Η πυρκαγιά στις Μυκήνες – Δια πάσα νόσον η κλιματική αλλαγή…

Η πυρκαγιάς στις Μυκήνες – Δια πάσα νόσον η κλιματική αλλαγή...

Οι εικόνες με τις φλόγες της πυρκαγιάς να έχουν περικυκλώσει τις αρχαίες Μυκήνες στις 30 Αυγούστου είναι ακόμα χαραγμένες στο μυαλό. Στον πόλεμο απόδοσης ευθυνών και μέτρων που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά, μπήκαν δικαίως σχετικοί θεσμοί, φορείς και ειδικοί. Ωστόσο, σημειώθηκαν και δημόσιες παρεμβάσεις που συσχέτισαν την καταστροφή με την κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα στο dasarxeio.com περιβαλλοντολόγος λέει πολύ σωστά ότι «Η δασική πυρκαγιά δεν σβήνει με πανάκριβες πτήσεις εναέριων μέσων με συνολικά απροσδιόριστες συνολικές ώρες πτήσης. Δεν σβήνει με ρίξιμο νερού στα αποκαΐδια για τις ανάγκες εξασφάλισης φωτογραφικού υλικού (όπως η παραπάνω φωτογραφία). Δεν σβήνει με τους “ήρωες” γιατί δεν υπάρχουν ήρωες. Είναι υπόθεση Διαχείρισης Δασών». Δηλαδή χρειάζεται πρόβλεψη για την προστασία των δασών και κατ’ επέκταση ανθρώπινων ζωών και μνημείων.

Ωστόσο λίγο μετά λέει «Τώρα απομένει μια τολμηρή Πολιτική απόφαση για την νέα οργάνωση της Πυροπροστασίας. Την αναγκαία οργάνωση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της ελλειμματικής δράσης της Πυροσβεστικής». Σε άλλο σημείο αναφέρει «Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειαζόμαστε συνδυασμένες κινήσεις. Πριν από όλα τη νέα εκσυγχρονισμένη οργάνωση του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας μέσα στις δασικές υπηρεσίες».

Ο δε Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει «για μια ακόμη φορά στην πολιτική αλλά και την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου την αναγκαιότητα εκπόνησης εμπεριστατωμένων σχεδίων διαχείρισης των αρχαιολογικών χώρων για τη θωράκισή τους από τα έντονα φυσικά φαινόμενα και εν γένει από κινδύνους, δεδομένων και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής». Έτσι ζητά από το υπουργείο χρηματοδότηση για τα έργα υποδομής.

Τι πραγματικά συνέβη στις Μυκήνες

Η αναφορά όμως στην κλιματική αλλαγή –στον βαθμό που ισχύει και ανεξαρτήτως φυσικών ή ανθρωπογενών αιτιών– αποδεικνύεται τελικά άστοχη. Τα πρόσφατα στοιχεία για τις αιτίες της πυρκαγιάς στις Μυκήνες δεν δείχνουν καμία κλιματική αλλαγή. Στο 70σελιδο πόρισμα που κατέθεσαν στον εισαγγελέα Ναυπλίου οι εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής φαίνεται ότι μόνο η κλιματική αλλαγή δεν φταίει για την πυρκαγιά.

Από το ρεπορτάζ της Πέγκη Μπρούσαλη προκύπτει ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων δείχνει ως αίτιο της πυρκαγιάς που απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών ένα γυμνό καλώδιο που χρησιμοποιήθηκε για παράνομη χρήση παροχής ρεύματος. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τότε και έκαναν λόγο για περίπτωση παράνομης ρευματοκλοπής από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους-Μυκηνών.

Με επιφανειακό καλώδιο –σύμφωνα με τις καταγγελίες– ηλεκτροδοτούνταν παράνομα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου και το περίπτερο των ΕΛΤΑ που βρίσκεται στην περιοχή. Βέβαια οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν ώστε να επιχειρήσουν εκείνη τη μέρα, στις 30 Αυγούστου 2020.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής προβάλλεται καταχρηστικά σε πολλές περιπτώσεις, δίχως καμία τεκμηρίωση, μόνο και μόνο επειδή είναι του συρμού. Αυτό όμως οδηγεί τόσο στην παραπλάνηση της κοινής γνώμης για τις πραγματικές αιτίες περιστατικών, όπως η συγκεκριμένη πυρκαγιά. Έχουμε καταντήσει να κολλάμε παντού και την κλιματική αλλαγή, γεγονός που τελικά λειτουργεί αντίστροφα, αντί να ευαισθητοποιεί απωθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx