραφή πολλών φορέων στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εντείνει το ήδη υπολογίσιμο πρόβλημα που προέκυψε από τους περίπου 7.000 ανεμβολίαστους νοσηλευτές και εργαζομένους σε ασθενοφόρα ή και διοικητικούς και λοιπό προσωπικό. Πρόβλημα ανακύπτει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στο στρατό και στην Πυροσβεστική ή και στα ΕΚΑΜ.

Ως ποσοστό οι 2.000 στους συνολικά 55.000 αστυνομικοί ή οι ισάριθμοι στους συνολικά 100.000 ιατρονοσηλευτές της χώρας φαίνεται μικρό, όμως αυτοί οι αριθμοί έχουν καταγραφεί μέσα σε μία εβδομάδα και όσο η Όμικρον εξαπλώνεται είναι πολύ πιθανό μέσα σε μια εβδομάδα το ποσοστό αυτό να διπλασιασθεί ή και να τριπλασιασθεί. Είναι άγνωστο τί θα γίνει και με τα σχολεία, στα οποία τελικά η τηλεργασία του 50% δεν εφαρμόζεται και οι νοσούντες εκπαιδευτικοί θα μπαίνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες.

Plan B

To Μαξίμου ήδη εξετάζει εναλλακτικές, καθώς ο ιός τρύπωσε και εκεί μετά τη νόσηση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου και του υπουργού και υφυπουργού Δικαιοσύνης, επηρεάζοντας και τον κυβερνητικό σχηματισμό που χρειάζεται, όπως και όλη η κρατική μηχανή να συνεχίσει να λειτουργεί με “προσωπικό ασφαλείας”. Σε εγρήγορση βρίσκεται και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να υπάρχει επάρκεια σε όλα τα όπλα.

Το υπουργείο Εσωτερικών με κατεπείγον έγγραφο ζήτησε την κατάρτιση Plan B, για να αντιμετωπισθεί το ενδεχόμενο να απογυμνωθούν από υπαλλήλους νευραλγικές υπηρεσίες. Οι προϊστάμενοι κάθε τμήματος πρέπει να προσδιορίσουν το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα που είναι το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία των νευραλγικών υπηρεσιών. Αυτό το μίνιμουμ πρέπει να διασφαλίζεται με καθορισμούς ωραρίων και βαρδιών ή εφημεριών, ανάλογα με τον τομέα. Το σχέδιο προβλέπει και τη μετακίνηση υπαλλήλων μεταξύ υπηρεσιών, εφόσον προκύψει ανάγκη.

Ζωτικό θέμα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής συμπεριφοράς είναι και η νόσηση των οδηγών ή των εργαζομένων εν γένει σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό-τραμ. Ήδη καταγράφονται αναρρωτικές άδειες στους εργαζόμενους σε αυτά τα μέσα, με την έλευση του νέου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, σε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης προέβη χθες ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, πραγματοποιώντας διαδοχικές συσκέψεις με τους επικεφαλής των δημόσιων συγκοινωνιών, δηλαδή της ΟΣΥ, της ΣΤΑΣΥ και του ΟΑΣΘ, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να καταρτιστούν εφεδρικά σχέδια για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών.

Η καραντίνα για κάθε κατηγορία

Ανάλογο έγγραφο είχε εκδοθεί και στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020. Μετά την πρόσφατη αλλαγή στα της καραντίνας, έχει αποφασισθεί αντί για 10 μέρες, η καραντίνα να περιορισθεί σε πέντε μέρες για όσους είναι φορείς και να επανέρχονται στην εργασία τους την έκτη ημέρα με μάσκα υψηλής προστασίας εάν είναι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί. Εάν έχουν πυρετό, δεν επανέρχονται ακόμα κι αν έχουν υποχωρήσει όλα τα άλλα συμπτώματα.

Οι απλές επαφές που βγαίνουν αρνητικές σε τεστ, αν μεν είναι άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση, συνεχίζουν την εργασία τους με μάσκες υψηλής προστασίας για 10 ημέρες ή μέχρι να εμφανίσουν συμπτώματα ή θετικό τεστ και δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Όσοι έρχονται σε επαφή με κρούσμα και είναι ανεμβολίαστοι, κάνουν τεστ και μπαίνουν σε καραντίνα για πέντε μέρες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου ή ένα εμβόλιο της Τζόνσον.

Στο πλάνο έκτακτης ανάγκης οι υπηρεσίες αιχμής (η λειτουργία των οποίων δεν μπορεί να διαταραχθεί σε καμία περίπτωση), θα πρέπει να καταρτίσουν άμεσα προγράμματα που να διασφαλίζουν τη λειτουργία τους –δημόσιες υπηρεσίες και εποπτευόμενοι φορείς. Θα πρέπει να υπάρξει μια οριζόντια χαρτογράφηση της κατάστασης αλλά και σχεδίου αντιμετώπισης σε περίπτωση πολλών κρουσμάτων του προσωπικού.

Στο πρόβλημα πρέπει να προστεθούν και οι άδειες που είχαν ανακληθεί και που επρόκειτο να δοθούν μέσα στο Γενάρη. Η κυβέρνηση έχει επίγνωση ότι θα υπάρξουν, πάντως αναπόφευκτα, πολλά κενά και ελπίζει στην ηπιότητα και στον σύντομο, σχετικά, χρόνο αποθεραπείας της Όμικρον, κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Τα τεστ και οι αναρρωτικές

Πάντως η κατάσταση είναι πλέον οριακή για το ΕΣΥ και υπάρχει ανησυχία για νέα κρούσματα λόγω της εορτής των Θεοφανίων. Σε ό,τι αφορά στην τελετή για τον Αγιασμό των Υδάτων, γίνεται μεν σε εξωτερικό χώρο, αλλά παρατηρείται πάντα συνωστισμός, παρότι υποτίθεται ότι ισχύει ο κανόνας της απόστασης του 1,5μ. και της υποχρεωτικής διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας.

Άρχισε σήμερα η δωρεάν διανομή των 5 self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα φαρμακεία. Τα δικαιούνται οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί. Θα καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Άγνωστο παραμένει αν οι ανεμβολίαστοι καθηγητές σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη τους, εκτός από τα “στάνταρ” δύο rapid test  που πλήρωναν έως τώρα από την τσέπη τους, θα πληρώνουν και τα άλλα δύο που προβλέπει η αλλαγή στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Υπενθυμίζεται ότι για αναρρωτική άδεια, τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, αρκεί να γνωστοποιήσουν θετικό rapid test. Εντούτοις για πιστοποιητικό νόσησης, οι μεν εμβολιασμένοι και πάλι θα το παίρνουν με rapid test, αλλά οι ανεμβολίαστοι μόνον με PCR.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι