Η “θεραπεία του Τραμπ” δόθηκε στον Ιερώνυμο; (upd)

Ιερώνυμος για τα παιδιά ομόφυλων: "Αν μεγαλώσουν και το επιθυμούν θα βαπτιστούν"

Η Πολιτεία φέρεται να φρόντισε να προμηθευτεί μικρή ποσότητα μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron και τα χορήγησε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπως είπε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, παθολόγος Ματίνα Παγώνη. Η Αρχιεπισκοπή όμως το διαψεύδει.

Ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται να πηγαίνει καλά και αναμένεται  να πάρει εξιτήριο σε λίγες ημέρες από τον “Ευαγγελισμό”. Ο Πάνος Καμμένος δεν το βρήκε πολύ “χριστιανικό” και έκανε και σχετική ανάρτηση.

kamenos12

Πότε είναι αποτελεσματική

Η θεραπεία αυτή δυστυχώς είναι αποτελεσματική μόνον στα πρώιμα στάδια, δηλαδή προτού αρχίσει η μεγάλη καταπόνηση του οργανισμού και χρειαστεί οξυγόνο ή διασωλήνωση ο ασθενής. Όμως φαίνεται πως στηρίζει αποτελεσματικά τις ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν λόγω ηλικίας ή άλλων ζητημάτων υγείας να αναπτύξουν αντισώματα, οπότε τους χορηγείται μια ένεση άπαξ με τεχνητά αντισώματα. Η οδηγία (στις ΗΠΑ όπου πήρε έγκριση για ειδική χρήση) είναι να χορηγείται σε ευπαθείς ομάδες ενηλίκων ή παιδιών άνω των 12 ετών και βάρους άνω των 40 κιλών.

Τον Οκτώβριο σταμάτησε η πειραματική χορήγησή σε βαριά νοσούντες ασθενείς τόσο των αντισωμάτων της Regeneron όσο και της ανταγωνίστριες της Eli Lilly, που επίσης παράγει τεχνητά αντισώματα. Δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες αλλά εικάζεται ότι σημειώθηκαν σοβαρές παρενέργειες σε κάποιους νοσηλευόμενους με κορονοϊό. Οι Αμερικανοί αναφέρουν  λακωνικά ότι δεν συνιστάται η χορήγηση σε βαριά νοσούντες «γιατί μπορεί τα αντισώματα να προκαλέσουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα». Αυτό το αναφέρει η άδεια “κυκλοφορίας” του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και για τα αντισώματα της Regeneron και για της  Eli Lilly.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα

Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, η θεραπεία θα είναι σχετικά ευρύτερα διαθέσιμη τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, ανάλογα με τη συμφωνία που θα κλείσει η Κομισιόν με τη Regeneron. To ενέσιμο φάρμακο που περιέχει δύο ουσίες ή δύο “έτοιμα” αντισώματα, πήρε ειδική έγκριση στις ΗΠΑ για χρήση σε ειδικές ομάδες, αλλά ακόμη δεν έχουμε “πράσινο φως” από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου παρότι η αμερικανική εταιρεία υπέβαλε αίτηση άδειας στον προαναφερθέντα οργανισμό στις 8 Οκτωβρίου. Παρόμοιο σκεύασμα ετοιμάζει και το γερμανικό νοσοκομείο Charite (γνωστό στην Ελλάδα κυρίως επειδή εκεί νοσηλεύθηκε ο Ρώσος αντικαθεστωτικός Ναβάλνι).

Μπορεί η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με τη Regeneron  να οφείλεται στον πάντα πιο “δύσκολο” σε εγκρίσεις Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, αλλά μπορεί και να οφείλεται στο ότι ασκούνται πιέσεις να προτιμηθεί το γερμανικό φάρμακο που δεν είναι όμως ακόμη έτοιμο. Όταν η Regeneron είχε αρχίσει δοκιμές σε 26 άτομα με τα δικά της τεχνητά αντισώματα, οι Γερμανοί ακόμα δοκίμαζαν τα δικά τους τεχνητά αντισώματα σε ποντίκια. Η Regeneron πήρε προ τριημέρου άδεια στις ΗΠΑ μετά την χορήγηση του φαρμάκου της σε περίπου 799 άτομα και όταν το σκεύασμα είχε δοθεί στον Τραμπ αρχές Οκτωβρίου, τότε είχε χορηγηθεί σε 275  εθελοντές.

Η έρευνα

Τα τεχνητά αντισώματα που μιμούνται τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός για να προστατευθεί από τον συγκεκριμένο κορονοϊό ονομάζονται casirivimab και imdevimab. Χορηγούνται συγχρόνως με ενδοφλέβια ένεση. Σύμφωνα με την έρευνα που εξασφάλισε στη Regeneron την έγκριση κυκλοφορίας, 266 φορείς πήραν την χαμηλή δόση, 267 υψηλότερη και 266 πήραν placebo (ανενεργό σκεύασμα προς σύγκριση παρενεργειών και αποτελεσματικότητας).

Οι ενέσεις έγιναν μέσα στις πρώτες τρεις μέρες από το διαγνωστικό τεστ που τους κατέταξε στους φορείς και όλοι οι εθελοντές παρουσίαζαν από ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Μέσα στις επόμενες 28 ημέρες ερευνήθηκε πόσοι από αυτούς χρειάστηκαν νοσηλεία. Από όσους πήραν το φάρμακο και ανήκαν στις ευάλωτες ομάδες υψηλού κινδύνου πήγε στο νοσοκομείο το 3% ενώ από τις ίδιες ομάδες που είχαν πάρει την ψευδο-ένεση πήγε το 9%. Όλοι όσοι χρειάστηκαν νοσηλεία, έφεραν πάντως το ίδιο ιικό φορτίο ανεξαρτήτως του αν είχαν πάρει τη χαμηλή ή την υψηλότερη δόση αντισωμάτων.

Η Αρχιεπισκοπή διαψεύδει

«Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος δεν είχε, και δε δέχθηκε, προνομιακή μεταχείριση για τη θεραπεία του από κορωνοϊό», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης, κάνοντας λόγο για «τέρας του λαϊκισμού» που κάποιοι εκτρέφουν. «Στον Αρχιεπίσκοπο χορηγήθηκε και χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία που ακολουθείται για τους προσβληθέντες από κορωνοϊό ασθενείς αυτής της ηλικίας με το αυτό ιστορικό. Και στην περίπτωσή του, δηλαδή, εφαρμόσθηκαν και εφαρμόζονται τα αυτά πρωτόκολλα που ακολουθούνται για κάθε νοσούντα από COVID-19, ο οποίος ανήκει στην αυτή κατηγορία ασθενών».

Αυτά δηλώνει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, προσθέτοντας: «Ούτως ή άλλως, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα δεχόταν ποτέ να τύχει “εξειδικευμένης” ή “προνομιακής” μεταχείρισης, τόσο λόγω της ιδιότητάς του όσο, κυρίως, λόγω του χαρακτήρα του. Σε κάθε πτυχή της διαδρομής και της πορείας του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πορεύθηκε και πορεύεται με τα ίδια δικαιώματα και με τις ίδιες υποχρεώσεις που έχει κάθε πολίτης σε αυτόν τον τόπο. Πλην, όμως, το ράσο που φέρει τον καθιστά, προφανώς, όπως άλλωστε και κάθε κληρικό στην πατρίδα μας, πιο βολικό και πιο εύκολο στόχο για τους ολίγους, πλην όμως ποικίλους ελεύθερους σκοπευτές».

Επέμεινε ότι πρόκειται για fake news σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και ότι «επιστήμονες, αλλά και λοιποί παρατρεχάμενοι, παράγοντες, αναλυτές, σχολιαστές και παντός είδους κήνσορες, είδη, δυστυχώς, ενδημικά στην Ελλάδα, οι οποίοι ούτε γνωρίζουν τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς ούτε τον παρακολουθούν προσωπικά, καθώς δεν είναι οι θεράποντες ιατροί του, καλόν είναι να ασχολούνται με τις όποιες εργασίες τους και να μην περιφέρουν στη δημόσια σφαίρα την άγνοια, την ασχετοσύνη και τις μυθοπλασίες τους, μαζί με την ακόρεστη επιθυμία για προβολή τους.

»Γιατί, το μόνο που “πετυχαίνουν”, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, είναι να εκθρέφουν το τέρας του λαϊκισμού, να δηλητηριάζουν την ίδια την κοινωνία και να διχάζουν, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή που μόνον ενωμένοι γύρω από τις κοινές αρχές και αξίες, που μας συνέχουν ως Έλληνες, μπορούμε να υπερνικήσουμε, όπως και θα το επιτύχουμε, και αυτή την εθνική δοκιμασία της πανδημίας».

Και η διευθύντρια  ΜΕΘ του Ευαγγελισμού

«Δεν υπήρχε κανένα φάρμακο που να ήρθε από την Αμερική ούτε για τον έναν ούτε για τον άλλον Αρχιεπίσκοπο», ξεκαθάρισε σε δηλώσεις της το πρωί της Τετάρτης η Διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” Αναστασία Κοτανίδου, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έλαβε ειδικό φάρμακο για τον κορονοϊό από τις ΗΠΑ. «Τα θεραπευτικά μέσα που ακολουθούν όλοι οι ασθενείς στην Ελλάδα αυτό το διάστημα, ακολουθήθηκαν και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Και ευτυχώς ο ένας ήδη πήγε στο σπίτι του και ελπίζω ότι πολύ σύντομα και ο άλλος θα καταφέρει να εξέλθει», πρόσθεσε η ίδια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι