Η υπερβατική διάσταση του Covid-19 και η μεταφυσική της πανδημίας

Αντεπίθεση από Κίνα σε ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού

Χωρίς αμφιβολία ο Covid-19 αποτελεί μια πρωτοφανή ιδιαιτερότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν είναι μόνο η διάδοσή του με τα σταγονίδια της ομιλίας, αλλά και η διάδοσή του μέσω του αέρα! Εισβάλλει στο σώμα για να το πνίξει. Σκοτώνει την όσφρηση, μερικές φορές και την αφή, κι αν το σώμα επιβιώσει ο Covid-19 αφήνει πάνω του τραύματα, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Όλα αυτά προσδίδουν ένα υπερβατικό χαρακτήρα στον ιό Covid-19.

Την υπερβατικότητα αυτή μπορεί να την διαγνώσει κανείς πέρα από το ατομικό και στο παγκόσμιο κοινωνικό επίπεδο. Όχι μόνο γιατί ο κορονοϊός προκάλεσε πανδημία, αλλά κυρίως γιατί ανέδειξε τον κοινό παρανομαστή πλουσίων και φτωχών, ισχυρών και αδύναμων, ανεπτυγμένων και υπανάπτυκτων χωρών, την ευάλωτη φύση του ανθρώπου και των συστημάτων του πολιτισμού του.

Είναι άραγε ο κορονοϊός τιμωρία του Θεού επειδή ο άνθρωπος τον κοντράρει ακόμη και στο επίπεδο της Δημιουργίας; Είναι ίσως η εκδίκηση της Γαίας, της Φύσης ή μήπως είναι κι αυτός κατασκεύασμα των εργαστηρίων του “σατανικού” μυαλού των ανθρώπων; Αν είναι κάτι τέτοιο, ο ιός “παρασκευάστηκε” για το καλό και ξέφυγε από λάθος ή πρόκειται για ένα είδος βιολογικού όπλου για τον αποδεκατισμό ανεπιθύμητων πληθυσμών… Όλα αυτά καθιστούν στο ανθρώπινο φαντασιακό τον Covid-19 υπερβατικό.

Δεν είναι τυχαίο που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας, σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό “Scandinavian Journal of Public Health” επισημαίνουν ότι ο κύκλος της πανδημίας θα κλείσει «με “ανοσία αγέλης” η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό, έκθεση στον κορονοϊό ή συνδυασμό και των δύο».

Η “ανοσία αγέλης” γράφουν είναι μία κατάσταση, κατά την οποία ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανοσία σε ένα παθογόνο, είναι τόσο μεγάλος, που αυτό δεν βρίσκει έδαφος να διασπαρεί και σταδιακά εξαφανίζεται. Και εξηγούν ότι «λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, της μεγάλης έκτασης ασυμπτωματικής ή ήπιας  συμπτωματικής μετάδοσης, ο έλεγχος του ιού με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στον Έμπολα ή στον SARS-CoV 1 δεν είναι πιθανός».

Συνεπώς μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, αν βρεθεί, η “ανοσία της αγέλης” θα επιτυγχάνεται με τον φυσικό τρόπο και με την βοήθεια φαρμακευτικών κοκτέιλ. Σαν κι αυτό που γιάτρεψε τον Τραμπ, που πέρα από όσα ξεστόμισε βγαίνοντας από το νοσοκομείο, ήθελε να φορέσει μπλουζάκι του Superman… Κάπου εδώ αρχίζει η δημώδης μεταφυσική, αλλά και ο φονταμενταλιστικός λαϊκισμός.

Covid-19 και ύφεση 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η ύφεση και η ανεργία, έρχεται η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ για να πει ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς. Ότι η πανδημία κορονοϊού μετατρέπεται σε μεγάλη οικονομική κρίση, ενώ προειδοποίησε για την πιθανότητα εμφάνισης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Και ξεκαθάρισε πως «το σενάριο στο οποίο βρισκόμαστε δεν είναι βιώσιμο».

Ούτως ή άλλως και πριν από την πανδημία η φούσκα του παγκοσμίου οικονομικού συστήματος ήταν έτοιμη να εκραγεί. Ούτως ή άλλως το νέο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης, με τις learning machines, τα ρομπότ και τους αλγόριθμους θα σάρωνε τα πάντα. Απλώς ο κορονοϊός ήρθε ως καταλύτης να επιταχύνει τη συνάντηση του παγκόσμιου συστήματος με την πραγματικότητα.

Σε πρόσφατο κείμενό μας, επισημαίναμε πως ουσιαστικά «η παγκόσμια οικονομική ηγεσία, εμμέσως πλην σαφώς, φαίνεται ότι εγκατέλειψε προς το παρόν τη λογική της προστασίας της δημόσιας υγείας και αφήνει τις κοινωνίες στο έλεος της “ανοσίας της αγέλης”». Δηλαδή, παραδίδεται στη λεγόμενη “φυσική επιλογή”.

Κλειστό 21.00 με 06.00 το Παρίσι, συναγερμός και σε άλλες γαλλικές πόλεις, περίπου 700.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί θετικά στον SARS-CoV-2, αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα. Ρωσία: 1.369.313 κρούσματα, 23.723 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας και ημερήσιο ρεκόρ 15.150 κρούσματα. Τα νοσοκομεία της Ολλανδίας γέμισαν και στέλνουν τους ασθενείς στη Γερμανία.

Στη Γερμανία 348.557 κρούσματα με 9.734 νεκρούς και το Βερολίνο στο κόκκινο. Στη Γαλλία 30.621 το ημερήσιο ρεκόρ με 809.684 κρούσματα από την αρχή και 33.125 θανάτους. Γενικά, τα νέα κρούσματα κινούνται άνω των 120.000 την ημέρα στην Ευρώπη. Στην Ινδία πάνω από 7,4 εκ. τα κρούσματα, 112.000+ οι νεκροί…κ.ο.κ.

“Εγκεφαλική Ομίχλη”

Οι New York Times επισημαίνουν ότι: «Αφού κόλλησε κορονοϊό τον Μάρτιο, ο Μάικλ Ρέιγκαν έχασε κάθε ανάμνηση από το 12ήμερο ταξίδι του στο Παρίσι, μολονότι αυτό είχε λάβει χώρα μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα… Ομοίως η Λίζα Μιζέλ, έμπειρη νοσοκόμα σε κλινική επείγουσας φροντίδας που αρρώστησε με Covid-19 τον Ιούλιο, πιάνει τον εαυτό της να ξεχνά καθημερινές πρακτικές θεραπείας και διαδικασίες ελέγχου εργαστηρίου…

Το φαινόμενο γίνεται πλέον γνωστό ως “εγκεφαλική ομίχλη Covid” είναι μια μορφή εγκεφαλοπάθειας (σύγχυση, ντελίριο και άλλα είδη αλλοιωμένης νοητικής λειτουργίας)… Μια γαλλική έρευνα τον Αύγουστο σε 120 ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί βρήκε ότι, μήνες μετά, το 34% παρουσίαζε απώλεια μνήμης και το 27% είχε προβλήματα συγκέντρωσης».

Ο βομβαρδισμός της παγκόσμιας κοινής γνώμης με τα συνεχώς αυξανόμενα ανησυχητικά νέα διαμορφώνει σχιζοειδείς καταστάσεις. Ο τρόμος κυκλοφορεί στους δρόμους, παντού. Οι εκκλήσεις για “ατομική ευθύνη” και για νέα αυστηρότερα μέτρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζονται. Όλοι τα έχουν χαμένα και τα συστήματα προσαρμόζονται… στη χαοτική πλέον κατάσταση που διαμορφώνεται.

Κάπως έτσι, γράφαμε τις προάλλες, «πολλαπλασιάζονται διεθνώς οι ενδείξεις για μια άλλοτε ηχηρή κι άλλοτε σιωπηρή επιστροφή των πολιτών στην πολιτική. Πρόκειται για μία από τις πάμπολλες αστάθμητες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού που αναμένεται να ενταθούν συνολικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα»… «Ο κορονοϊός λειτουργεί ως καταλύτης στην αναθεώρηση όλων των αξιών».

Αναδιάταξη αξιών 

Με δυο λόγια, ο κόσμος εισέρχεται σε μια μεταφυσική φάση με την αναζήτηση της θεμελιώδους φύσης της ύπαρξης, σε μια οντολογική ενδοσκόπηση και αναδιάταξη των αξιών και των ανθρώπινων σχέσεων. Η επιστήμη έχει να δώσει ταυτόχρονα πολλές μάχες για την αξιοπιστία και το κύρος της, αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότητά της.

Στο προαναφερθέν κείμενο εκτιμούσαμε ότι όλοι, «θα ξανασκεφτούν τα πάντα με το νέο βλέμμα της ζωής, πιο διεκδικητικά, όχι απλά μέσα από το ένστικτο της επιβίωσης. Ο κορονοϊός δεν αφύπνισε απλά τον κόσμο, τον έθεσε σε επιθετική διάταξη. Σαν καταλύτης έρχεται να μεταλλάξει το σύστημα προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συλλογική ευφυΐα και την αποφασιστικότητα στο ιστορικό momentum», καταλήγαμε.

Σε κάθε περίπτωση, οι ταξικές διαφορές θα οξυνθούν ενδεχομένως σε ακραίες μορφές κι αυτό θα έχει συνέπειες. Ήδη, προ κορονοϊού, οι παγκοσμιοποιημένες ελίτ και η ανώτερη υπαλληλία τους κλείνονται στις ρεζέρβες τους μέσα στις μητροπόλεις (Κριστόφ Γκιλουί). Οι γκετοποιήσεις ένθεν κι εκείθεν πιθανότητα θα προσλάβουν νέες διαστάσεις και χαρακτηριστικά. Και όπως προείπε (πρωτοτραγούδησε καλύτερα) ο Ahmad Jamal -ήδη από το 1973- «The World Is A Ghetto».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι