Η “χαμένη” πριγκήπισσα των Εμιράτων – Η απόδραση με γιοτ και ο Γάλλος πράκτορας
19/02/2021Η πριγκήπισσα των Εμιράτων Λατίφα, κόρη του δισεκατομμυριούχου σεΐχη του Ντουμπάι, που προσπάθησε να φύγει στο εξωτερικό το 2018, εμφανίστηκε σε μυστικές μαγνητοσκοπήσεις. Σ’ αυτές λέει ότι κρατείται όμηρος σε μια «βίλα που μετατράπηκε σε φυλακή» χωρίς πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ του BBC.
Η Σεΐχα Λατίφα Μπιντ Μοχάμεντ Αλ Μακτούμ, κόρη του πρωθυπουργού των Εμιράτων Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ εθεάθη τελευταία δημοσίως τον Μάρτιο του 2018 σε ένα γιοτ στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ινδίας. Σύμφωνα με το BBC αυτή ήταν η δεύτερη αποτυχημένη προσπάθειά της να φύγει στο εξωτερικό αφού είχε προσπαθήσει προηγουμένως να εγκαταλείψει τα εμιράτα το 2002 σαν έφηβη.
Το BBC Panorama πρόβαλε το ντοκιμαντέρ του “The Missing Princess” που προβλήθηκε την Τρίτη το βράδυ, στο οποίο η πριγκίπισσα Λατίφα λέει: «Είμαι όμηρος. Αυτή η βίλα έχει μετατραπεί σε φυλακή. Όλα τα παράθυρα έχουν φραγεί , δεν μπορώ να ανοίξω κανένα παράθυρο … ήμουν μόνη μου, σε απομόνωση. Χωρίς πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια, χωρίς δίκη, χωρίς κατηγορίες, τίποτα… Κάθε μέρα ανησυχώ για την ασφάλειά μου και η αστυνομία με απειλεί ότι δεν θα ξαναδώ ποτέ τον ήλιο. Δεν είμαι ασφαλής εδώ».
Η πριγκίπισσα Λατίφα ηχογράφησε κρυφά η ίδια τα βίντεο σε κινητό τηλέφωνο ενώ κρυβόταν σε κλειδωμένο μπάνιο, σύμφωνα με το BBC. Το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι περίπου ένα χρόνο μετά την επιστροφή της στο Ντουμπάι, η Φινλανδή φίλη της Τιίνα Γιαουχιάινεν ήρθε σε επαφή με κάποιον που την βοήθησε να βρεθεί κρυφά μαζί της. Η Γιαουχιάινεν κατάφερε να της δώσει ένα τηλέφωνο και η πριγκίπισσα ηχογράφησε πολλά παρόμοια βίντεο.
Το δελτίο τύπου του βρετανικού δικτύου αναφέρει ότι «Το BBC Panorama έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τις λεπτομέρειες του τόπου όπου κρατήθηκε ως όμηρος η Λατίφα. Φυλάσσεται από περίπου 30 αστυνομικούς, που εργάζονται σε βάρδιες, εντός και εκτός της βίλας. Η τοποθεσία απέχει μόλις λίγα μέτρα από την παραλία. Δεν είναι γνωστό εάν είναι ακόμα εκεί».
Η προγκήπισσα των Εμιράτων φεύγει με γιοτ
Στις 24 Φεβρουαρίου 2018, η Λατίφα και η Φινλανδέζα φίλη της Ντουμπάι με αυτοκίνητο και διέσχισαν τα σύνορα με το Ομάν. Από το Ομάν έφυγαν με τζετ σκι και αναζήτησαν αρόδο το γιοτ Nostromo με κυβερνήτη τον Αμερικανό-Γάλλο πολίτη και πρώην Γάλλο αξιωματικό πληροφοριών Ερβ Ζομπέρ. Δύο ημέρες αργότερα, ήρθε σε επαφή με τον Βρετανό δικηγόρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ντέιβιντ Χέιγκ της οργάνωσης Detained International γνωστοποιώντας την φυγή της και δημοσίευσε μερικά μηνύματα για την φυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο γιοτ επέβαιναν εκτός από την Λατίφα, την Γιαουχιάινεν και τον Ζομπέρ, τρεις Φιλιππινέζοι ναυτικοί. Στις 3 Μαρτίου 2018, ο Ζομπέρτ ήρθε σε επαφή με Ινδό δημοσιογράφο για να προετοιμάσει του τέλους του ταξιδιού τους. Την επόμενη μέρα, το γιοτ αναχαιτίστηκε από την ινδική ακτοφυλακή ενώ πλησίαζε τα ινδικά χωρικά ύδατα ανοικτά της Γκόα.
Το ρεσάλτο και η σύλληψη
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του πληρώματος, το σκάφος παρακολουθείτο ενεργά από αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης της ινδικής ακτοφυλακής SAR CG 782 στις 3 Μαρτίου 2018. Την ημέρα εκείνη, το σκάφος εντοπίστηκε και από άλλο αεροσκάφος. Πριν από την επιδρομή στις 4 Μαρτίου 2018, τρία σκάφη εντοπίστηκαν από το ραντάρ του Nostromo να το ακολουθούν με ταχύτητα μικρότερη των 5 κόμβων. Δύο από τα σκάφη αργότερα αναγνωρίστηκαν από τον Ζομπέρ ως τα Shoor και Samarth της ινδικής ακτοφυλακής.
Το βράδυ, δύο ταχύπλοα που μετέφεραν 6-8 Ινδούς κομάντος της ομάδας MARCOS με πλήρη εξάρτηση έκανα ρεσάλτο στο Nostromo. Η επιδρομή ξεκίνησε με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και καπνού για αποπροσανατολισμό και εξουδετέρωση του πληρώματος, στους οποίους περάστηκαν χειροπέδες. Μετά την κατάληψη, στο σκάφος επιβιβάστηκαν τουλάχιστον 10 άτομα των ειδικών δυνάμεων των Εμιράτων, που έφτασαν με ελικόπτερο.
Η πριγκήπισσα μεταφέρθηκε βίαια σε ένα από τα πλοία παρά το γεγονός ότι ζήτησε άσυλο και αρνήθηκε να επιστρέψει στα Εμιράτα. Το Nostromo μεταφέρθηκε στη ναυτική βάση Φουτζάιρα των Εμιράτων, συνοδευόμενο από το πολεμικό πλοίο των Εμιράτων Baynunah. Σύμφωνα με την Ράντα Στίρλινγκ, αυτή έλαβε το τελευταίο φωνητικό μήνυμα της Λατίφα κατά τη διάρκεια της επιδρομής. Η Λατίφα σε κατάσταση πανικού, της είπε: «Ράντα σε παρακαλώ βοήθησε με, υπάρχουν άντρες έξω» και η ίδια είπε ότι είχε ακούσει πυροβολισμούς. Από τότε και μετά η επικοινωνία με το Nostromo κόπηκε.
Η γνωστοποίηση του γεγονότος
Στις 9 Μαρτίου 2018, η Daily Mail ανέφερε για την εξαφάνιση του Nostromo και των επιβαινόντων, μετά από επικοινωνία της με εκπροσώπους της πριγκήπισσας. Το 39 λεπτών βίντεο που είχε καταγράψει πριν από την απόπειρα διαφυγής, για να κυκλοφορήσει σε περίπτωση που η ζωή της ήταν σε κίνδυνο, δημοσιοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 2018. Στο βίντεο, κατηγορεί τον πατέρα της για κακομεταχείριση και της αδελφής της Σάμσα, μιλώντας και για δολοφονία.
Το Φινλανδικό Εθνικό Γραφείο Ερευνών επιβεβαίωσε την εξαφάνιση της Γιαουχιάινεν και ξεκίνησε έρευνα σε συνεργασία με το φινλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο αδελφός της Γιαουχιάινεν επιβεβαίωσε τη φιλία της με τη πριγκήπισσα. Στις 20 Μαρτίου 2018, το Nostromo εντοπίστηκε στο λιμάνι της Φουτζάιρα. Την επόμενη μέρα αναχώρησε για Σρι Λάνκα με τον Ζομπέρ και τους τρεις Φιλιππινέζους, όπου έφθασε στο Γκάλε στις 2 Απριλίου 2018.
Στις 22 Μαρτίου 2018, βρέθηκε η Γιαουχιάινεν, σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία υπό άγνωστες συνθήκες και προέτρεψε το Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας να τερματίσει την έρευνά του σε συνεργασία με τις αρχές του Ντουμπάι. Σύμφωνα με την οικογένειά της επέστρεψε από το Ντουμπάι στη Φινλανδία εκείνο το βράδυ.
Ο Ζομπέρ είναι πρώην αξιωματικός του γαλλικού ναυτικού και πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας DGSE μέχρι το 1993. Μετακόμισε στη Φλόριντα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 όπου ίδρυσε εταιρεία με ψυχαγωγικά υποβρύχια. Στη συνέχεια μετακόμισε την εταιρεία του στα Εμιράτα, με την επωνυμία Exomos, η οποία στην οικονομική κρίση του 2008 χρεοκόπησε. Ο Ζομπέρ κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση από δικαστήριο του Ντουμπάι και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών και σε επιστροφή των χρημάτων, αλλά έφυγε κρυφά από τα Εμιράτα και εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα. Παρόλο που συνελήφθη στην κατάληψη του γιοτ και μετήχθη στα Εμιράτα, αφέθηκε ελεύθερος.
Τον Δεκέμβριο 2018, η Ελεν Ζομπέρ, η Αμερικανίδα πρώην σύζυγος του Ζομπέρ, Έλεν, δήλωσε στην ιστοσελίδα Daily Beast ότι ο ίδιος και η Ράντα Στίρλινγκ είχαν επαφή με την πριγκήπισσα για πέντε χρόνια και σκαρφίστηκαν το κόλπο εξαφάνισής της. Σύμφωνα με την Έλεν, «όλο το σχέδιο ήταν ο Ερβ να την βοηθήσει να ξεφύγει και μόλις την έβγαζε από τα Εμιράτα, η κόρη θα έλεγε στον μπαμπά της ότι θέλει τρία εκατομμύρια δολάρια αλλιώς θα μιλούσε στα Μίντια». Σύμφωνα με την Έλεν, «Ήταν απάτη, ένα διεφθαρμένο σχέδιο που πήγε στραβά».
Η επίσκεψη της Ρόμπινσον
Μετά την αποτυχημένη απόδρασή της το 2018, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, η πρώην Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μαίρη Ρόμπινσον επισκέφθηκε την Λατίφα και δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες των δύο. Η Ρόμπινσον μετά είπε ότι η πριγκήπισσα «προβληματίστηκε» και «μετάνοιωσε» για τις προσπάθειές της να δραπετεύσει. Η αναφορά της Ρόμπινσον επικρίθηκε από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ρόμπινσον πραγματοποίησε την επίσκεψη μετά από αίτημα της οικογένειας, (σύμφωνα με ανακοίνωση της διπλωματικής αποστολής των Εμιράτων στη Γενεύη) που στάλθηκε στο Γραφείο Ειδικών Διαδικασιών του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ. «Τα έγγραφα ανταποκρίνονται και αντικρούουν ψευδείς ισχυρισμούς που έχουν γίνει σχετικά με την Αυτού Υψηλότητα, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία ότι είναι ζωντανή και ζει με την οικογένειά της στο Ντουμπάι», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ωστόσο, στο επεισόδιο του BBC, η Ρόμπινσον δίνει διαφορετική περιγραφή της συνάντησής της με τη Λατίφα. «Είχα παραπλανηθεί, αρχικά από την καλή μου φίλη πριγκήπισσα Χάγια, επειδή κι αυτή παραπλανήθηκε. Η Χάγια άρχισε να εξηγεί ότι η Λατίφα είχε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, ότι ήταν διπολική. Και μου το έλεγαν, με τρόπο πολύ πειστικό: “δεν θέλουμε η Λατίφα να περάσει περαιτέρω τραύμα”… Δεν ήξερα πώς να απευθυνθώ σε κάποιον που ήταν διπολικός. Και δεν ήθελα να της μιλήσω και να επιτείνω το τραύμα κατά τη διάρκεια ενός ωραίου γεύματος» είπε η Ρόμπινσον .
Η περίπτωση της Χάγια
Η Χάγια, στην οποία αναφέρθηκε η Ρόμπινσον, είναι η πριγκήπισσα της Ιορδανίας Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν, πρώην έκτη σύζυγος του Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ που δεν είναι μητέρα της Λατίφα. Η Χάγια έφυγε από το Ντουμπάι για το Λονδίνο με τα δύο παιδιά της το 2019. Κατέθεσε αργότερα μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για να ζητήσει την επιμέλεια των παιδιών, ηλικίας εννέα και 13 ετών, φοβούμενη απαγωγή τους από τον Σεΐχη.
Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Σεΐχης διεξήγαγε «εκστρατεία τρομοκρατίας και εκφοβισμού» εναντίον της Χάγια κι ότι διοργάνωσε απαγωγές μία των δύο θυγατέρων του στο Κέμπριτζ και της Λατίφα από διεθνή ύδατα ανοικτά της Ινδίας. «Όσον αφορά τη Σάμσα όσο και τη Λατίφα, υποστηρίζεται ότι μετά την επιστροφή τους στην επιμέλεια του πατέρα, στερήθηκαν την ελευθερία τους», ανέφερε η δικαστική απόφαση.
Ο Σεΐχης (αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Εμιράτων) δήλωσε ότι η δικαστική απόφαση ήταν μονόπλευρη. «Αυτή η υπόθεση αφορά ιδιαίτερα προσωπικά και ιδιωτικά θέματα που σχετίζονται με τα παιδιά μας. Η έφεση έγινε για την προστασία των συμφερόντων και της ευημερίας των παιδιών. Το αποτέλεσμα δεν προστατεύει τα παιδιά μου από την προσοχή των ΜΜΕ με τον τρόπο που άλλα παιδιά σε οικογενειακές διαδικασίες προστατεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ δήλωσε την ανησυχία του επειδή τα βίντεο έδειχναν «μια νεαρή γυναίκα σε βαθιά ταλαιπωρία». Αλλά όταν ρωτήθηκε εάν μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις, απάντησε: «Δεν είναι σαφές για μένα ότι θα υπήρχαν στοιχεία που να το υποστηρίζουν». Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε επίσης ότι ανησυχούσε, αλλά θα περίμενε να δει την έρευνα του ΟΗΕ. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι θα ερωτηθούν τα Εμιράτα για την πριγκίπισσα Λατίφα. «Σίγουρα θα συζητήσουμε αυτές τις νέες εξελίξεις με τα ΗΑΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ρούπερτ Κόλβιλ. Πολλά είναι τα θολά στοιχεία της υπόθεσης και μάλλον θα παραμείνουν έτσι.