ΘΕΜΑ

Η “Έρις” φέρνει κρούσματα νοσηλείες και ανησυχία

Η "Eris" φέρνει κρούσματα νοσηλείες και ανησυχία , Όλγα Μαύρου

Ανησυχία επικρατεί με την νέα υπο-παραλλαγή κορονοϊού, την Έριδα ή “Εris” όπως πολλά ΜΜΕ την αναφέρουν, παρότι πρόκειται για την θεά του ελληνικού πανθέου. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σήμερα στον ΑΝΤ1, –που μάλιστα διόρθωσε και τους δημοσιογράφους που έλεγαν “ο Έρις” και τους είπε “είναι η Έρις της Έριδος”– είπε ότι δεν αναμένεται κάποιο τρομερό κύμα που να αφορά στο γενικό πληθυσμό, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους ευάλωτους καθώς έχουν διπλασιαστεί και οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Οι θάνατοι είχαν μειωθεί στους δύο την ημέρα, αλλά έφθασαν τους τέσσερις. Οι περισσότεροι καταγράφηκαν σε άτομα άνω των 70 ετών, αλλά δυστυχώς απεβίωσαν και ασθενείς ηλικίας 60 ετών. Όπως είπε ο καθηγητής «ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας. Μας προβληματίζει γενικά, επειδή δημιουργεί στελέχη που εξαπλώνονται με ταχύτητα ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι και ανανεώνει την μικρή πιθανότητα ή έγνοια μήπως εμφανιστεί ένα πιο επικίνδυνο στέλεχος, όμως αυτό δεν είναι η Έρις όπως φαίνεται».

Για τη νέα υπο-παραλλαγή εκτιμά ότι «θα επιφέρει μια αναστάτωση το φθινόπωρο που θα μαζευτούμε στα σπίτια και θα ανοίξουν τα σχολεία, όμως δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια. Είναι ένα κρυολόγημα για αυτούς. Αυτοί που κολλούν θα πρέπει να προστατεύσουν τους ευάλωτους.  Καλό είναι να προλάβουμε και να προστατεύσουμε τους μεγάλους και τους ανοσοκατεσταλμένους». Ο ίδιος εκτιμά ότι η έξαρση δεν θα είναι τέτοια που θα δοκιμάσει το υγειονομικό σύστημα.

Στο δια ταύτα, δηλαδή αν είναι απαραίτητο να εμβολιασθούν οι ευάλωτοι, απάντησε τα εξής: «Είμαι βέβαιος ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα δώσει την συμβουλή για εμβολιασμό μέρους του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή θα πρέπει να εμβολιασθουν και οι νέοι με κάποιο σοβαρό νόσημα. Θα ειναι σύσταση για να εμβολιασθουν όπως κάθε χρόνο με τη γρίπη».

Για τα συμπτώματα είπε ότι «οι περισσότεροι έχουν απλώς πονόλαιμο, πονοκέφαλο, πυρετό και καταβολή για μια δυο μέρες, όμως οι νέοι θα πρέπει να προφυλάξουν τους ηλικιωμένους ή ευπαθείς στο περιβάλλον τους, γιατί σε έναν υπερήλικα με καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, αυτά μπορεί να τον στείλουν στο νοσοκομείο, παροξύνοντας τα βασικά του νοσήματα.Όσοι ευάλωτοι νοσήσουν πρέπει να πάνε στον γιατρό τους, να εκτιμήσει την κατάσταση και να τους συνταγογραφήσει τα αντιικά φάρμακα που φαίνεται να προφυλάσσουν σε μεγάλο βαθμό από την εκδήλωση βαρύτερης νόσου».

Υπενθυμίζεται ότι όσοι νοσούν αλλά συγκατοικούν με ευάλωτους, πρέπει να απομονωθούν –ή να απομονώσουν τους ευάλωτους. Αν αυτό είναι αδύνατον, οι ασθενείς πρέπει να κυκλοφορούν στο σπίτι με μάσκα και να προσπαθούν να μην μπαίνουν στο δωμάτιο των ευάλωτων αλλά να τηρούν και αυστηρά μέτρα υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους, όπως η τουαλέτα και η κουζίνα. Καλό είναι οι ευάλωτοι να φορούν οπωσδήποτε μάσκα όταν μένουν στο ίδιο διαμέρισμα με ασθενή και όταν κάνουν χρήση αντικειμένων ή πιάνουν χειρολαβή, να βάζουν μετά στα χέρια τους οινόπνευμα. Επίσης αν νοσήσει συγγενής ευάλωτου, ο τελευταίος σκόπιμο είναι να τηλεφωνήσει στον γιατρό του για να λάβει προληπτικά οδηγίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx