ΣΧΟΛΙΟ

Η τηλεπερσόνα-λογοκριτής και η “γαργάρα” των συστημικών Μίντια…

Η τηλεπερσόνα-λογοκριτής και η "γαργάρα" των συστημικών Μίντια..., Κόμπρα

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε και εάν σας αρέσει η σάτιρα του κωμικού Χριστόφορου Ζαραλίκου. Δεν είναι πολύ του γούστου μου, αλλά αυτό δεν θα με κάνει να μιμηθώ τα συστημικά Μίντια που “κατάπιαν” αμάσητο αυτό που συνέβη στην παράστασή του. Ο Ζαραλίκος, λοιπόν, δέχτηκε την οργή της τηλεπερσόνας Σάσας Σταμάτη, η οποία, συνοδευόμενη από “φουσκωτούς” –σύμφωνα με τις μαρτυρίες– με το έτσι θέλω και το γνωστό ύφος “ξέρεις ποια είμαι εγώ ρε” διέκοψε το stand up comedy σόου του!

Ο λόγος; Από ότι λένε οι παριστάμενοι, ήταν κάποια σατιρικά σχόλια του Ζαραλίκου για τον γνωστό μεγαλο-επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Το επεισόδιο προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπεραμύνθηκε «της ελευθερίας της έκφρασης», μιλώντας για πράξη με «χαρακτηριστικά αυτοδικίας», ενώ σε αυστηρότερους τόνους κινήθηκαν οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στον αντίποδα, η Σταμάτη εμφανίστηκε, με το γνωστό “τουπέ” ύφος της, απολύτως αμετανόητη.

Ισχυρίστηκε πως αντέδρασε γιατί ένιωσε να «προσβάλλονται οι Αρβανίτες και οι Μανδραίοι, βλέποντας μάλιστα την ίδια στιγμή να προβάλλονται σε video wall εικόνες από την καταστροφική πλημμύρα, που συνεχίζει να μας πονάει τόσα χρόνια μετά», ισχυρισμοί που ομολογούμε πως δεν μας διαφώτισαν ιδιαίτερα για τα αίτια του απίστευτου αυτού επεισοδίου. Επιπλέον, ούτε λίγο ούτε πολύ, αντί μιας συγνώμης, ζήτησε… και τα ρέστα από τα πολιτικά κόμματα, που έκαναν το αυτονόητο: διαμαρτυρήθηκαν και δεν “στάθηκαν προσοχή” στην τηλεπερσόνα!

Δεν γνωρίζω αν η Σταμάτη θίχτηκε από την σάτιρα του Ζαραλίκου για τους… Αρβανίτες ή για τον μεγαλο-επιχειρηματία, όπως υποστήριξε ο κωμικός κι αυτό μου φαίνεται πιο πιθανό. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως η ελευθερία της τέχνης και το δικαίωμα στην σάτιρα είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για να αφεθούν σε τραμπουκισμούς μίας τηλεπερσόνας, η οποία από τα ξεκατινιάσματα της στα τηλεοπτικά πάνελ, ξαφνικά το είδε λογοκριτής των πάντων. Σε λίγο θα ζητήσει οι κωμικοί να την ενημερώνουν προκαταβολικά ποιους πρόκειται να σατιρίσουν!

Κάθε δημόσιο πρόσωπο είναι εκτεθειμένο στην σάτιρα, όπως είναι οι αρχηγοί των κομμάτων, οι δημοσιογράφοι, οι celebrities, οι επιχειρηματίες, οι τηλεπερσόνες κτλ. Δηλαδή να λέμε ευτυχώς που την γλίτωσαν ο Γιώργος Μητσικώστας, οι απίστευτες μιμήσεις του οποίου κυριολεκτικά τσάκιζαν κόκαλα, ή ο Λάκης Λαζόπουλος.

Η βίαιη παρεμπόδιση παραστάσεων δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Το 2017 και το 2012 παραθρησκευτικές οργανώσεις είχαν προσπαθήσει να εμποδίσουν τις παραστάσεις “Ώρα του διαβόλου” στην Θεσσαλονίκη και “Corpus Christi” στο θέατρο “Χυτήριο” στην Αθήνα, συνοδευόμενες, μάλιστα, από στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Το δύο περιστατικά (ειδικά το “ντου” στο “Χυτήριο”) είχαν επικριθεί εκτενώς και έντονα από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης και πολύ σωστά. Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με την έφοδο της Σταμάτη και των “φουσκωτών” φίλων της. Το επεισόδιο δεν έπαιξε ούτε καν ως είδηση στα περισσότερα συστημικά Μέσα, την στιγμή που έχει βουίξει όλο το Internet! Οι ίδιοι θα είχαν φρυάξει εάν είχαν απέναντι όχι τη Σταμάτη και ό,τι νομίζουν ότι εκπροσωπεί, αλλά π.χ. κάποιους “ντεμοντέ” διαμαρτυρόμενους.

Μήπως σας λέει κάτι αυτό για την ελληνική δημοσιογραφία;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι