ΓΝΩΜΗ

Υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα για τους δικαστές στην Ρόδο;

Πολεοδομία. Ρακιντζής
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Σύμφωνα με τις εκθέσεις επιθεώρησης που είχα διενεργήσει ως Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (2004-2016) στον Δημόσιο Τομέα οι πιο διεφθαρμένοι τομείς ήταν οι Πολεοδομίες, οι ΔΟΥ και η Υγεία, αλλά η σειρά κατάταξης εξαρτάτο από την οικονομική κατάσταση της χώρας. Τα χρόνια πέρασαν, όμως όπως φαίνεται, η κατάσταση διαφοροποιήθηκε, επειδή μετά από την ίδρυση της ΑΔΑΕ (2017) οι αρμοδιότητες των ΔΟΥ και συνακόλουθα τα σκάνδαλα περιορίστηκαν κατά πολύ, με εξαιρέσεις, όπως το σκάνδαλο εκβιαστών της ΔΟΥ Χαλκίδας.

Εξάλλου, τα φακελάκια των γιατρών λόγω της οικονομικής κρίσης γίνανε και ενδεχομένως να παραμένουν πιο φθηνά, αλλά η διαφθορά στις πολεοδομίες εάν κρίνουμε από την παράνομη και αυθαίρετη δόμηση που επικρατεί και αποκαλύφθηκε σε Μύκονο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Αθήνα (ξενοδοχείο Coco mat) και τώρα στη Ρόδο αλλά και στους ΟΤΑ, με τη συμμορία των εκβιαστών στο Δήμο Αθηναίων, αυξήθηκε κατά πολύ.

Ειδικότερα, η αύξηση της διαφθοράς στις πολεοδομίες οφείλεται εκτός του ότι “τα λεφτά είναι πολλά Άρη” και στο γεγονός, ότι με τους αποκεντρωτικούς νόμους για τον “Καλλικράτη” και κυρίως με τον “Κλεισθένη” υπήχθησαν οι πολεοδομικές υπηρεσίες με τη μορφή υπηρεσιών δόμησης (ΔΟΜ) στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, που λειτουργούν ιδίως στην περιφέρεια με πελατειακό σύστημα, οι δε πολεοδομίες επειδή δεν υπάρχει το κώλυμα εντοπιότητας, είναι στελεχωμένες από ντόπιους, που κατά κανόνα συναντούν δυσχέρειες κατά την άσκηση της υπηρεσίας τους.

Εξάλλου, ιδίως στην περιφέρεια, ο εσωτερικός έλεγχος και ο έλεγχος από τις κεντρικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτος και επικρατεί “ομερτά” με πράξεις εκφοβισμού ακόμη και δολοφονίες, όπως σύμφωνα με τις φήμες συνέβη με τον τοπογράφο μηχανικό στη Μύκονο. Κάθε προσπάθεια ελέγχου ακόμα και δικαστικού συναντά σοβαρές δυσχέρειες και συνήθως δεν καταλήγει σε αποτέλεσμα ούτε καν στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων οικοδομών, παρά μόνο στην επιβολή προστίμων.

Το σκάνδαλο στην πολεοδομία Ρόδου

Κατά καιρούς, από τυχαίο γεγονός ή κατόπιν ανωνύμου αλλά επαρκώς ορισμένης καταγγελίας προς τις αρχές, διενεργούνται κάποιοι έλεγχοι για πολεοδομικές παραβάσεις, με τη βοήθεια των ΜΜΕ ξεσπά ένα σκάνδαλο διαφθοράς, γίνονται ανακρίσεις και έλεγχοι και ξαφνικά χάνεται από τα φώτα της επικαιρότητας, μετά από χρόνια αρχίζει μια ατέρμονη σειρά δικών, που δεν απασχολεί την επικαιρότητα και στο τέλος μετά από πολλά χρόνια και σειρά δικών σε όλες τις βαθμίδες, αν οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, κάποιος μπορεί να καταδικαστεί, κάποιοι θα αθωωθούν χωρίς μεγάλη δημοσιότητα.

Κατόπιν ανωνύμων επιστολών πλήρως τεκμηριωμένων από τον Ιούνιο 2024 προς την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας τέθηκαν υπό παρακολούθηση τα τηλέφωνα υπαλλήλων της Πολεοδομίας Ρόδου και από τους διαλόγους μεταξύ των υπόπτων και την αστυνομική έρευνα που επακολούθησε, προέκυψε ότι η ύπαρξη κυκλώματος εντός της Πολεοδομίας Ρόδου, που με τη συνεργασία ελεύθερου επαγγελματία πολιτικού μηχανικού, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, που για μεγάλο χρονικό διάστημα εισέπραττε μεγάλα ποσά από ιδιώτες και μηχανικούς για την κάλυψη παρανομιών, έκδοση παράτυπων οικοδομικών αδειών, παράλειψη αυτοψιών κ.λπ.

Κατά επτά κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για 13 αδικήματα, κάποια σε βαθμό κακουργήματος. Μετά την απολογία τους με συμφωνία ανακριτή και εισαγγελέως, όλοι οι κατηγορούμενοι δεν τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, επειδή δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις και δεν υπήρχε κίνδυνος φυγής τους, τέλεσης παρομοίων αδίκων πράξεων ή προσπάθεια συγκάλυψης στοιχείων της υπόθεσης, αλλά τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, γεγονός που προκάλεσε ερωτηματικά και δυσμενή σχόλια σε βάρος της δικαιοσύνης.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Η μη προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων προκάλεσε επίσης την παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, που ζήτησε από την πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών τον πειθαρχικό έλεγχο των παραπάνω δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση, για την κρίση τους ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για την επιβολή προσωρινής κράτησης, και ειδικότερα, εφόσον αφέθηκαν ελεύθεροι μπορεί να αποκρύψουν στοιχεία για τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Η άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με ανακοινώσεις εκ μέρους της Ενώσεως Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ότι πλήττεται η ανεξαρτησία των δικαστών και με ανταπάντηση του Άρειου Πάγου.

Σαφώς οι δικαστές κρίνονται τόσο από την κοινή γνώμη με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, που μπορεί να διαμορφωθεί από τα ΜΜΕ, όσο και από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των δικαστών, εφόσον τέλεσαν πειθαρχικό αδίκημα, που προβλέπεται από το άρθρο 109 ν.4938/2022 κωδ.ν.5106.024, όταν η δικαστική τους κρίση είναι αυθαίρετη και η εκτίμηση των αποδείξεων υπερβαίνει τα ακραία όρια που ορίζονται από το άρθρο 177 Κ.Π.Δ. Κατά την προσωπική μου γνώμη, που βασίζεται σε πληροφορίες των ΜΜΕ, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κρίση των δικαστικών λειτουργούν δεν υπερβαίνει τα όρια που ορίζει το άρθρο 177 ΚΠΔ και δεν συνιστά πειθαρχικό αδίκημα.

Παρατηρώ όμως, ότι ενώ στον κατηγορούμενο του οποίου διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση παρέχεται από το άρθρο 290 ΚΠΔ δικαίωμα προσφυγής, αντίστοιχο δικαίωμα δεν παρέχεται στον Εισαγγελέα Εφετών, κενό, που όπως φαίνεται πρέπει να καλυφθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx