Η πανδημία δοκιμάζει κοινωνικές αντοχές – Σχέδιο δράσης στην Κύπρο

67 τα θύματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Πόσο θα κρατήσει η πανδημία του κορονοϊού; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές από τον ιό; Αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν καθώς πολλά εξαρτώνται από τη διάρκεια της πανδημίας. Η διαπίστωση πως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο με πριν μετά το τέλος αυτής της καταιγίδας, είναι ήδη γεγονός καθώς δύσκολα η κατάσταση θα επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας. Μόνο από τα μέτρα αποτροπής και αναχαίτισης του κορονοϊού που υιοθετήθηκαν έχουν επηρεαστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Πρώτον, το κυπριακό κράτος αποφάσισε χθες νέο οικονομικό πακέτο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το γεγονός ότι υπήρξε συνεννόηση και διαβούλευση με τα κόμματα, υιοθετώντας και απόψεις τους, διευκολύνει προφανώς την έγκρισή τους. Είναι σαφές από τη δημοσιοποίηση των μέτρων ότι η προσπάθεια είναι όπως αυτά καλύψουν όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Δεύτερον, μεταξύ των μέτρων είναι η αναστολή της αποπληρωμής δόσεων των δανείων για περίοδο εννέα μηνών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ θα υπάρξει και παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων μέχρι 2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες για παραχώρηση νέων χαμηλότοκων δανείων και επιδότηση μέρος του επιτοκίου. Περαιτέρω, αποφασίσθηκε η αναστολή εξώσεων έως τις 31 Μαΐου για όλους όσοι χρωστούν ενοίκια που έπρεπε να καταβληθούν από την 1η Μαρτίου και εντεύθεν. Υιοθετήθηκαν μέτρα για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται αλλά και για τους αγρότες. Αναστέλλονται και οι εκποιήσεις περιουσιών σε τρεις μήνες.

Σχέδιο δράσης και πρόβλεψη

Τρίτον, είναι πρόδηλο πως αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζουν προβλήματα που προέκυψαν ήδη από την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός. Σαφώς και υπάρχει πρόβλεψη για τους επόμενους λίγους μήνες. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα επανέλθει εάν χρειαστεί με νέα μέτρα. Προφανώς και η κρίση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από μερικούς μήνες.

Η χρονιά θα χαθεί καθώς δεν θα πρέπει να αναμένεται φέτος τουρισμός ή εάν υπάρξει θα είναι περιορισμένος. Θα πρέπει να φανεί και ποιες αεροπορικές εταιρείες θα αντέξουν. Στην πορεία θα φανούν οι αντοχές επιχειρήσεων, που λόγω και των μέτρων έχουν αναστείλει τις εργασίες τους. Από τις αντοχές των επιχειρήσεων θα φανεί και η έκταση των προβλημάτων, καθώς θα καταγραφούν απώλειες θέσεων εργασίας.

Το σκηνικό παραπέμπει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που δεν θα είναι μεταβατική περίοδος. Ενδέχεται να είναι για αρκετό καιρό η μόνιμη κατάσταση πραγμάτων. Προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση του ιού καθώς κινδυνεύουν ζωές. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υπάρξουν δράσεις που θα στηρίξουν την κοινωνία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι