Μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο επερχόμενος “Ιανός”

Στο ρυθμό του "Μπάλλου" χορεύει και η Αθήνα – Τα μέτρα προστασίας

Η ΕΜΥ ενημέρωσε ότι από την Πέμπτη η χώρα θα πληγεί από κύμα έντονης κακοκαιρίας που ονομάστηκε “Ιανός”. Επ’ αυτού έγινε  στις 15:00 σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη) και έκτακτη σύσκεψη στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Την συγκάλεσε ο  υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται. Στη σύσκεψη μετείχαν και στελέχη από την Αεροπορία, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κλείσουν ακόμα και σχολεία ως προληπτικό μέτρο, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από την καταστροφή στην Εύβοια, όπου η Πολιτική Προστασία διαμαρτυρήθηκε πως οι μετεωρολόγοι δεν την είχαν ενημερώσει εγκαίρως για αυτή την αφύσικη έντονη βροχόπτωση. (Η σύσκεψη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και θα υπάρξει update με ό,τι νεότερο).

«Θα πρέπει να σεβαστούμε και να ζυγίσουμε καλά τον Ιανό, ο οποίος φέρνει ισχυρές βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και έντονο στροβιλισμό αλλά και κεραυνούς με συνέπεια να απελευθερωθούν μεγάλα ποσά ενέργειας», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Ο κ. Ζερεφός μάλιστα είπε ακόμη πως ένας κεραυνός αρκεί για να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική ενέργεια ολόκληρη την Πελοπόννησο και για αυτό απηύθυνε έκκληση σε κολυμβητές αλλά και παραθεριστές να προσέχουν πολύ. «Το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τους γνωστούς κυκλώνες που δημιουργούνται στους ωκεανούς», είπε ο καθηγητής, ενώ σημείωσε ότι η διάρκεια του θα είναι μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου για τη χώρα μας, ωστόσο δεν απέκλεισε να σημειωθούν και πλημμύρες, ικανές να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα σε περιοχές.

Δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι ο  “Ιανός” θα μετατραπεί σε μεσογειακό κυκλώνα, σαν εκείνον που έπληξε τη χώρα τον Σεπτέμβρη του  2018. Η πιθανότητα επανεμφάνισης μεσογειακού κυκλώνα που θα επηρεάσει τη χώρα μας θεωρείται από τους ειδικούς πολύ μικρή, γιατί οι περισσότεροι σχηματίζονται στη δυτικη Μεσόγειο. Όμως μπορεί να “χτυπήσει” και στην ανατολική Μεσόγειο κυκλώνας μια φορά το χρόνο.

Πού και πότε θα “χτυπήσει”

Έντονη επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη το απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματα της), ενώ την Παρασκευή αναμένεται το ίδιο και για την Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τις δυτικές Κυκλάδες (Κέα, Μακρόνησος, Κίμωλος, Κύθνος, Σίφνος, Σέριφος). Το Σάββατο τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και πάλι την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Διαρκή ενημέρωση προσφέρει και η ιστοσελίδα της ΕΜΥ που έχει και τον τρέχοντα ανά πάσα στιγμή καιρό σε εικονίδιο με τίτλο “ο καιρός τώρα” και έχει προγνώσεις για διάφορες περιοχές, σε περίπτωση που κάποιος σκοπεύει να ταξιδέψει. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τι χρειάζεται προσοχή

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, καλό είναι:

  • Να ασφαλιστούν στις βεράντες και στις ταράτσες ή στις αυλές αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιώνονται οι πολίτες ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών τους δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά -έχουν πλημμυρίσει και ρετιρέ…
  • Να αποφεύγουν πεζοί ή οδηγοί να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Κίνδυνος από κεραυνούς υπάρχει και στην ύπαιθρο ηπειρωτικών περιοχών
  • Να προφυλάσσονται κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης, καταφεύγοντας σε κτίρια ή αυτοκίνητα και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν η καταιγίδα έχει σίγουρα περάσει.
  • Να προστατεύουν από την κακοκαιρία και τα ζώα, των οποίων έχουν την ευθύνη, γιατί τραυματίζονται από το χαλάζι ή μπορεί να παρασυρθούν από τα χειμαρρώδη όμβρια.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Είναι ασφαλέστερο να περπατά κανείς κοντά στον τοίχο και όχι στην άκρη του πεζοδρομίου.
  • Προμήθειες που είναι κάποιος βέβαιος ότι θα χρειαστεί, να μην τις αφήσει για τις μέρες που προβλέπονται ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • Τα αυτοκίνητα να σταθμεύονται σε σχετικά ασφαλή σημεία ή και με “τάκο” στη ρόδα, αν πρόκειται για κατωφέρεια.

Οι “ιρλανδικές διαβάσεις”

Οι περισσότεροι ντόπιοι γνωρίζουν τις “ιρλανδικές διαβάσεις” της περιοχής τους, αλλά όχι οι περαστικοί. Πρόκειται ουσιαστικά για πρόχειρες διαβάσεις με ασφαλτόστρωση σε χειμάρρους, οι οποίες έγιναν για να εξυπηρετούνται τα καλοκαίρια τα αυτοκίνητα χωρίς πολυδάπανες γέφυρες. Όμως όταν αρχίζει να βρέχει, ή ακόμα και το καλοκαίρι με ένα γερό μπουρίνι, γίνονται πολύ επικίνδυνες γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ρέματα.

Ονομάστηκαν ιρλανδικές, επειδή φέρονται να τις “εφηύραν” οι Ιρλανδοί στον πόλεμο με τους Άγγλους. ‘Οταν έβρεχε ένας ξενομερίτης δεν ήξερε ότι κάτω από το ρέμα υπάρχει διάβαση που εξυπηρετεί στο πέρασμα οχημάτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι