ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η “Κράκεν” φέρνει ράντζα…

Η “Κράκεν” φέρνει ράντζα…

Δραματικά έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, ενώ εμφανίστηκε και η παραλλαγή “Κράκεν”-  παρότι ο ΕΟΔΥ δεν τα γνωστοποιεί πλέον, μετά την φόρμουλα να ανακοινώνει εβδομαδιαία μια κοινή έκθεση για όλες τις ιώσεις εν γένει. Καθημερινά εισάγονται 250 ασθενείς για κορονοϊό στα ελληνικά νοσοκομεία. Εντούτοις οι κλίνες Covid μειώθηκαν κάθετα με την “κήρυξη” του τέλους της πανδημίας, και παρότι τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά, οι κλίνες παραμένουν περιορισμένες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε ράντζα ακόμη και ασθενείς με κορονοϊό. Παράλληλα αυξάνεται και η παρουσία της γρίπης, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9 ασθενείς μέχρι στιγμής.

Όσον αφορά την αμερικανική μετάλλαξη, την “Κράκεν” ή ΧΒΒ έχει εντοπιστεί και εξαπλώνεται στην Ελλάδα, αλλά είναι προς το παρόν άγνωστο αν θα κυριαρχήσει και δεν ευθύνεται για το τρέχον κύμα της πανδημίας. Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στο Open ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ. Ζαούτης, τα κρούσματα της “κράκεν” στην Ελλάδα είναι της τάξης του 1% επί του συνόλου. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτιμά ότι είναι μεν πολύ μεταδοτική «όπως όλες οι Όμικρον», αλλά δεν προκαλεί πνευμονίες και κατά συνέπεια φέρεται να απειλεί μόνον τους ιδιαίτερα ευάλωτους.

Πάντως η ΧΒΒ διαφεύγει και των εμβολίων και των φυσικών αντισωμάτων από προηγούμενες νοσήσεις, γεγονός που συνεπάγεται πολλές επαναλοιμώξεις, ακόμα και σε άτομα που έχουν “περάσει” τη νόσο προσβεβλημένοι από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον. Το εμβόλιο δεν καλύπτει ως προς την μετάδοση, αλλά όλοι ελπίζουν ότι το δισθενές (που καλύπτει για τις προηγούμενες Όμικρον) ίσως προστατεύει τους ευπαθείς από βαριά νόσο.

Εντούτοις έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 23 θανάτους την ημέρα, αριθμός που σημαίνει ότι και οι παραλλαγές της Όμικρον είναι θανατηφόρες για κάποιες ομάδες ευπαθών. Συγκεκριμένα οι νεκροί αυξήθηκαν από 141 την εβδομάδα σε 149, οι διασωληνωμένοι από 119 σε 128, και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφθασαν τις 1.630 την εβδομάδα από 1.519 την περασμένη εβδομάδα και από 1.200 την αμέσως προηγούμενη. Μετά τις γιορτές, όπως αναμενόταν λόγω των συνευρέσεων, αυξήθηκαν κατά πολύ τα κρούσματα και στις μεγάλες ηλικίες.

Το τέλος αργεί;

O καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος θεωρεί ότι το 2024 θα μπορούμε να μιλάμε στην ουσία για το τέλος της πανδημίας και ότι μέχρι τότε το πρόβλημα για τους ευάλωτους ειδικά, θα συνεχίσει να είναι οξύ. Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, είπε ότι «η Κράκεν είναι πολύ μεταδοτική και όσοι νόσησαν π.χ. το φθινόπωρο, μπορεί τώρα να ξανακολλήσουν. Θα δούμε πολλά κρούσματα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά και λόγω επαναμολύνσεων», είπε.

«Για το αν είναι πιο θανατηφόρο αυτό το στέλεχος του ιού, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να δούμε αν αυτό θα αποδειχθεί. Οι γενετικές αλλαγές δεν φαίνεται να ενέχουν καμία πιθανότητα θανατηφόρας εξέλιξης ή αύξησης της θνησιμότητας. Το λέω γιατί αυτό που περιμένω να δούμε είναι περισσότερα κρούσματα Covid, ίσως να αυξηθούν κάποιες νοσηλείες, αλλά όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν νομίζω ότι αυτό το στέλεχος θα είναι πιο θανατηφόρο», συμπλήρωσε. Για το τέλος της πανδημίας, είπε:

«Οι προβλέψεις μου το 2020 ήταν για το 2024 ή το 2025, δηλαδή ότι θα είχαμε τέσσερα ή πέντε χρόνια πανδημίας. Ελπίζω λοιπόν ότι φτάνουμε εκεί. Οι προκλήσεις, αυτές οι νέες μεταλλάξεις που είδαμε στην παραλλαγή Κράκεν, σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να μολυνόμαστε, αλλά έχουμε εργαλεία για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης από Covid. Πιθανότατα θα δούμε πολύ περισσότερα κρούσματα, αλλά όχι θανάτους. Ελπίζω ότι το 2024, οι μεταλλάξεις θα έχουν κατασταλάξει και θα είναι λιγότερο μεταδοτικές και περισσότερο ενδημικές. Η Μητέρα Φύση είναι αυτή που θα το καθοδηγήσει αυτό. Η πρόβλεψή μου είναι είτε στα τέλη του 2024 είτε το 2025, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον Covid περισσότερο ως ενδημικό φαινόμενο. Ομως θα έχουμε έως τότε πολλά κρούσματα και ασθενείς», κατέληξε.

Τα ράντζα

Στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα η Διοίκηση έβαλε ράντζα ακόμη και στις κλινικές covid όπου νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό αλλά δεν χρειάζονται διασωλήνωση. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων προσπαθούν να μετακινούν ασθενείς με κορονοϊό σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που διαθέτουν ελεύθερες κλίνες Covid, χωρίς αυτή η λύση να αποφέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Πολλοί ασθενείς παραμένουν σχεδόν δύο ημέρες σε ράντζα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών μέχρι να τους παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να διακομισθούν σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αυτό συνέβη και στην εφημερία του Σισμανόγλειου που είχε 38 ασθενείς να περιμένουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για μεταφορά. Εντούτοις δεν βρίσκεται πλέον εύκολα άδεια κλίνη σε κανένα νοσοκομεία και η αναμονή για κανονικό κρεβάτι κυμαίνεται μεταξύ μιας και δύο ημερών. Ο λόγος είναι ότι παράλληλα με τον κορονοϊό, έχουμε και το κύμα της γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία γονατίζουν από τον “κατακλυσμό” ασθενών με σοβαρές ιώσεις που χρήζουν νοσηλείας, και ο Ευαγγελισμός την περασμένη εβδομάδα αναγκάσθηκε να διακόψει ουσιαστικά την εφημερία του μέσα σε 4-5 ώρες και άρχισε να εκτρέπει τα ασθενοφόρα σε άλλα νοσοκομεία. Το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί τώρα να βάλει σε εφημερίες περιφερειακά νοσοκομεία της Αττικής για να “ανασάνουν” τα κεντρικά, όμως είναι άγνωστο αν θα αποδώσει και αυτή η “λύση” αφού τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν μετρημένες ελεύθερες κλίνες. Εξάλλου οξύτατο πρόβλημα στην εφημερία του είχε και το “Αττικόν”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx