ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ινδικό σιρόπι για το βήχα ύποπτο για το θάνατο 66 παιδιών στην Γκάμπια

Ινδικό σιρόπι για το βήχα ύποπτο για το θάνατο 66 παιδιών στην Γκάμπια,

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για την απόσυρση και μη κατανάλωση τεσσάρων παιδικών σιροπιών ινδικής εταιρείας, τα οποία μπορεί να έχουν διανεμηθεί σε πολλές χώρες και που πιθανόν συνδέονται με οξύτατη νεφρική ανεπάρκεια και θανάτους 66 παιδιών στην Γκάμπια. Ήδη προ μηνός είχε καταγραφεί μεγάλος αριθμός περιστατικών ανεπάρκειας σε παιδιά που είχαν πάρει λίγες μέρες πριν ένα από τα σιρόπια για το βήχα τους και είχε αρχίσει έρευνα για τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Δημοσιογράφοι προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την ινδική φαρμακοβιομηχανία που παρασκευάζει τα εν λόγω σιρόπια, καθώς και με το ινδικό υπουργείο Υγείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει απαντήσεις. Εκείνο που θέλουν να μάθουν είναι σε ποιες άλλες χώρες έχουν διανεμηθεί τα φάρμακα αυτά ή έχουν πωληθεί μέσω διαδικτύου και αν έχουν καταγραφεί θάνατοι και αλλού, εκτός από την Γκάμπια. Όπως αναφέρει στον ιστότοπο της η παρασκευάστρια εταιρείας Maiden Pharmaceuticals που εδρεύει στην Ινδία, τα φάρμακά της πωλούνται στην εγχώρια αγορά, αλλά και εξάγονται σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έγινε δειγματοληπτική ανάλυση στη Γκάμπια στα σιρόπια της εταιρείας αυτής και βρέθηκαν να περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα δύο ουσίες που ενοχοποιούνται για οξύτατες βλάβες στα νεφρά –την διαιθυλενογλυκόλη και την αιθυλενογλυκόλη. Οι ουσίες αυτές προκαλούν οξύτατη αφυδάτωση και χρησιμοποιούνται κυρίως στα αντιψυκτικά κινητήρων. Είναι άγνωστο πώς βρέθηκαν στα σιρόπια που χορηγούνται σε κρυολογημένα παιδάκια.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ διεξάγει έρευνα μαζί με τις ινδικές ρυθμιστικές αρχές για την φαρμακευτική εταιρεία Maiden Pharmaceuticals Ltd με έδρα το Νέο Δελχί.

Καμία εξήγηση από την εταιρεία

Η Maiden Pharma αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα, ενώ οι κλήσεις και τα μηνύματα του αμερικανικού πρακτορείου Reuters προς τον Οργανισμό Φαρμάκων της Ινδίας έμειναν κι αυτά αναπάντητα. Ούτε το υπουργείο Υγείας της Ινδίας προέβη σε διευκρινίσεις, αλλά ούτε και η κυβέρνηση της Γκάμπια. Η χώρα είναι από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στη δυτική Αφρική, όμως η διαφθορά παραμένει τεράστιο πρόβλημα και, παρά την οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Ο ΠΟΥ ζητεί να αφαιρεθούν από την αγορά τέσσερα προϊόντα της Maiden Pharma και συγκεκριμένα τα εξής: Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup και Magrip N Cold Syrup. Μέχρι τον Αύγουστο είχαν πεθάνει 28 παιδάκια, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι ύποπτοι θάνατοι μικρών παιδιών έφθασαν πλέον τους 66.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι