ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ιατρικό μυστήριο για 16χρονη που είχε νοσήσει από Covid

Ιατρικό μυστήριο για 16χρονη που είχε νοσήσει από Covid, Όλγα Μαύρου

Προβληματίζονται από χθες στο νοσοκομειο της Λάρισας με το περιστατικό μιας εφήβου, η οποία διακομίσθηκε σε κακή κατάσταση στο νοσοκομείο και διασωληνώθηκε αμέσως. Η 16χρονη είχε νοσήσει πριν από δύο μήνες. Με την εισαγωγή οι γονείς είπαν ότι το πρώτο rapid test που έκαναν βγήκε θετικό. Στο νοσοκομείο έγινε επίσης rapid test εν αναμονή των αποτελεσμάτων του PCR TEST (μοριακού ελέγχου) και βγήκε επίσης θετικό.

Όμως το μοριακό τεστ βγήκε αρνητικό. Οι γιατροί διασωλήνωσαν το κορίτσι επειδή είχε πολύ έντονα συμπτώματα και προχώρησαν και σε δεύτερο μοριακό τεστ, που δεν ξέρουμε ακόμη αν βγήκε θετικό ή αρνητικό. Ενδέχεται το κορίτσι να παρουσίασε άσχετο πρόβλημα προς τον κορονοϊό και να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας για άλλους λόγους. Όμως ενδέχεται και να πρόκειται για επιπλοκή της αρχικής προ διμήνου νόσου, που τώρα εκδηλώθηκε με σοβαρά συμπτώματα.

Τέλος, μπορεί να πρόκειται για συνδυασμό, δηλαδή το παιδί να αντιμετωπίζει επιπλοκές από κάποια νέα λοίμωξη που βρήκε τον οργανισμό του αποδυναμωμένο από την πρώτη νόσηση. Εν τω μεταξύ αν και τα 2.831 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι λίγα (λόγω των περιορισμένων τεστ που γίνονται τα Σαββατοκύριακα), οι νεκροί του τελευταίου 24ώρου έφθασαν τους 91 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 359, κατά 8% αυξημένες σε σύγκριση με χθες.

Η μεγαλύτερη αγωνία είναι το τι έχει να γίνει με τα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, αφού αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ είναι ήδη δυσεύρετες σε όλη την Ελλάδα και η Όμικρον δεν έχει κάνει ακόμη στον τόπο μας αισθητή την παρουσία της. Αν δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως είναι λογικά αναμενόμενο, αυξηθεί μετά την Πρωτοχρονιά, θα αυξηθούν και οι θάνατοι.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Αυτό καθώς ανεξαρτήτως της πολιτικολογίας για τη μελέτη Τσιόδρα και ποιοι την έλαβαν ή όχι (περί αυξήσεως της θνητότητας όταν υπάρχει κορεσμός στις ΜΕΘ), είναι αδιαμφισβήτητο διεθνώς επιστημονικό δεδομένο, ότι όταν γεμίζουν οι μονάδες εντατικής, οι θάνατοι σχεδόν διπλασιάζονται. Ο κόσμος, όμως, έχει κουρασθεί και αυτό φαίνεται από κάτι πολύ απλό και δυσοίωνο συνάμα: ενώ διατέθηκαν δύο self test δωρεάν σε όλους τους ενηλίκους, ώστε να ελεγχθούν πριν πάνε σε γιορτινά τραπέζια, τα παρέλαβε σχετικά μικρό ποσοστό και έμειναν πολλά στα αζήτητα.

Ο κόσμος αποκαρδιώθηκε, καθώς η Όμικρον εμφανίσθηκε σε μια φάση που όλοι νόμιζαν ότι πια μπαίνουμε σε περίοδο ύφεσης. Αυτή η απογοήτευση, προκάλεσε και μια κόπωση που μπορεί όμως να έχει ανυπολόγιστο κόστος μετά τα γιορτινά τραπέζια: ειδικά η Όμικρον προσβάλλει ακόμα και άτομα που έχουν κάνει και την τρίτη δόση. Όπως δείχνουν όλα, η τρίτη δόση θωρακίζει τους περισσότερους αρκετά ώστε να μη νοσήσουν βαριά, όχι όμως όλους.

Διεθνώς λαμβάνονται μέτρα ενόψει της επέλασής της, με την Ολλανδία να κλείνει εστιατόρια και μπαρ και σχολεία, την Βρετανία να προβληματίζεται για δεκαπενθήμερο μίνι lockdown, οι Γάλλοι να απαγορεύουν την δημόσια κατανάλωση αλκοόλ και τις συναυλίες, και οι Γερμανοί να βάζουν σε 14ήμερη καραντίνα όλους όσοι φθάνουν στη χώρα τους από τη Βρετανία. Μέτρα παίρνει και η Κύπρος, που όπως και η Ελλάδα, έχει πολλούς μετανάστες στην Βρετανία, και άρα άτομα που θα έρθουν ή ήρθαν ήδη στην πατρίδα τους για τις οικογενειακές γιορτές.

Στην Κύπρο η γενική κατευθυντήρια γραμμή είναι να κάνουν καθημερινά τεστ οι εισερχόμενοι και PCR τεστ τρεις μέρες μετά, ακόμα κι αν το πρώτο PCR βγήκε αρνητικό. Επίσης καλεί τους ταξιδιώτες να προσέχουν κατά την επαφή τους με ηλικιωμένους και να αυτοπεριορίζονται μέχρις ότου πιστοποιηθεί 3-4 μέρες μετά την είσοδό τους στην Κύπρο ότι είναι σίγουρα αρνητικοί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι