Η “Βαριάντα” της Νατάσσας Καραμανλή – Αποκαλύπτει ΜeToo της διπλανής πόρτας
19/08/2022Τα πρώτο βιβλίο της το πήρα βλέποντας το όνομα, “Νατάσσα Καραμανλή” από περιέργεια, για να διαπιστώσω ότι επρόκειτο για την απόλυτη συνωνυμία, αλλά καμιά σχέση η Θεσσαλονικιά συγγραφέας με τις 11 και παραπάνω βραβεύσεις για μια πορεία που έχει στο ενεργητικό της, με ποίηση, θέατρο, δημόσιες σχέσεις, μουσική, μάρκετινγκ, πεζογραφία, ταξίδια, με την Νατάσσα γιατρό, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο τίτλος, επίσης αινιγματικός για κάποιον που δεν ξέρει σκάκι, “Βαριάντα”.
Είναι όμως και προκλητικός για αυτόν που ξέρει σκάκι κι αναρωτιέται πως μπορεί να συνδέεται με αληθινές ιστορίες των ηρωίδων, αλλά με ξεχωριστή αφήγηση και πλοκή. Το ενδιαφέρον μεγαλύτερο αφού οι γυναίκες που κατοικούν στο βιβλίο είναι πραγματικές: Έχουν βιώσει την κακοποίηση, τα βασανιστήρια της ψυχής και του κορμιού τους, που είναι πέρα για πέρα αληθινά, δοσμένα στις πραγματικές διαστάσεις, χωρίς πρόθεση για την εξυπηρέτηση μιας πιο ενδιαφέρουσας πλοκής.
Κι όμως «κινούμενη άμμος τα περιστατικά», «ανοίγοντας τα τσίγκινα κουτιά της μνήμης» με «εκείνο το βερνίκι της μισαλλοδοξίας», «διάφανη η μοναξιά και οι πληγές αόρατες» ζητούσαν «αφρισμένη εκδίκηση», «βύζαιναν με δάκρυα, τις σιωπές», «έβγαζαν ένα δικό τους ουρλιαχτό», «βασανιστικοί θάνατοι, γρίφοι σε αχαρτογράφητα νερά», «έκαιγαν οι ματιές, αγρίμια αδηφάγα πριν την τελική μονομαχία», ενώ «ανυπεράσπιστο κλάμα ήταν η σάλπιγγα ενός τυχοδιώκτη Άγγλου»…
Η πρόταση είναι συρραφή κάποιων αποσπασματικών παραγράφων της συγγραφέως, που μας χάρισε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο και το αφιερώνει στην κάθε “ανώνυμη” γυναίκα των ειδήσεων είτε λέγεται Γαρυφαλλιά, Καρολάιν, Ντόρα, Μόνικα κ.α. σε κάθε γυναίκα που μετατράπηκε σε στατιστική, σ΄ ένα ψυχρό αριθμό, σε μια χρονολογία σκαλισμένη σε λευκό μάρμαρο…
Ένα βιβλίο για τις γυναίκες-θύματα
Αφιερώνεται στις γυναίκες που καταγγέλλουν τη βία σε κάθε μορφή της σπάζοντας την σιωπή, στις γυναίκες που μαθαίνουν πως η αγάπη δεν σκοτώνει, πως η ζήλια δεν κρατά μαχαίρι, πως το σώμα τους είναι ναός κι όχι πεδίο βολής! Ένα βιβλίο πολυδιάστατο, ιδιαίτερο, νοιώθεις, το ουρλιαχτό, την τραγικότητα, την συναισθηματική καταρράκωση, τα συντρίμμια της ψυχής, την ανάγκη για θαλπωρή, για στήριξη, σ αυτή την περίκλειστη ζωή με τις πικρές αλήθειες.
Διαβάζοντας το ως ουδέτερη αναγνώστης, ήταν φορές που χλώμιασα, αντάριασα, κοκκίνισα από ντροπή, γέλασα, πάγωσα, δάκρυσα, χάιδεψα νοερά τις ηρωίδες, “έφτυσα” τους κακοποιητές, έψαξα λόγους συγχώρεσης για την πρωταγωνίστρια, να ανακαλύψω την σωστή βαριάντα μέσα από τις τόσες παράξενες εγκιβωτισμένες ιστορίες που η ζωή, ή η μοίρα φέρνει, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν έπληξα, δεν προσπέρασα αδιάφορα όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα.
Καμάρωσα αυτή την δυναμική στο λόγο και την οπτική της, συγγραφέα, που τόσο επιδέξια έπλασε σαν μύθο τα όσα τραγικά έφερε η ζωή ξεχνώντας να χαϊδέψει την ομορφιά, την λεβεντιά, αλλά δίνοντας με αλήθεια τα μηνύματα τους που συνθέτουν μικρούς κόκκους αισιοδοξίας για να πορευτούν τα θύματα στο αύριο.
Συγκλονίζει η “Βαριάντα”
Ζωοδότρα η οπτική της, η ελπίδα καραδοκεί για ένα happy end, για την δικαίωση που θέλεις ναρθεί. Τα τόσο διαφορετικά χρώματα της πανσελήνου, τα πεφταστέρια, η καθηλωτική και θριαμβευτική γραφή της ταξιδεύουν το νου στην κοινωνία του σήμερα, αλλά αναρωτιέμαι, μόνο του σήμερα, ή και του χθες, βουβή, πνιγμένη στην σιωπή, ή και του αύριο, για όσους δεν διδάχθηκαν αξίες, συντροφικότητα, μοίρασμα, ένας κόσμος ενοχές, απίθανα σκηνικά βιτρίνας καθωσπρεπισμού, ξεθωριασμένων βλεμμάτων σε δρομολόγια μνήμης, που τόσο επιδέξια, χαρτογραφεί η συγγραφέας.
Σ΄ αυτό τον πληθωρικό Αύγουστο της καλοκαιρινής ραστώνης κι όχι μόνο, ξεφυλλίστε την “Βαριάντα” της Νατάσσας Καραμανλή, θα νιώσετε το σφυγμό του Μe Τoo, που μας έχει απασχολήσει σε επώνυμες περιπτώσεις και στην Ελλάδα, που έχει διαστάσεις στην καθημερινότητα, αλλά εύκολα κι επιδερμικά πολλές φορές το ξεχνάμε…
Αφοσιωθείτε στις αράδες των 370 σελίδων και νιώστε το μεγαλείο μιας γραφής που συγκλονίζει, όταν ξέρει να σε παρασύρει σε ψιθύρους απίθανους μιας ζοφερής πικρής ζωής για κάποιους που είναι ίσως και δίπλα μας. Πρόταση, χαρίστε το σαν μια αγκαλιά αγάπης και θα βρει αποδέκτες που θα σας ευγνωμονούν.