ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στον… παλμό της επικαιρότητας και οι ηλεκτρονικές απάτες

Στον... παλμό της επικαιρότητας και οι ηλεκτρονικές απάτες

Μετά την ενημέρωση του κοινού για τα συνήθη κόλπα των απατεώνων που θέλουν να αποσπάσουν κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, οι “επαγγελματίες” αναβάθμισαν τις τεχνικές τους και έγιναν πιο πειστικοί. Πλέον στις ηλεκτρονικές απάτες πέφτουν θύματα και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Τα περισσότερα θύματα αυτή την περίοδο είναι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων (που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με την επιδότηση καυσίμων) και ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες οικιών προς βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb).

Στην πρώτη περίπτωση ο απατεώνας τηλεφωνεί σαν ιδιοκτήτης φορτηγών που θέλει να καταθέσει στην τράπεζα την οφειλή του για καύσιμα, αλλά εν συνεχεία λέει στον βενζινοπώλη ότι η τράπεζα δεν δέχεται την κατάθεση των χρημάτων και του στέλνει ένα e-mail ζητώντας του να πατήσει σε ένα link για επιβεβαίωση. Ο επιχειρηματίας πατώντας το link βρίσκεται σε μια σελίδα που είναι σχεδόν τέλεια απομίμηση της σελίδας της τράπεζας και αυτή η πλαστή σελίδα του ζητεί να μπει στην τράπεζα με τους κωδικούς του.

Από εκεί και πέρα οι κωδικοί πέφτουν στα χέρια των απατεώνων. Αστραπιαία οι απατεώνες μεταφέρουν τότε τα χρήματα του επιχειρηματία σε δικό τους λογαριασμό, και ακολούθως σε άλλον, ώστε να μην μπορεί να ανιχνευθεί ο τελικός “εισπράκτορας”. Το ίδιο κόλπο κάνουν και με ιδιοκτήτες airbnb ή ξενοδοχείων, πάλι για πληρωμή μέσω τραπέζης. Πρόκειται ουσιαστικά για διεθνή κυκλώματα, που όμως έχουν ντόπιους “αντιπροσώπους” ώστε να μιλήσουν στο τηλέφωνο με τους επιχειρηματίες χωρίς να κινήσουν υποψίες, αφού εμφανίζονται ως Έλληνες και αυτό –για άγνωστους λόγους– κάνει τον κόσμο λιγότερο επιφυλακτικό.

Πολλοί πέφτουν θύματα επειδή η σελίδα που βλέπουν είναι σχεδόν ίδια με της τράπεζάς τους και το μόνο που τους ζητάει είναι να καταχωρήσουν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς «για την επιβεβαίωση της συναλλαγής». Άλλες φορές οι απατεώνες δηλώνουν στον επιχειρηματία ότι αγόρασαν κάτι από την επιχείρησή του ηλεκτρονικά, αλλά, κατά λάθος κατέθεσαν στο λογαριασμό της επιχείρησης μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από το πραγματικό αντίτιμο, οπότε του ζητούν πίσω την διαφορά. Και για να γίνουν πιστευτοί του στέλνουν με email μια πλαστή απόδειξη αγοράς ή καταβολής χρημάτων.

Πολλές απάτες γίνονται και μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο για δήθεν αγοραπωλησία ακριβών προϊόντων ή οχημάτων. Επιδεικνύουν στο θύμα που πουλάει κάτι έναν ανύπαρκτο αριθμό λογαριασμού ως δικό τους και εκεί αποτυπώνεται ψευδής ηλεκτρονική μεταφορά του αντιτίμου της συναλλαγής στο λογαριασμό τους ή πλαστή βεβαίωση μεταφοράς εμβασμάτων. Πείθουν τους πωλητές να εκδώσουν, μέσω εφαρμογής πιστωτικού ιδρύματος κωδικό με το αντίτιμο της συναλλαγής και εν συνεχεία τους ζητούν τον κωδικό αυτό, ισχυριζόμενοι ότι θα καταθέσουν το οφειλόμενο πόσο στο λογαριασμό τους. Όμως, οι δράστες χρησιμοποιώντας τον κωδικό αυτό, κάνουν ανάληψη, μέσω ΑΤΜ, του ποσού από τον λογαριασμό του πωλητή.

Προσοχή στις συνδέσεις

Η ΕΛ.ΑΣ ενημερώνει ότι δεν πρέπει ποτέ να καταχωρούμε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links). Συμβουλεύει να πληκτρολογούμε πάντα στον φυλλομετρητή (browser) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς μας και μη μπαίνουμε ποτέ σε αυτήν μέσω υπερσυνδέσμων (links). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι η ηλεκτρονική σελίδα της τράπεζας που αντικρίζουμε στην οθόνη, είναι η αυθεντική. Επίσης δεν πρέπει να συμπληρώνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία όταν μας αποστέλλονται φόρμες από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ή μέσω μηνυμάτων (SMS, Social Media κ.λπ.).

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων σε υποψήφιο πωλητή, πρέπει να διασταυρώνουμε τα στοιχεία του, ως δικαιούχου του υποδεικνυόμενου λογαριασμού, δηλαδή να τσεκάρουμε το ονοματεπώνυμό του και τον Α.Φ.Μ. του. Επίσης πρέπει να επαληθεύουμε τις κινήσεις στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς πριν από οιαδήποτε συναλλαγή και να δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε χρήματα, χωρίς προηγούμενη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων του συναλλασσόμενου.

Φυσικά παραμένουν εν χρήσει και τα παλιότερα τεχνάσματα, όπου οι απατεώνες παρουσιάζονται ως αστυνομικοί, δικηγόροι κ.λπ. και ζητούν οικονομικά ποσά για να γλιτώσει από ποινικές συνέπειες το ίδιο το θύμα τους ή υποτίθεται κάποιος συγγενής τους που “έμπλεξε”. Επίσης οι σπείρες εξακολουθούν να μπαίνουν σε σπίτια προσποιούμενοι τους τεχνικούς της ΔΕΗ ή τους συντηρητές ανελκυστήρων, ενώ συχνά γνωρίζουν οικεία πρόσωπα του υποψήφιου θύματος. Επικαλούνται το όνομα κάποιου γνωστού του θύματος, για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Επίσης ψαρεύουν θύματα μέσω σελίδων γνωριμιών και αφού φλερτάρουν ηλεκτρονικά, αποσπούν με διάφορες μεθοδεύσεις χρηματικά ποσά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι