Υπόθεση Βαλυράκη: Επιμένουν τα δύο αδέλφια ότι “είναι αθώα”

βαλυράκη

«Ούτε εγώ ούτε ο αδελφός μου έχουμε σχέση με το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη», υποστήριξε σήμερα ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων για το φόνο του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Για τον φόνο του Σήφη Βαλυράκη δικάζονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο δύο αδέλφια, επαγγελματίες ψαράδες, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ο Σήφης Βαλυράκης σκοτώθηκε στην θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας τον Ιανουάριο του 2021.

Ο κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο «επιμένουμε στην αθωότητά μας» προσθέτοντας ότι το επίμαχο πρωινό της 24ης Ιανουαρίου 2021, δεν βγήκε με τον αδελφό του και με το αλιευτικό τους για ψάρεμα. «Δεν αντέχουμε άλλο. Υποφέρουμε εμείς, υποφέρουν και τα παιδιά μας» ανέφερε ο ψαράς, επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος και ο αδελφός του δεν έχουν την παραμικρή σχέση με όσα τους αποδίδονται και ότι την εκείνη την μέρα «είχε άσχημο καιρό και δεν μαζέψαμε τα δίχτυα».

Τα έβαλαν με τον Βαλυράκη επειδή ψάρευε

Στο κατηγορητήριο καταλογίζεται στα δύο αδέλφια ότι «ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό τους γύρωθεν του φουσκωτού σκάφους του θύματος, διαπληκτίσθηκαν μαζί του και στη συνέχεια, με τη χρήση ενός ξύλινου κονταριού, τον έπληξαν στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέληση του στη θάλασσα».

Τους καταλογίζεται επίσης πως για να συγκαλύψουν την πράξη τους «μόλις αντιλήφθηκαν ότι ο Ιωσήφ Βαλυράκης έπεσε στη θάλασσα χτυπώντας στην προπέλα των εν κινήσει σκαφών» απομακρύνθηκαν αφήνοντας αβοήθητο το θύμα «χωρίς να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία, καίτοι καλώς γνώριζαν ότι αναζητείτο το θύμα από τις λιμενικές Αρχές, παρεμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε έγκαιρη σωστική ενέργεια».

Ο κατηγορούμενος είπε φορτισμένος στους δικαστές: «Από όλα αυτά που έχουν ακουστεί εδώ, δεν έχουμε κάνει τίποτα. Δεν ξέρω γιατί μας κατηγόρησαν, δεν μπορώ να καταλάβω». Οι κατηγορούμενοι δεν ανέφεραν ποτέ έστω και έναν λόγο για τον οποίο ο αυτόπτης μάρτυρας τους “κατηγορεί άδικα” και “ψεύδεται”.

“Δεν βγήκαμε για ψάρεμα”

Όπως απολογήθηκε, το Σάββατο, την παραμονή του περιστατικού, είχαν επιστρέψει από τριήμερο ταξίδι που είχαν πάει και είχαν δέσει το σκάφος τους σε αλιευτικό καταφύγιο με την πρύμνη. Στις οκτώ το πρωί της Κυριακής, όπως είπε ο κατηγορούμενος, πήγε στο καταφύγιο αλλά δεν έκανε καμία εργασία καθώς ο καιρός δεν επέτρεπε να βγουν να σηκώσουν τα δίχτυα και έτσι επέστρεψε στο σπίτι. «Τα δίχτυα τελικά τα βγάλαμε τη Δευτέρα», ισχυρίσθηκε ο κατηγορούμενος.

Σε ερώτηση του προέδρου για τον λόγο που κατέβηκε στο καταφύγιο αφού είχε άσχημο καιρό, απάντησε: «Είναι το χούι των ψαράδων να κατεβαίνουμε να κοιτάμε τα σκάφη μας».

Στην επισήμανση του εισαγγελέα της Έδρας, ότι σε βιντεοληπτικό υλικό εμφανίζεται αυτοκίνητο που μοιάζει με το δικό του να εισέρχεται στο αλιευτικό καταφύγιο στις 11:14 και να αποχωρεί στις 11:41, ο κατηγορούμενος είπε πως δεν βρισκόταν εκεί την συγκεκριμένη ώρα. Όπως ανέφερε, στην περιοχή υπάρχουν και άλλα αυτοκίνητα με τις ίδιες ζάντες ενώ συμπλήρωσε: «Μπορεί να κατέβηκα στη μητέρα μου, μπορεί να το πήρε η σύζυγός μου. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι εγώ εκείνη την ώρα δεν κατέβηκα στο λιμάνι. Είμαστε αθώοι, κύριε εισαγγελέα…».

Στην ερώτηση του εισαγγελέα γιατί δεν αναζήτησαν τους οδηγούς των άλλων όμοιων οχημάτων, ώστε να καταθέσουν αν βρίσκονταν εκείνη την ημέρα στο καταφύγιο, ο κατηγορούμενος απάντησε «Δεν το σκεφτήκαμε».

Οι λιμενικοί

Σύμφωνα με τον απολογούμενο, δεν υπήρχε ιδιαίτερη σχέση με τους λιμενικούς της περιοχής πλην της εντελώς τυπικής, καθώς έχει αναφερθεί πίεση προς τους λιμενικούς να “κουκουλώσουν” το θέμα και να αρχειοθετηθεί η υπόθεση. «Εμείς κάνουμε  απλώς την δουλειά μας», είπε ο κατηγορούμενος, προσθέτοντας ότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη τους τίποτε για παράνομη αλιεία και εντάσεις μεταξύ ερασιτεχνών με επαγγελματίες ψαράδες.

Ο αυτόπτης μάρτυρας είχε καταθέσει προ μηνών όταν άρχισε η δίκη, πως δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στους λιμενικούς. Ως αυτόπτης μάρτυρας ο Ευάγγελος Ασμάνης κατέθεσε ότι είδε βίαιη επίθεση των δύο κατηγορούμενων ψαράδων που οδήγησε στον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη. Όπως είπε τα δύο αδέλφια έκαναν κυκλωτικές κινήσεις και εκφόβιζαν τον Βαλυράκη προκαλώντας κυματισμό, και όπως είπε «ήταν σαν να του την είχαν στημένη». Περιέγραψε έντονο διαπληκτισμό, κατά τον οποίο οι ψαράδες φώναζαν στο θύμα «φύγε κωλόγερε». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι είδε τον έναν κατηγορούμενο όρθιο να χτυπά τον πρώην υπουργό με κοντάρι (καμάκι), με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στη θάλασσα.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο οπότε και αναμένεται να απολογηθεί ο έτερος κατηγορούμενος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx